Editorial Recomandat

Cele mai bune filme văzute în 2012

Dupa DealuriA doua surpriză de Crăciun, după cea de ieri (Cele mai bune cărţi citite în 2012), este cea cu privire la cele mai bune filme văzute de editorii Filme-cărţi.ro în anul 2012.

Nu au existat reguli, nu am avut criterii stricte după care am judecat: pur şi simplu, sunt cele mai bune filme văzute în anul care tocmai se încheie, chiar dacă ele au fost realizate acum 50 de ani.

Au răspuns prezentei anchete Dan, Mihaela şi Jovi. Enjoy!

Dan:

1. Dupa dealuri – regia Cristian Mungiu: filmul romanesc cel mai bun al anului, inca o poveste tragica despre prietenie, despre intoleranta, despre nepasare, un film splendid filmat si jucat.

2. This Must Be the Place – regia Paolo Sorentino – poate cel mai neobisnuit film despre Holocaust pe care l-am vazut, cu un Sean Penn in forma de zile mari.

3. Drive – regia Nicolas Winding Refn: o intensa poveste de dragoste deghizata intr-un violent film de actiune, cu Ryan Gosling, actor care imi place din ce in ce mai mult in tot ceea ce face, in rolul principal.

4. Le gamin au velo – regia fratii Dardenne: povestea unui baiat abandonat de tatal sau si luat in grija de o femeie singura, un film despre singuratate, despre dreptul de a fi diferit, despre nevoia de tandrete care refuza sa fie melodramatic si reuseste totusi sa emotioneze.

5. Pina – regia Win Wenders: un documentar despre dans si cu dans, explorand in mod inteligent si eficient posibilitatile deschise de tehnologia 3-D.

la_source_des_femmes_afficheMihaela:

1. La source des femmes – regia Radu Mihaileanu

2. Looper – regia Rian Johnson

3. Prometheus – regia Ridley Scott

4. Brave – regia Brenda Chapman, Mark Andrews

Jovi:

1. Moonrise Kingdom (2012), regia Wes Anderson. Văzut acum vreo două-trei luni, acest film este locul 1 indiscutabil pentru mine în acest an. Atât de bun încât am evitat să scriu despre el, aşteptând ca zilele acestea să îmi fac timp pentru o nouă vizionare cu creionul în mână. Luminos, revoluţionar, copilăresc şi în acelaşi timp complicat, primeşte de la mine nota 10 fără discuţii…

moonrise-kingdom-international-poster2. Hannah and Her Sisters (1986), regia Woody Allen. Sunt unul dintre numeroşii fani ai lui Allen, fără ca această pasiune să dispară: chiar dacă ultimele filme sunt mai degrabă comerciale, incă îmi plac. Iar clasicele le venerez. Imi place viata din filmele lui, este viata pe care o traim fiecare dintre noi.

3. Sorok pervvy (1956) – Al 41-lea, regia Grigori Ciuhrai. Am văzut „Al 41-lea” abia acum şi oarecum forţat, alegând să văd toate filmele despre care a scris Tudor Caranfil în ultimul său volum din „Istoria cinematografiei în capodopere”. Şi scriam despre acest film: „o poveste simpla, un cadru istoric, o adevarata invitatie spre cunoastere umana si spre motivatiile personalitatii in situatii specifice, o adevarata impletire intre razboi, ideologie si iubire”.

Şi, în final, aceeaşi provocare ca şi ieri: Care sunt cele mai bune filme văzute în 2012 de voi?

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (31 decembrie 2012 – 6 ianuarie 2013)

Jovi Ene

Nivelul de Horror – Cele mai de groază filme de groază de pe Netflix

Jovi Ene

Țara lui Gaiță. Pamflete minimiste, nici prea vesele, nici triste, de Viorel Gaiță

Jovi Ene

5 comments

Emil Calinescu 26 decembrie 2012 at 10:37

O sa preiau si eu leapsa, dar si in sens invers: cele mai PROASTE filme din 2012! 😀 dar asta maine 🙂

Reply
Jovi 26 decembrie 2012 at 10:41

Merci, Emil 🙂
Vom avea şi noi o listă cu cele mai mari dezamăgiri ale anului zilele următoare…

Reply
Ioana Raluca Popescu 26 decembrie 2012 at 15:39

O sa pregatesc si eu un Best of 2012 si Worst of 2012 in materie de filme saptamana aceasta 🙂

Reply
Jovi 26 decembrie 2012 at 18:56

Te aşteptăm! 🙂

Reply
mArS 26 decembrie 2012 at 19:47

Am facut si eu un top 10 pe 2012, cu Intouchables, Upside Down si My Way pe 1-3 (cam greu de decis care-i mai bun). Linkul sub comment, ca articol recent 😛

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult