Carti Carti pentru copii

Călătoria lui Darwin în jurul lumii, în benzi desenate

”Darwin. Expediția pe Beagle”, de Fabien Grolleau și Jérémie Royer
Editura Humanitas Junior, București, 2019
Traducere din franceză de Diana Zotea

Am citit deja, de ceva vreme, Jurnalul lui Charles Darwin despre călătoria sa în jurul lumii, pe care l-a ținut pe când era la bordul vasului Beagle. Și am scris acolo ”volumul apărut la Editura Humanitas reprezintă calea sigură prin care puteți afla amănunte despre viața și opera lui Charles Darwin, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință pe care i-a avut lumea.”

Acel jurnal devine acum o carte de benzi desenate, într-un format care îi va încânta atât pe cei mici, cât și pe cei mari, în care autorii au extras principalele sale aventuri și descoperiri pentru a le pune în valoare pe înțelesul tuturor. După cum știm, pe vremea în care Darwin era doar un aspirant în ale științei, în care viitorul său părea deja hotărât de către familie, spre o slujbă stabilă și permenentă de pastor, a primit o neașteptată ofertă de a fi nu neapărat naturalist, ci un fel de ajutor și de ”ținător de vorbă” pentru căpitanul vasului Beagle, ce urma să plece din Anglia spre America de Sud.

Aventurile nu au fost puține și, chiar dacă acum ni se pare lipsite de importanță, ele au fost excepționale pentru acea epocă, iar volumul de benzi desenate arată cu multe amănunte dedesubturile și descoperirile unei expediții care a schimbat cumva felul în care, și atunci, și acum, privim lumea. Charles Darwin, căruia călătoria pe mare nu-i plăcea deloc, călătorește din Anglia spre Brazilia via insulele Capului Verde, apoi în renumita Patagonia, trecând prin aventuri neasemuite în Țara de Foc, pentru a se întoarce înapoi în Anglia, trecând prin Chile și insulele Galapagos, pe care încă le visăm toți cei care ne numim iubitori de călătorie.

Dar dincolo de episodul de călătorie propriu-zisă, este necesar ca fiecare dintre noi să înțelegem mai multe fie că vorbim de adulți (indiscutabil, de cele mai multe ori, mai informați cu privire la aceste aspecte), fie că vorbim despre copii: călătoria pe vasul Beagle a fost primul pas spre înțelegerea unei noi paradigme, aceea a evoluției speciilor. Acest lucru pare a fi pentru prima oară conștientizat de Charles Darwin în insulele Galapagos, unde specii diferite de cintezoi par a fi evoluat în mod cu totul diferit, din strămoș comun, în funcție de condiție de supraviețuire din fiecare insulă. Desigur, este o extrapolare a adevăratului jurnal, așa cum recunosc și autorii, dar este un prim pas pentru înțelegerea unei altfel de lumi, mai reală decât cea a creaționismului. 

Putem spune cu certitudine că ”Darwin. Expediția pe Beagle” este un volum de benzi desenate excelent, antrenant și plin de suspans, un volum care, desigur, trebuie coroborat cu alte informații sau cărți și sunt sigur că părinții care pretind că asigură necesarul de știință copiilor nu îl vor ocoli.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, Les-voyageurs.fr)

Articole similare

Zambezia (2012)

Jovi Ene

The Family Man (2000)

Jovi Ene

Grand Bazar România sau Călător străin updated, de Mike Ormsby

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult