Editorial

Top 5 cărți pentru copii și maturi curioși

Chiar dacă va suna ca un clișeu, învățăm cât trăim și acest adevăr este incontestabil. De mici învățăm să mergem, să gustăm, să pipăim și să cunoaștem lumea înconjurătoare de mână cu părinții noștri, iar apoi independent. Fiecare pas este de-a dreptul covârșitor, iar dorința de a ști, de a învăța ne ajută să atingem alte noi culmi ale curiozității. Menirea noastră, a adulților, este să păstrăm intactă dorința celor mici de a cunoaște mai mult și mai bine. Dar cum altfel decât citind cărți bune împreună? Ce ar fi dacă în locul obișnuitei povești de seară ați strecura o enciclopedie în brațele copilului? S-ar putea să fiți plăcut surprinși, descoperind apetitul copilului de a descoperi lucruri noi.

Eu am crescut cu trei volume de enciclopedii. Se numeau generic „Vreau să știu” și erau tipărite în grafie chirilică, fapt care nu mă împiedica să o răsfoiesc cu o curiozitate de nestăvilit și să-mi tot rog părinții din nou și din nou să mi-o citească.

În prezent, avem o multitudine de cărți pe care le putem citi în tandemul părinte-copil și, în prezentul top, am adunat cinci recomandări de carte, pe care sigur le veți citi cu mult spor alături de pici.

1. „Ce și cum. Pământul. Planeta albastră”, de Karl Urban, Editura Rao

Ce și cum. Pământul. Planeta albastră este o nouă enciclopedie apărută la Editura Rao în 2022, care dezvăluie celor mai mici cititori lucruri inedite despre planeta pe care o locuim. De la apariția sa și până la transformările curente pe care le suportă globul pământesc, enciclopedia acoperă un areal destul de vast din punct de vedere informativ, iar fotografiile sunt explicite, perfecte pentru a-l ajuta pe copil să asimileze datele rapid.

2. Ce și cum. Roboții. Supercreiere și ajutoare puternice”, de Bernd Flessner, Editura Rao

„Ce și cum. Roboții. Supercreiere și ajutoare puternice” – încă o enciclopedie frumos documentată, care oferă informații cu privire la tot ce înseamnă robotică și integrarea roboților în diferite segmente ale vieții noastre, de la industrie tehnică la divertisment și joc. Structurarea informațiilor este explicită, pe înțelesul tuturor, precum și interactivă, astfel încât să capteze cititorii și să-i mențină atenți de-a lungul lecturii.

3. „Egiptul”, Editura Rao

Al treilea volum în top e tot de la editura Rao și se numește „Egiptul”, fiind o enciclopedie din colecția Larousse Junior. Micii cititori vor fi încântați să descopere secretele marilor faraoni, tainele piramidelor și tradițiile Egiptului antic, un loc în care misterul se întrepătrunde cu viața de zi cu zi.

4. „Primul copil din lume”, de Paola Capriolo, Editura Humanitas Junior

A patra carte din acest top este volumul „Primul copil din lume” semnat de autoarea italiană Paola Capriolo. Este o rescriere interesantă a povestirii lui Abel și Cain, primii frați din istorie și primii oameni care au rivalizat, totul degenerând într-un fratricid. Această carte se potrivește perfect pentru a iniția copilul în mitologia biblică printr-o dimensiune aerisită, umană.

5. Atlasul aventurilor. Animale”, de Rachel Williams, Emily Hawkins, Editura Litera

„Atlasul aventurilor. Animale” de la editura Litera încheie acest top și oferă cititorilor mici sau mari posibilitatea de a descoperi cele mai interesante curiozități din lumea animală, iar hărțile superbe incluse în volum fac lectura și mai plăcută, mai interactivă.

Sper că aveți acum, după lecturarea acestui top, un motiv în plus să mergeți cu cel mic la librărie și să vă faceți plinul cu cărți bune de descoperit împreună.

Articole similare

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în septembrie 2021

Jovi Ene

Umbrele lui H.G. Wells (II)

Codrut

Maestrul Marin Constantin a murit

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult