Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 septembrie 2017)

Știrile săptămânii: Editura Cartea Copiilor lansează „Cinci minute de răgaz”, cartea semnată de autoarea şi ilustratoarea britanică Jill Murphy; Să explorăm diabetul cu bufnițe: o nouă carte semnată de Sedaris, la Editura Publica; Kristine Opolais, una dintre sopranele cele mai aclamate ale momentului, urcă în premieră pe scena Festivalului Enescu 2017; Lansare de carte: „O mie de femei albe“, de Jim Fergus, Editura Humanitas Fiction; Festivalul Enescu 2017, lăudat în presa internațională pentru concertul de deschidere cu Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski; Scânteia creativă: rolul imaginației în evoluția umanității, la Editura Publica.

Editura Cartea Copiilor lansează Cinci minute de răgaz”, cartea semnată de autoarea şi ilustratoarea britanică Jill Murphy

„Cinci minute de răgaz” este prima carte pe care editura Cartea Copiilor o traduce din portofoliul scriitoarei Jill Murphy. Noua apariţie editorială abordează un subiect important: cum îi facem pe copii să înțeleagă faptul că părinții au dreptul ca uneori să fie obosiți, să-și piardă răbdarea sau să nu aibă chef de joacă.

Cartea o aduce în centrul atenţiei pe doamna Trompă, mămică a trei copii, care vrea câteva minute de răgaz… singură. Baia e pregătită, fierbinte și cu multă spumă. Alături, o ceașcă de ceai, pâine prăjită și gem. Cine poate rezista unui asemenea răsfăț? Cei trei copii ai familiei Trompă sigur nu!

Deși pare o poveste simplă, spusă pe un ton relaxat și învăluită în mult umor, „Cinci minute de răgaz” (Five Minutes Peace) reuşeşte să explice celor mici că este normal să existe şi perioade când părinţii lor nu sunt odihniţi, nu mai au răbdare sau şi-ar dori să rămână singuri cu propriile gânduri. Cu alte cuvinte, un părinte are voie să nu fie perfect, iar asta nu înseamnă că nu este un părinte bun.

Jill Murphy (n. 1949, Londra) este o autoare și ilustratoare de cărți pentru copii din Anglia. A devenit cunoscută datorită seriei de cărți cu familia Trompă (The Large Family), în care cu imaginație, subtilitate și foarte mult umor descrie viața de zi cu zi a membrilor unei familii obișnuite cu care se pot identifica nu numai copiii, ci și părinții.

Cartea „Cinci minute de răgaz” este recomandată copiilor între 2 şi 7 ani și este disponibilă pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 29 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este antologia „Poezii din copilărie”.


Să explorăm diabetul cu bufnițe: o nouă carte semnată de Sedaris

Un tip intră în vagonul restaurant și…

Din acest punct, povestea poate decurge în nenumărate feluri. Iar când tipul în cauză este David Sedaris însuși, posibilitățile sunt infinite, iar rezultatul este mereu același: întâmplări pline de umor, spuse cu mult har.

În această colecție nouă de eseuri, Sedaris vorbește despre bufnițe, despre ținuta de seară a tatălui său (bluză și chiloți), despre prima sa colonoscopie (remarcabil de plăcută) sau despre momentul în care a vrut să cumpere scheletul unui pigmeu ucis.

Să explorăm diabetul cu bufnițe dovedește încă o dată de ce David Sedaris este considerat cel mai amuzant scriitor din America. Ideea de bază? Sedaris transformă cu multă dibăcie fiecare eseu din această carte într-o poveste de dragoste. Vorbește despre cum este să ai o relație de lungă durată, despre ce înseamnă să ai familie și despre cum este posibil, în ciuda tuturor absurdităților cu care te încearcă viața, să ajungi să te iubești pe tine.

David Sedaris, autorul a numeroase bestselleruri tipărite în peste 10 milioane de exemplare și traduse în 29 de limbi, este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani de satiră. Colaborează frecvent cu podcastul NPR This American Life și renumita revistă The New Yorker.

Priceperea cu care David Sedaris analizează eufemismul cultural și corectitudinea politică dovedește că este numit pe drept unul dintre cei mai fini observatori ai condiției umane actuale, multe dintre poveștile pe care le spune cu atât de mult haz fiind autobiografice și autoironice.


Kristine Opolais, una dintre sopranele cele mai aclamate ale momentului, urcă în premieră pe scena Festivalului Enescu 2017

Soprana Kristine Opolais, recunoscută pentru rolurile sale de pe cele mai importante scene ale lumii, de la Metropolitan Opera New York, la Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala şi Royal Opera House Covent Garden, va susține pe 22 septembrie un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, în cadrul ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu.

Aclamată pentru rolurile sale de la Metropolitan Opera New York, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala  şi Royal Opera House Covent Garden, sub bagheta unor dirijori de renume ca Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Daniel Harding sau Andris Nelsons, soprana Kristine Opolais va susține în premieră pe 22 septembrie, de la ora 16.30, la Ateneul Român un recital în cadrul Festivalului Enescu 2017.

Recitalul sopranei Kristine Opolais îl va încolui pe cel al baritonului Dmitri Hvorostovsky, care și-a reprogramat participarea pentru o ediție viitoare a Festivalului Enescu, din motive de sănătate.

Kristine Opolais este una dintre cele mai aclamate soprane de pe scena internaţională, fiind cunoscută pentru remarcabilele colaborări cu Metropolitan Opera în spectacole difuzate în întreaga lume. Urcă pe scene precum Wiener Staatsoper, Deutsche Staatsoper Berlin, Bayerische Staatsoper, Teatro alla Scala, Opernhaus Zurich şi Royal Opera House Covent Garden și colaborează cu dirijori de renume, de la Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Sir Simon Rattle, Sir Mark Elder, Daniel Harding, la Andris Nelsons, Fabio Luisi, Kirill Petrenko şi Semyon Bychkov.

În sezonul 2017/18, Kristine Opolais debutează în rolul Elsei din “Lohengrin” într-o nouă producţie a celebrei Royal Opera House Covent Garden.

Despre Opolais, presa britanică a scris de asemenea că este “cea mai bună soprană de Puccini a momentului” (The Telegraph). Kristine Opolais a înregistrat Puccini alături de renumitul tenor Jonas Kaufman, într-un disc lansat alături de Sony, care a fost distins cu un Premiu Grammy.

Biletele achiziționate de public pentru data de 22 septembrie, când era inițial programat recitalul baritonului Dmitri Hvorostovsky, rămân valabile. Prin prezentarea acestora la intrarea în sala de concert, se face accesul pentru recitalul susținut de Kristine Opolais.

Pentru cei care doresc recuperarea contravalorii biletului achiziționat, aceasta se poate face fie la magazinele sau centrele Eventim de unde a fost efectuată cumpărarea, fie trimițând un email la adresa contact@eventim.ro în cazul în care tichetul a fost luat online.


Lansare de carte: „O mie de femei albe“ de Jim Fergus

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 13 septembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38), la lansarea romanului O mie de femei albe. Jurnalul lui May Dott de Jim Fergus, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ în traducerea Iuliei Vladimirov. La eveniment vor vorbi Ana-Maria Caia, scriitoare şi jurnalist cultural, Raluca Moianu, jurnalist, și Laura Câlțea, deţinătoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Pornind de la incitanta poveste a o mie de femei albe care sunt trimise în preriile din Vest pentru a deveni soții de indieni, în cadrul unui program guvernamental din timpul președintelui Grant, Jim Fergus redă un episod tragic din istoria americană de la sfârșitul secolului al XIX-lea.O mie de femei albe a fost foarte bine primit de public, devenind bestseller în SUA, unde s-a vândut în peste 1 000 000 de exemplare. Romanul l-a impus pe Jim Fergus pe plan internațional, traducerea franceză fiind distinsă în anul 2000 cu Prix du meilleur roman étranger, figurând în lista celor mai vândute cărți din Franța pentru 57 de săptămâni și atingând vânzări de peste 400.000 de exemplare.

„O capodoperă din aceeași categorie cu romanul Pe aripile vântului.“ Françoise Xenakis

În 1854, în cadrul unei conferințe de pace desfășurate la Fortul Laramie, o importantă căpetenie Cheyenne ar fi cerut administrației americane să le dăruiască războinicilor săi o mie de femei drept soții, pentru a-și asigura astfel supraviețuirea în lumea omului alb. Chiar dacă veridicitatea poveștii rămâne o enigmă, Jim Fergus adoptă ipoteza împlinirii ei, imaginând destinele dramatice ale acestor femei care iau drumul Vestului Sălbatic, pe fundalul luptelor dintre triburile indiene și al ravagiilor provocate în rândurile lor de către armata americană. Evenimentele sunt relatate din perspectiva jurnalului tinerei May Dott, pe care prejudecățile vremii o forțează să ajungă într-un spital de nebuni, de unde se poate salva doar prin participarea în cadrul programului „Mirese pentru indieni“. Dincolo de personalitatea complexă și atașantă a lui May Dott și de ineditul traiului de zi cu zi al triburilor de amerindieni, impresionează o pleiadă de eroine bine individualizate, care transformă, cu un curaj nemărginit, o stranie expediție în sălbăticie într-o experiență continuă de supraviețuire.

„Un roman impresionant care topește lumea fizică în cea spirituală. O mie de femei albe este captivant, excelent scris și bine povestit. Va fi citit pretutindeni mult timp de acum înainte, la fel ca toate cărțile lui Jim Fergus.“ Rick Bass

JIM FERGUS s-a născut în 1950 la Chicago dintr-o mamă franţuzoaică și un tată american. A absolvit liceul în Massachusetts și ulterior Colorado College, cu o diplomă în literatură engleză. A călătorit mult și a trăit de-a lungul anilor în Florida, Indiile Franceze de Vest, Idaho, Franţa și Arizona. A fost antrenor de tenis de performanţă în Colorado și Florida, iar în 1980 s-a mutat în Rand, Colorado, unde și-a început cariera de scriitor liberprofesionist. În ultimii 20 de ani a publicat sute de articole, eseuri, interviuri. Prima lui carte, A Hunter’s Road (1992), este un jurnal de vânătoare. Romanul său de debut, bestsellerul One Thousand White Women: The Journals of May Dodd, apărut în 1998 și vândut în peste 1 000 000 de exemplare în SUA, a primit Fiction of the Year Award (1999) din partea Mountains & Plains Booksellers Association. În 1999 publică un volum de articole și eseuri intitulat The Sporting Road. În 2005 vede lumina tiparului al doilea roman al său, The Wild Girl: The Notebooks of Ned Giles. Șase ani mai târziu apare romanul Marie-Blanche, despre istoria complicată a propriei familii, întinsă de-a lungul secolului XX. În 2013 termină romanul Amintirea dragostei (The Memory of Love), tradus în același an în franceză și devenit imediat bestseller în Franţa sub titlul CHRYSIS: Portrait de l’Amour.

Romanul „O mie de femei albe“  este recomandat de Gold FM România și de bookblog.ro.

Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.ro


Festivalul Enescu 2017, lăudat în presa internațională pentru concertul de deschidere cu Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski

Festivalul Internațional George Enescu 2017 este lăudat în presa internațională pentru concertul de deschidere, din 2 septembrie, în cadrul căruia dirijorul Vladimir Jurowski și London Philharmonic Orchestra au prezentat Oedipe, de George Enescu în versiune concertantă, în premieră cu proiecții multimedia live, sub direcția artistică a regizoarei Carmen Lidia Vidu. Televiziuni, cotidiene și agenții prestigioase precum Euronews, The Telegraph, Reuters, precum și presa franceză scriu entuziast despre concert.

“Un erou român readus la viață cu intenistate la Festivalul Enescu din București”, scrie prestigiosul cotidian britanic The Telegraph, referindu-se la strălucirea internațională pe care o recapătă muzica lui George Enescu prin intermediul Festivalului. Oedipe de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, va fi prezentat și în stagiunea de la Londra, pe 23 septembrie, la Southbank Centre, mai menționeză The Telegraph.

“Festivalul internațional de muzica calsică din București ia o turnură modernă”, notează și Reuters, care amintește pe larg despre muzica contemporană și noutățile ediției 2017 a Festivalului Enescu într-un dialog cu dirijorul Vladimir Jurowski, de asemenea Director Artistic al Festivalului Enescu 2017.

“Triumf la București pentru Oedipe-ul lui Enescu”, titrează Tribune de Geneve via Agence France-Presse.

Oedipe de George Enescu a deschis edi’ia 2017 a Festivalul Enescu pe 2 septembrie, într-un concert cu ovații, la 81 de ani de la premiera franceză, la 59 de ani de la premiera românească și la 136 de ani de la nașterea lui George Enescu.  Alături de London Philharmonic Orchestra, pe scena de la Sala Palaului au urcat și Corul Filarmonicii George Enescu și Corul de Copii Radio. Solist, în rolul lui Oedipe, a fost baritonul francez Paul Gay, laureat al unui Premiu Grammy. Proiecțiile multimedia live au rulat pe un ecran gigant cu suprafața totală de 60 metri pătrați.

Prezentarea Oedipe de George Enescu într-o formă inovatoare, se înscrie în linia Festivalului Internațional George Enescu de a aduce publicului interpretări ale unor lucrări enesciene esențiale la un nivel artistic ridicat, și integrând ultimele tendințe la nivel mondial.

Festivalul Internațional George Enescu este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din Europa.

Cu un nou directorat artistic de primă marcă la nivel internațional, Zubin Mehta Președinte de Onoare și Vladimir Jurowski Director Artistic, Festivalul Enescu 2017 aduce mai multe premiere absolute – printre acestea concerte cu proiecții multimedia, o serie specială de concerte dedicate muzicii contemporane, Muzica Secolului XXI, precum și 30 dintre cei mai influenți compozitori contemporani ai momentului, la București, în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor –  și invită publicul să descopere muzica clasică într-o nouă lumină.


Scânteia creativă: rolul imaginației în evoluția umanității

Acum două milioane de ani, strămoșii noștri mici, goi, fără colți puternici și fără gheare, având la dispoziție doar câteva bețe și pietre, au supraviețuit aproape miraculos. Și totul s‑a întâmplat pentru că s‑au avut unul pe celălalt și o scânteie de creativitate. Acea scânteie a crescut, iar acum arde puternic pe toată planeta: am dezvoltat unelte geniale, trăim mai mult, am construit rachete către spațiul interstelar și am făcut mult mai mulți copii. Odată cu acest progres s‑au înmulțit și provocările, și nu există niciun semn de schimbare a tendinței.

Profesor și decan al Facultății de Antropologie a Universității Notre Dame, Agustín Fuentes susține că studierea trecutului ne învață multe, prima regulă pentru o continuitate cu succes a omenirii fiind îmbrățișarea diversității și acceptarea provocărilor pe care aceasta le aduce. Iar a doua regulă – să vedem eșecul ca parte a procesului creativ.

Scânteia creativă este un studiu nou și fermecător de paleontologie, arheologie, genetică și antropologie, care va anula toate părerile greșite legate de rasă, război, pace și natura umană și care va răspunde la o întrebare veche de când lumea: ce-i face pe oameni atât de excepționali comparativ cu restul speciilor de pe Pământ?

Agustín Fuentes este profesor de antropologie și decan al Facultății de Antropologie a Universității Notre Dame și explorator al revistei National Geographic. De peste 20 de ani încearcă să găsească răspunsuri la cele mai stringente întrebări despre ființa umană. A publicat peste o sută de articole de specialitate și de capitole de cărți pe această temă. A studiat maimuțe, gorile și oameni în junglele și orașele din Asia, în munții din Maroc și pe străzile din Gibraltar. A studiat viața și evoluția înaintașilor noștri și a analizat cu mare atenție rutina oamenilor de peste tot din lume. Observațiile făcute în timpul cercetărilor sale și rezultatele acestora au fost prezentate pe larg în The AtlanticScientific American și The Huffington Post.

Articole similare

Cabală la Kabul – online pe CINEPUB

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (11 – 17 aprilie 2016)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (1 – 7 august 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult