Filme Filme americane Recomandat

Promised Land (2012)

Promised LandPromised Land (2012) – Taramul fagaduintei

Regia: Gus Van Sant
Scenariul: John Krasinski, Matt Damon, Dave Eggers
Distributia: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Hal Holbrook, Rosemarie DeWitt, Titus Welliver

Un film care vine pe ecranele noastre ca un “patch” potrivit si pe sacul marilor probleme ale Romaniei, Rosia Montana si  exploatarea zacamintelor din gazele de sist.

O problema sensibila, care vine din vremuri trecute pana in zilele noastre, pretutindeni in lume. O problema cu multe fatete care trebuie bine analizate si cantarite.

Recte, in zonele rurale (americane aici), unde la cativa zeci de kilometri de orasele mari, toate asezarile umane, oraselele, fermele, se aseamana intre ele atat ca infatisare, cat si ca problematica economica, subsolul ascunde comori capabile sa salveze declinul si sa ofere alternative energetice mai curate si mai putin agresive fata de mediu. Dar sabia are intotdeauna doua taisuri. Pentru ca in goana lacoma dupa profituri rapide si uriase, marile companii specializate nu analizeaza suficient impactul tehnicilor de exploatare a resurselor, nu investesc in studii premergatoare si in tehnologii de epurare a substantelor chimice  deversate in soluri sau in aerul respirabil si mai ales ascund cu buna stiinta populatiei toate pericolele posibile pentru viata si sanatatea lor si a animalelor pe care le cresc.

promised-land08

Filmul  trateaza cu multa onestitate aceste probleme… pe de o parte, angajatii marilor concerne, pentru care munca lor este “doar o slujba” aducatoare de stabilitate financiara pentru ei si familiile lor, pe de alta parte, locuitorii stramtorati din aceste zone rurale, blagosloviti cu zacaminte bogate in subsolul bastinas – gaze naturale in acest caz. Iar la mijloc, intre cele doua tabere, se intampla sa apara si “oameni care nu sunt rai, oameni buni”, cum este cazul lui Steve Butler. Care intr-o lume unde “oamenii se trag pe sfoara unii pe altii”, alege sa spuna adevarul, alege “sa aiba grija de ceva” pe lumea asta, alege sa le prezinte oamenilor ambele fatete ale problemei, posibilitatea ca la un moment dat, pe langa avantaje, sa apara si riscuri. Si este mai bine sa fie stiut adevarul, pentru ca oamenii sa aleaga in cunostinta de cauza. In ciuda faptului ca el este primul care plateste scump acest adevar, este concediat dintr-o slujba pentru care muncise mult si cu rezultate benefice pentru Compania angajatoare.

Intr-adevar, un film moralizator, plin de empatie pentru oamenii micii asezari rurale – cum spuneam, un tipar pentru nenumarate alte zone din lume. Fara a fi un film mare si de neuitat, trateaza insa o tema acuta si importanta pentru salvgardarea umanitatii din multe puncte de vedere, are  o onestitate speciala, cum spuneam, un fior dramatic autentic si bine condus, o galerie de personaje specifice credibil construite, imagini superbe si de mare echilibru plastic (Linus Sandgren – cinematografia) si o coloana sonora originala semnata de Danny Elfman, careia i se alatura si piese precum Discharged (Intricate unit), We Are Young (Vassy) si piesa Snake Eyes – The Milk Carton Kids.

Promised-Land_07

Distributia este excelenta, Matt Damon si John Krasinski, deopotriva autori ai scenariului, construiesc cu grija si convingator personajele si ne ofera si o surpriza neasteptat de abjecta in desfasurarea firului narativ si in rezolvarea conflictului. Un Matt Damon maturizat, dar la fel de interiorizat, care face o echipa inteleapta si pe alocuri cu tuse de umor, cu Frances McDormand.

Mi-a facut un bine fizic si psihic pacea idilica care strabate armosfera si imaginea acestui film, dincolo de tematica si problemelor oamenilor care se confrunta cu mari hotarari la rascrucea vietii lor asezate.

pl-damon-and-krasinski

Gus Van Sant – vechi colaborator cu Matt Damon de peste 15 ani (Good Will Hunting), regizor (nominalizat la OSCAR) si al lui Milk – 2008, inscrie in palmares un film interesant lucrat,  extrem de cald si empatic.

Dincolo de urmariri nebunesti motorizate pe sosele, de rapaitul gloantelor, de jerbele de sange, etc, etc, etc, calutii de talie mica prin comparatie cu caprele alaturi de care pasc si se harjonesc pe campuri, linistesc nitel cugetele :).

Nota: 6.5/10

Articole similare

The Railway Man (2013)

Codrut

The Apprentice (2004-2012)

Stefan Al.

Un film devenit imediat un clasic al genului: Metallica & San Francisco Symphony – S&M2 (2019)

Dan Romascanu

3 comments

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult