Filme Filme europene

The Boat That Rocked (2009)

The Boat That Rocked(2009)
Regia: Richard Curtis
Actori: Gemma Arterton, Philip Seymour Hoffman, Emma Thompson, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Nick Frost, Rhys Ifans

Un film britanic admirabil, care poate fi recomandat oricui drept unul dintre cele mai emotionante, mai pline de entuziasm si de pasiune (dar nu una in sens exotic, ci o pasiune realista pentru ceea ce faci in viata) filme ale anului 2009. Si, pentru mine, filmul anului pana in acest moment, pentru ca intruneste atat de multe calitati, incat l-am considerat aproape fara cusur: muzica exceptionala, pur si simplu, fapte reale, hobby-uri transformate in credinte, dorinta de a face ceva perfect pana la capat, regie impecabila, interpreti de mare valoare, intre care il remarc pe extraordinarul Philip Seymour Hoffman, un actor complet, capabil de a face un mare rol din orice scenariu (aviz celor care apreciaza actorii dupa infatisare, sex-appeal si nu dupa interpretare).

Despre ce este vorba? Si trebuie sa tinem seama de la inceputul prezentarii noastre ca tot scenariul este inspirat dintr-un fapt real, petrecut in anii ’60 in Marea Britanie si, mai precis, in Marea Nordului. BBC-ul, postul de radio oficial, se marginea la stiri, documentare, piese de teatru sau scenete de umor, muzica culta si ocolea, din cauza unor ordine venite de foarte sus, muzica rock’n’roll, care inflorea in acea perioada si placea tuturor varstelor. Din aceasta cauza, au aparut posturi de radio pirat, majoritatea emitand de pe nave ancorate in Marea Nordului, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind Radio Rock Boat. Ea si oamenii care o populau au facut obiectul unui adevarat scandal mediatic in epoca, datorita interdictiei de a emite si trecerea peste aceasta ca parte a constiintei profesionale a realizatorilor de emisiuni.

Echipajul este absolut extraordinar, divers si amuzant: Contele (interpretat de Seymour) este un profesionist, serios, un crainic american aflat pe o nava britanica, cetatean strain care se poate opune cenzurii locale; Gavin, un britanic repatriat din America, cu o voce calda si pasionala, capabila sa seduca orice fata si femeie, lucru pe care de altfel il si realizeaza; si i-am scris aici decat pe doi dintre ei, desi se aflau acolo opt crainici deosebiti, influenti, fiecare cu charisma sa si cu propriul gen de emisiune, dar concentrat pe acelasi ideal: muzica rock’n’roll, muzica pop a acelor ani.

Muzica din film este absolut incredibila si poate fi oricand adusa la o petrecere si intretine atmosfera: Jimi Hendrix, Rolling Stones, Beach Boys, David Bowie si alti cantareti/formatii de succes si de nebunie muzicala. Povestea insa seduce pana la urma: anii ’60 si apoi anii ’70 reprezinta pentru orice boem un ideal de viata, iar cei de pe nava un ideal de supravietuire. Si poate asa erau si in ochii celor de atunci, erau ascultati de intregul popor britanic, povestile lor, nu numai muzicale, ci si culturale, de comportament sau chiar sexuale fiind ascultate zilnic, fara inhibitii.

Nota: 9.5/10

Articole similare

Shavua ve Yom (2016) – O săptămână și o zi

Adriana Ruta Neagoe

Festivalul care nu a mai avut loc: ”Cannes 1939”, de Olivier Loubes

Jovi Ene

Minunea, de R.J. Palacio – cartea și filmul

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult