Stiri

Apel la individualitate: Making the Future (2014)

Making the Future (2014) – Viitorul creat de noi
Regia: Martijn Kieft

Documentar vizionat în cadrul GreenTech Film Festival,  primul festival zero carbon din Romania care își propune să prezinte, cu scopul de a informa și educa publicul larg, tehnologiile verzi. Programul GreenTech Film Festival a inclus proiecții de film, dezbateri și ateliere tematice.

Într-o lume în care globalizarea a devenit deja o constantă, documentarul VPRO, Making the future / Viitorul creat de noi face apologia individualității, a redescoperirii plăcerii de a fi altfel într-o contemporaneitate în care a fi la fel este cuvântul de ordine. Scăderea costurilor materialelor și uneltelor, dar și accesul la toate tipurile de informație fac ca oricine să poată deveni creator, dezvoltator sau antreprenor. Înseamnă oare asta că producția de masă se reinventează și că asistăm la o nouă revoluție industrială? Cel mai probabil da, pentru că vom avea economie care se dezvoltă la scară orizontală, dar și o nouă formă de a produce lucrurile, revizuirea întregilor ipoteze în economie.

Asistăm cu pași repezi la democratizarea economiei, la reducerea relațiilor de dependență, iar reducerea costurilor marginale până aproape de zero va avea efecte din cele mai ciudate pe termen lung și consecințe greu de anticipat, așa cum spune și Jeremy Rifkin, analist economic și social, autor al teoriei despre a treia revoluție industrială. Relația construire-cumpărare se va modifica, lucrurile vor fi produse în mod diferit și vom asista la o nouă paradigmă economică care va schimba sistemul cu totul. De fapt, este o revenire la baze mai vechi ale economiei, pentru că această situație nu este inedită. Când sistemul economic avea la bază principii mult mai simple, nu era axat pe consum la scară mare, iar oamenii aveau altă percepție asupra producției, lucrurile se întâmplau exact cum sunt prezentate în documentarul realizat de Martijn Kieft. E drept că nu avem încă răspândire la scară macro, însă direcția aceasta este.

Evoluţiile tehnologice rapide nu au dus la acumularea mult mai rapidă de cunoştinţe disponibile pentru toată lumea, dar și la liberalizarea procurării instrumentelor de a inventa şi produce, care sunt mult mai accesibile. O nouă generație de inventatori şi factorii de decizie va prelua conducerea într-un viitor nu foarte îndepărtat. Pe de altă parte, tendința de robotizare se avansează într-un ritm mult mai rapid, așa că nu știu în ce măsură perspectiva documentarului VPRO este realizabilă la scară mare. Există o probabilitate alarmantă ca ea să rămână doar la nivel micro, iar locul micilor inventatori să fie luat de roboții viitorului.

Pasionaţii de mecanica au existat dintotdeauna, dar creşterea producţiei digitale şi de cantitatea nelimitată de cunoștințe accesibile prin intermediul internetului a creat premisele construirii micilor laboratoare. Organizaţiile mari, cum ar fi NASA caută inovaţii tehnologice la târguri de tipul Maker faire, care adună periodic unele dintre cele mai ingenioase minți, capabile să schimbe rapid și radical modul în care folosim și avem nevoie de tehnologie.

Dacă ne gândim însă la faptul că cei mai mulți dintre oameni doresc să investească din ce în ce mai puțin timp în activități de creare a lucrurilor de au nevoie, atunci este destul de puțin probabil că ne vom lua curând viitorul în propriile mâni. Nu putem nega existența comunităților de inventatori, însă indiferenții, cei care vor să deroge cât mai multe acțiuni mașinilor, sunt în număr substanțial mai mare, iar acesta crește exponențial aș spune. Ca tare, viitorul este oarecum deja istorie, pentru că putem observa destul de clar care este direcția. Dacă ne vom putea opri la timp, înainte de a deveni inutili în propriile vieți, este deja o altă poveste și putem spune fără exagerare că noi nu ne creăm viitorul, ci îl donăm roboților.

Nota: 7,5/10

Articole similare

Filme pe scurt: Sully (2016)

Tudor Mirică

Trailerul zilei: ”How To Train Your Dragon 2” (2014)

Deea

The Hundred-Foot Journey (2014) – Pornfood cale de-o sută de pași și 122 de minute

Ionut Banuta

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult