Filme Filme americane

Bun de privit cu sufletul la gură. „Stranger Things 4” (Netflix, 2022) – un capitol de început pentru un sfârșit memorabil

„Stranger Things 4”, 2022
Creatori: Matt Duffer, Ross Duffer
Distribuție: Millie Bobby Brown, Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard

Cred că sunt unul dintre puținii oameni care nu prea cad în plasa trendurilor în materie de seriale. Cu mici excepții, prefer de obicei să văd filme, deoarece nu-mi ajunge timp / răbdare / emoții pentru istorii care se întind pe un interval lung. Dar noul capitol din „Stranger Things” m-a prins iremediabil, așa că această cronică va fi un amestec de entuziasm și pură plăcere.

Vechea gașcă cu eroii pe care deja i-am îndrăgit se reîntregește pentru o altă aventură mistică, despre care, însă, nu o să vă povestesc prea multe, în afară de faptul că o să vă țină mințile puse în priză, ca să nu scăpați vreun detaliu. Sezonul care se privește pe-o singură respirație îi aduce în fața noastră pe vechii co-echipieri și prieteni: Eleven, Mike, Max, Dustin și Lucas. Gașca trebuie să descâlcească o taină venită din trecut și să învingă răul care se strecoară în prezent și care pare să pună stăpânire pe întregul Hawkins.

Vreau să mă opresc mai degrabă asupra execuției acestui sezon, care mi s-a părut mult mai matură, mai asumată, mai închegată. Lupta clasică dintre bine și rău s-a convertit într-un soi de piesă dramatică în care fiecare-și deplânge destinul. Personajele, în parte, își consumă vechile traume, prieteniile se reîncheagă și subiectul începe să se traseze într-un stil pe care-l găsesc de-a dreptul captivant. Rar mi se întâmplă să petrec câteva nopți albe doar pentru a vedea cu ce se vor termina lucrurile într-un episod sau altul.

„Stranger Things” Sezonul 4 – Capitolul 1 este mai degrabă un soi de introspecție asupra vechilor conexiuni din trecut, aducând personajele unul în fața celuilalt, dezgropând taine și emoții pe care eroii noștri le-au inhibat de-a lungul celorlalte sezoane. Sinceră să fiu, acest sezon m-a prins și m-a ținut în același ritm alert de-a lungul întregii desfășurări a acțiunii. Apropo, un mare plus îl ofer umorului tare drăguț de care dau dovadă adolescenții din peliculă.

Dar țin să apreciez și un alt fapt, serialul continuă ideea de ilustrare a violenței în școli, a bullyingului, a discriminării, care pare par să fie, toate la un loc, parte inerentă a societății americane. Episoadele pline de violență în care Eleven este prinsă, nevoia lui Lucas de a scăpa de titlul de tocilar – iată doar câteva dintre elementele care ar merita atenția spectatorilor. Haideți pentru o secundă să eliminăm contextul Sci-Fi a filmului și vom descoperi o radiografie a visului american din anii `80. În plus, amplificarea acestor simțăminte, pe fundalul unor evenimente precum Războiul Rece, dă serialului o notă de seriozitate, nu doar de divertisment.

Cum aș descrie experiența vizionării acestui sezon din „Stranger Things”? Antrenantă, dinamică, terifiantă pe alocuri, interesantă, perfectă pentru a acoperi necesitatea spectatorului de a evada din realitate într-o lume paralelă, plină de suspans.

Disponibil pe Netflix din 27 mai.

Nota: 8/10

Articole similare

Jurnal din vremea noastră: Covid Diaries NYC (HBO, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

Dreptul de a ierta: The Railway Man (2013)

Dan Romascanu

Chef (2014)

Ionut Banuta

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult