Filme Filme europene Recomandat

Beogradski Fantom (2009)

Beogradski Fantom (2009) – Fantoma din Belgrad
Regia: Jovan B. Todorovic
Actori: Milutin Milosevic, Marko Zivic

1979. Yugoslavia. Belgrad. Intr-un protest la adresa autoritatilor, mai ales a lui Tito care era plecat la o conferinta in Cuba, un misterios sarb pacaleste fortele Militiei locale, intr-o cursa fara oprire prin centrul capitalei. Obiectul pe care il foloseste nu este unul care se gaseste pe orice strada si in acelasi timp unul care nu poate fi oprit cu usurinta de fortele militienesti: un Porsche 911 S Targa. Un caz real, care a facut senzatie in acea perioada.

Regizorul Jovan B. Todorovic a mers, in primul rand, pe mana documentarului de calitate, folosind interviurile cu persoanele care au fost de fata la evenimentele din Belgrad, atat simpli privitori, spectatori sau prieteni ai soferului-erou, dar si personaje marcante ale Militiei sarbe, ce au fost noapte de noapte pe urmele misteriosului anticomunist. Pe de alta parte, nu ezita sa faca o reconstituire a evenimentelor, cu actori, cu masini, cu forte militienesti sau cu spectatorii de pe margine, care ieseau in asteptarea noptii ce urma, reusind sa ne aduca in fata adevaratei istorii, din prisma unui participant afectiv.

Fantoma din Belgrad reprezinta un adevarat mit in tara vecina, un mit pe care sunt bucuros ca l-am cunoscut si eu. Nu a devenit celebru peste hotare, insa provocarea pe care o adresa zilnic prin Radio Militiei a determinat un adevarat entuziasm in randul populatiei obisnuite, care se aduna in fiecare seara in numar de peste 10.000 de oameni pentru a urmari cursa, in vreme ce de cealalta parte se adunau fortele armate, blocaje rutiere, soferi profesionisti pentru a incerca sa ii zadarniceasca planurile. Vor reusi?

Nota: 9/10

Articole similare

The Hunter (2011)

Jovi Ene

Sorgenfri (2015) – What We Become l@ Dracula Film Festival

Jovi Ene

”Mi-ar plăcea ca oamenii să citească Ion Creangă” (Andrei Crăciun, FILIT 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult