Editorial

NexT – Festival De Film International Bucuresti 2011 (6 – 10 aprilie)

Pe 31 martie 2011 am avut placerea sa raspund invitatiei organizatorilor Festivalului NexT, de a viziona in sediu – 4 dintre filmele in competitie! Si le multumesc pentru aceasta originala initiativa de avanpremiera insemnand introducerea cea mai potrivita in atmosfera festivalului. De asemenea, pot sa spun ca a fost o selectie inspirata, care m-a umplut de sentimentul unei asteptari febrile. Prin urmare, o miscare de marketing isteata!

La momentul potrivit, va voi vorbi despre cele patru productii pe care le-am savurat astazi si care inca imi ocupa mintea :).

Deocamdata, va difuzez materialele care au fost puse la dispozitia blogului nostru, impreuna cu o fotografie din filmul: HAIR / CHEVEU / PĂR, , pe care l-am vazut azi!

1) Scurtmetraje incitante, glamour si interactive în premieră la NexT 2011!

Cea de-a cincea ediţie a Festivalul Internaţional de Film NexT anunţă un program mai variat ca niciodată, pentru toate vârstele si gusturile: scurtmetraje premiate la cele mai importante festivaluri din lume, filme pentru copii, scurtmetraje studentesti, lungmetraje de debut, filme în premiera absoluta ale unor regizori deja consacrati si nu numai. Pe lângă competiţia festivalului, care cuprinde 26 de titluri din 19 ţări şi programele deja tradiţionale în cadrul acestuia, NexT îsi asteaptă spectatorii cu alte trei secţiuni în premieră cu teme pe cât de diferite între ele, pe atât de  irezistibile pentru public.

Una din surprizele pe care NexT le pregăteşte anul acesta publicului este proiecţia-eveniment Oscars Night. În seara de vineri, 8 aprilie, Festivalul NexT va recrea la Cinema Scala din Bucureşti atmosfera glamour a Premiilor Academiei Americane de Film şi va prezenta spectatorilor scurtmetrajele premiate la Oscar în ultimii cinci ani. Publicul NexT va păşi pe covorul roşu alături de vedete din showbizul autohton şi de invitaţii străini ai festivalului, iar după proiecţie aceştia sunt invitaţi la o petrecere marca NexT unde atmosfera va fi antrenată de DJ Camil care va mixa muzică de film.

O altă noutate a Festivalului NexT 2011 este programul Necenzurat, cu filme pentru publicul lipsit de inhibiţii si prejudecăti. Scurtmetrajele proiecţiei Necenzurat abordează subiecte incomode si nu sunt recomandate spiritelor convenţionale. Programul Necenzurat va avea loc joi, 7 aprilie, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu iar accesul este permis doar persoanelor peste 18 ani. Titlurile acestei proiectii îndrăznete vorbesc de la sine, fiind  mai mult decât sugestive: Threesome (r. Johannes Dullin, Germani/Olanda, 2009), Joacă-te cu mine (r. Piotr Sutkowski, Polonia, 2010), Carne (r. Carlos Conceicao, Portugalia, 2010), Iepurele și prostituata (r. Guerin Van De Vorst, Belgia, 2010), Impulsuri (r. Jose Manuel Carrasco, Spania, 2009), Înmuguriri (r. Pao Paixao, Elvetia, 2010), Doar pentru sex (r. Olivier Nicklaus, Franta, 2010). Pentru secțiunea Necenzurat a fost realizat si un clip cu secvente din filmele prezentate în cadrul acesteia, care poate fi vizionat accesând acest link.

Nu în ultimul rând, pentru pasionaţii de new media şi tehnologii interactive NexT va pregăti un adevărat live cinema performance, cu programul New Trends, New Technologies. Acesta va aduce în faţa publicului NexT o serie de proiecte transmedia. Transmedia este un concept alternativ la experienţa clasică de cinema: poveştile sunt spuse prin intermediul unei multitudini de platforme şi formate, iar spectatorul devine utilizator activ şi este invitat să facă o serie de alegeri care vor decide evoluţia poveştii şi destinul personajelor. Din programul New Trends, New Technologies face parte scurtmetrajul de fictiune Lucydia, de Jonathan Peters. Regizorul australian realizează filme experimentale interactive iar recent şi-a concentrat atenţia asupra conceperii unor lumi de povesti de proporţii considerabile, care aruncă o provocare canalelor media sociale. Cel mai recent concept al său, Lucydia, este o poveste interactivă într-o lume în care limitele realităţii şi ficţiunii, ale viitorului şi prezentului se întrepătrund si în care sirul povestii depinde de interacţiunea cu spectatorii.

CHEVEU competitie

Cea de-a doua parte a programului New Trends, New Technologies va miza tot pe conceptul de interactivitate, sub titlul de Crima, Transmedia și Film Interativ si va cuprinde trei proiecte ale regizorului Kirshna Stott, printre care si Crimeface, câstigător a  două Premii Webby – Oscarurile  Internetului conform New York Times, în 2008.

Abonamentele si  biletele pentru Festivalul NexT 2011 s-au pus în vânzare în reteaua TicketFan (în magazinele Flanco si la Librăria Engleză Anthony Frost) si pe www.ticketfan.ro. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente si bilete iar studentii beneficiază de pret redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru stundenti) si este valabil pentru toate proiectiile din timpul Festivalului NexT, mai putin programul Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi si catalogul festivalului si geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiectii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenti) iar cel de 5 proiectii 40 de lei (25 lei pentru studenti). Bilet de 1 proiectie este 10 de lei (7 lei pentru studenti). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiectiei si include si accesul la petrecerea Red Carpet din Coyote Cafe. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însotitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie 2011 la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Cărtureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară si în 2011 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul International de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii si Patrimoniului Național.

2) De neratat la NexT: si ei au fost NexT Generation si Festival Friends, prezentat de HBO

Festival Friends, cea mai îndrăgită sectiune a Festivalului Internațional de Film NexT, aduce anul acesta în sala de cinema filme mult-asteptate, realizate de regizori deja cunoscuti publicului (precum Radu Jude si Marian Crisan) dar si scurtmetraje studentesti sau filme străine ale unor fosti participanti la NexT. Prezentate si la cea de-a cincea editie a festivalului de HBO, proiectiile Festival Friends vor avea loc în zilele de vineri, 9 aprilie si sâmbătă, 10 aprilie la Cinema Scala, de la ora 15:00.

Din cele zece filme care alcătuiesc programul Festival Friends si care fac din acesta unul din highlight-urile festivalului, patru vor fi proiectate în premiera mondială: Camelia, cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crisan, Film pentru prieteni realizat de Radu Jude, si comediile Bora-Bora (regia Bogdan Mirică) si Numărătoare Manuală (regia Daniel Sandu).

Pe lângă acestea, în programul Festival Friends se regăsesc și filmele Stanka se duce acasă (Bulgaria, 2010, r. Maya Vitkova) după un scenariu de Radu Jude, Băi termale (Belgia, 2010) realizat de câștigătoarea Trofeului NexT în 2008 – Banu Akseki și Doar litera T (Belgia 2009, r. Ann Sirot, Raphaël Balboni ), toate premiere în România.

NexT este unul din cele mai prietenoase festivaluri de film din țară, iar sectiunea Festival Friends dovedeste si în acest an acest lucru, cuprinzând filme realizate de apropiatii Societătii Culturale NexT. Printre acestea se numără Draft 7 (regia Luiza Pârvu), Goodbye Mr. Nice Guy (r. Ana Ilieşiu si Matei Branea), Musafirul (r. Răzvan Tache, producător Liviu Mărghidan), Teza pe două rânduri (r. Ion Aramă, montaj Letitia Ștefănescu).

După fiecare proiectie Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări si răspunsuri cu regizorii filmelor.

Cu o schimbare de concept începând cu editia precedentă, sectiunea Si ei au fost NexT Generation va prezenta anul acesta lungmetrajele de debut a trei participanti NexT din anii trecuti. Marian Crisan va fi prezent si în acest program cu filmul Morgen (România/Franta/Ungaria 2010), distins deja cu o serie de premii la festivalurile de film din străinătate, cu Trofeul UCIN si nominalizat la 11 categorii la Premiile Gopo. În 2007, Sophie Barthes a făcut parte din competitia NexT cu scurtmetrajul Happiness, iar anul acesta  revine la festival cu lungmetrajul Cold Souls/Suflete înghetate (USA, 2009). Filmul, o comedie savuroasă, a fost foarte bine primit de critici si selectionat la Sundance în 2009 iar în rolurile principale îi are pe cunoscutii actori Paul Giamatti si Emily Watson.  Cel de-al treilea film care face parte din line-up-ul de neratat al sectiunii Si ei au fost NexT Generation este Las Malas Intenciones / Intentii rele (Peru/Germany/Argentina, 2011, regia Rosario Garcia Montero), care a avut premiera anul acesta la Festivalul International de la Berlin.

3) COMPETIŢIA  FESTIVALULUI  INTERNAŢIONAL  DE  FILM  NexT 2011

1. ADULTERY / ADULTER, regia Peter Kerek, România, 2010, 29′

2. ASK THE WIND / AZ BAD BEPORSID / ÎNTREABĂ VÂNTUL, regia Batin Ghobadi, Iran, 2009, 13′
3. BABY,
regia Daniel Mulloy, Marea Britanie, 2010, 25′
4. THE CHRONOSCOPE / CRONOSCOPUL,
regia  Andrew Legge,  Irlanda, 2009, 20′
5. CLANDESTINE WORKSHOP / TALLERES CLANDESTINOS / CROITORI CLANDESTINI,
regia Catalina Molina, Austria/Argentina 2010, 40′
6. DEEPER THAN YESTERDAY / LA TOT MAI MARE ADÂNCIME,
regia Ariel Kleiman, Australia, 2009, 20’
7. DIANE WELLINGTON, regia Arnaud des Pallières, Franţa, 2010, 16′
8. THE DRAWER AND THE CROW / LE TIROIR ET LE CORBEAU / SERTARUL ŞI CORBUL,
regia Frédérick  Tremblay, Canada, 2009, 14′
9. ELENA,
regia Yannick Muller, Franţa, 2010, 20′
10. FIRST AID / EZRA RISHONA / PRIM AJUTOR,
regia Yarden Karmin, Israel, 2010, 16′
11. FRENCH COURVOISIER,
regia Valérie Mréjen, Franţa, 2009, 15′
12. THE FUR / DER PELZ / BLANA,
regia Eva Thron, Germania, 2010, 16’30”
13. THE GENTLEMAN TAKES HIS LEAVE /  AZ UR ELKOSZON / DOMNUL ÎŞI IA RĂMAS-BUN,
regia Laszlo Nemes, Tímea Várkonyi, Ungaria, 2010, 25’
14. THE GREAT RACE / LA GRAN CARRERA / MAREA CURSĂ,
regia Kote Camacho, Spania, 2010, 7′
15. HAIR / CHEVEU / PĂR, regia Julien Hallard, Franţa, 2010, 18′
16. HEAVYWEIGHT / CATEGORIA GREA,
regia Olivia Căciuleanu, România, 2010, 13′

17. HELPLESS / WÚ YUÁN / ÎN VOIA SORŢII, regia Li Yang, China, 2010, 28′
18. THE LIGHTHOUSE / FARAT / FARUL,
regia Velislava Gospodinova, Bulgaria, 2009, 5′
19. NORTH ATLANTIC / ÎN ATLANTICUL DE NORD,
regia Bernardo Nascimento, Portugalia/Marea Britanie, 2010, 15′
20. THE RUNAWAY / LA HUIDA / GOANA, regia Victor Carrey, Spania, 2010, 11’
21. SILENT RIVER /APELE TAC,
regia Anca M. Dunga, Germania/România, 2011, 28′
22. SNOW HIDES THE SHADE OF FIG TREES / LA NEIGE CACHE L’OMBRE DES FIGUIERS / ZĂPADA ASCUNDE UMBRELE SMOCHINILOR,
regia Samer Najari, Canada, 2009, 21′
23. STARDUST,
regia Nicolas Provost, Belgia, 2010, 20′
24. STRUNG LOVE,
regia Victor Dragomir, România, 2010, 21′
25. SUNSET FROM A ROOFTOP / APUS VĂZUT DE PE TERASĂ,
regia Marinus Groothof, Olanda, 2009, 10′
26. YURI LENNON’S LANDING ON ALPHA 46 /YURI LENNON ATERIZEAZĂ PE ALPHA 46, regia, Anthony Vouardoux , Germania/Elveţia, 2010, 14’30”

Articole similare

Big Miracle (2012)

Delia Marc

Grey Gardens (2009)

Delia Marc

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în septembrie 2018

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult