Filme Filme romanesti Recomandat

Marele jaf comunist (2004)

Marele jaf comunist (2004) – The Great Communist Bank Robbery
Regia: Alexandru Solomon
Povestitor: Victor Rebengiuc
Povestea interesanta a acestui documentar se petrece incepand cu luna august a anului 1959 din Bucuresti cand o masina a Bancii Nationale a Romaniei este jefuita si este furata din interiorul acesteia suma de 1.6 milioane de lei, bani destul de multi pentru acea perioada (cam 250.000 de dolari). Dupa cercetari succesive, sunt incriminate sase persoane, toti membri ai Partidului Comunist, detinatori de functii importante in trecut si acum aflati pe linie moarta si, probabil, martori ai unei inscenari.

In anul 1960, apare pe marile ecrane bucurestene filmul “Reconstituirea”, in care povestea jafului este jucata chiar de cei implicati in evenimente. Chiar daca acum, peste ani, filmul ni se pare de un amatorism pregnant, totusi faptele raman fapte. Si, chiar daca regizorul acestui film aduce martori care sa ii dezincrimineze pe presupusii vinovati, intrebarile raman.

Mi s-au parut, personal, si acum, dupa foarte multi ani, ca fostii securisti, actuali pensionari sunt deosebiti de cruzi. Cruzimea razbate, dupa decenii, din ochii lor si din faptul ca nu le pare rau de ceea ce au patit, fie si vinovati, cei condamnati. Bataile din inchisori, arestul si tinerea la carcera nu trezesc nici o sensibilitate in sufletului celor aflati in varf in anii 1959-1960.

Am recunoscut in documentar si pe domnul Cioplea, pe care il cunosc in virtutea functiei pe care o detin. Un om, fost gardian al Bancii, care nu a mai avut liniste dupa comiterea jafului si a trebuit sa emigreze in Germania (dar revenit acum in Prahova), pentru a scapa de presiunile timpului care ii impuneau sa depuna marturii numai intr-un singur sens.

Un film documentar caruia, din principiu, nu ii pot da nota. Ca un film documentar poate reliefa mai bine sau mai rau realitatea, ca poate oferi informatii mai detaliate sau mai evezive, ca poate primi, in montaj sau in informarea documentare, influente subiective din partea partilor este adevarat. Insa “Marele jaf comunist” ramane un film de colectie, care dezvaluie prin propriile mijloace un moment foarte putin cunoscut din istoria comunismului romanesc. De urmarit, dar recomandat mai ales celor tineri, care nu cunosc amanunte din aceasta perioada ignorata de ei, indepartata, neguroasa, dar plina de eroism necunoscut. Un film de o inteligenta rara.

Articole similare

Prin blogosfera literară (3 – 9 iulie 2017)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (17 – 23 decembrie 2012)

Dan Romascanu

Top 7 cele mai bune filme văzute pe Netflix în martie 2020

Jovi Ene

1 comment

erica 3 iunie 2011 at 23:42

“Marele jaf comunist” este al treilea film despre acest presupus jaf si singurul care exprima dubii asupra existentei jafului. Cunoscand personal o persoana a carui sot a fost omorat in inchisoare stiu ca acest jaf nu a avut loc ci a fost o inventie menita sa “curete” partidul de elemente nedorite. De aceaa ar fi mai corect daca cronica filmului ar lua in considerare ca poate jaful asta nu a existat si in consecinta si textul cronicii ar trebui sa reflecte acest lucru.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult