Filme Filme americane

Cimitirul pasiunilor demult uitate. „Scenes from a Marriage” (HBO, 2021)

„Scenes from a Marriage” (HBO, 2021)
Regizor: Hagai Levi
Actori: Oscar Isaac, Jesicca Chastain

Se spune că dragostea durează trei ani, doar dacă nu mai pui lemne pe foc și nu întreții focul aprins al pasiunii. Dar să fim sinceri, câți dintre noi rezistă cu brio rutinei? Acesta este hopul major peste care multe relații efectiv nu trec, iar cuplurile se destramă chiar și peste decenii petrecute împreună. Această temă de dezbatere își are rădăcinile în întreaga noastră cultură mondială și se regăsește în artă plastică, muzică, literatură și teatru, iar mai nou, în cinematografie. Se pare că nu există subiect mai dureros și pregnant decât câteva inimi zdrobite de durere.

În 1973 pe micile ecrane se lansa pelicula „Scenes from a Marriage” (în suedeză: Scener ur ett äktenskap), o miniserie suedeză de televiziune din 1973 scrisă și regizată de Ingmar Bergman, cu Liv Ullmann și Erland Josephson în rolurile principale. Bucurându-se de un mare succes, actualmente aceasta prinde viață într-un remake, zic eu, la fel de puternic. Este vorba de o mini-serie din cinci episoade, omonimă cu originalul, dar produsă de Hagai Levi, iar rolurile principale le-au revenit lui Oscar Isaac și Jessica Chastain.

Mira și Jonathan formează un cuplu de americani exemplari. El, profesor de filosofie, ea – femeie de afaceri, ambii carismatici, uniți de fiica lor Avva. Totuși, ceva lipsește din această căsnicie. Nu vreau să vă dau spoilere, ci doar să vă spun că este un film care te zdrobește prin puterea emoțiilor, un film împărțit în mici piese dramatice, în care nu contează decorul, ci sentimentele eroilor noștri. La drept vorbind, când le asculți dialogurile sau monologurile încărcate de frustrare, durere, reproș, efectiv nu te poți desprinde.

„Scenes from a Marriage” este un film vizual impecabil, un joc ambivalent de lumini, sunete și unghiuri cadrate corect. Efectiv, îi descoperi pe actori dintr-o perspectivă aleasă minuțios de regizor și de cameramani. Acest lucru adaugă greutate peliculei, o face mult mai memorabilă. Faptul că decorul nu variază prea mult este încă un element forte, care scoate în prim plan exclusiv drama celor doi.

Au fost extrem de multe momente când mi s-a pus un nod în gât și am simțit teribila pierdere a sinelui într-un cuplu. Dihotomia acestui mariaj se strecoară în fiecare replică. Durerea, ura, furia, care îi separă și îi atrage incontrolabil pe cei doi, te șochează.

Mi s-a întipărit în minte o replică a Mirei, care spunea: „Ce fel de căsnicie este aceea care trebuie salvată printr-un avort?”. Un simbolism crâncen, care de facto reflectă cât de vitală este latura emoțională a unei căsătorii. Nu este niciodată de ajuns doar să fii într-o căsnicie, ci s-o alimentezi, s-o hrănești cu implicare, cu trăiri.

„Scenes from a Marriage” este și o fabulă, dacă vreți, despre obsesie, despre durerile nerostite, care mocnesc, iar actorii au reușit de minune să le redea pe ecrane. Apropo, Jessica Chastain m-a cucerit și de această dată prin felul în care își trăiește personajul. Este genul de actor cameleon care își îmbracă pielea eroinei și o face să radieze, să pulseze de energie. Oscar Isaac este o revelație pentru mine, deoarece a reușit să transpună toată durerea frustrărilor acumulate și să arate lumii că și bărbații suferă, uneori mai violent, mai crâncen decât femeile.

Dacă ar fi să descriu experiența acestei pelicule aș rezuma-o în această frază: „este un film bun de privit până să te căsătorești”. Și nu, nu e scenariul negativ de care să îți fie frică, ci mai degrabă este posibilitatea de a înțelege pe deplin încotro duce un mariaj în care iubirea e lăsată pe locul doi.

Disponibil pe HBO Go din 4 septembrie.

Nota: 10/10

(Sursă fotografii: variety.com, The Indian Express)

Articole similare

Miracle on 34th Street (1947)

Jovi Ene

Mister și tragicomedie undeva în Sicilia. „The White Lotus” (HBO Max, 2022, sezonul 2)

Corina Moisei-Dabija

Argo (2012)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult