Filme Filme europene

Pentru varianta europeană a lui Bonnie și Clyde, vizionați filmul: Le Fidèle (2017)

Le Fidèle (2017) – Jafuri, mașini și fidelitate fără limite
Regia: Michaël R. Roskam
Cu: Adèle Exarchopoulos, Matthias Schoenarts

Cu cinci nominalizări la a opta ediție a Premiilor Magritte, inclusiv pentru Cel mai bun film flamand, și în urma selectării pentru prezentare la a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția (în afara competiției), pelicula a fost propunerea Belgiei pentru ediția cu numărul 90 al Premiilor Academiei, însă fără a fi nominalizată. Chiar și așa, după vizionarea în avanpremieră, la cinematograful Elvire Popesco (București), prin amabilitatea Independența Film, aș spune că este un film de văzut și de cântărit. Aviz spectatorilor impresionabili: cu toate că pare, din primele cadre, o poveste „ușurică”, capătă accente tot mai dramatice pe parcurs, și ajunge să înfățișeze situații de viață și scene suficient de dramatice și de emoționante.

„Găsește-o pe Bibi și îl găsești pe Gigi” pare să fie laitmotivul unei povești de dragoste puțin diferite. Afirmația îi aparține lui Bénédicte (Bibi), o tânără pasionată de cai putere, care conduce mașini de curse, când nu lucrează pentru firma de construcții a tatălui său. Gino (Gigi) o întâlnește la un eveniment și se prezintă drept importator-exportator de mașini, cerându-i să o revadă. Cei doi încep o relație marcată de momente pasionale, îndrăgostindu-se tot mai profund unul de celălalt; cu toate acestea, Bibi are îndoieli despre trecutul și ocupația lui Gigi. Într-un moment de tensiune al filmului, întrebat care este cel mai întunecat secret al său, el răspunde că jefuiește bănci, suscitând amuzament și aducând relaxare – și totuși, acesta este adevărul.

Împreună cu grupul de prieteni format din copilărie, în periplul său prin stabilimente de îngrijire și corecție, Gigi organizează lovituri spectaculoase. Odată cu relația tot mai avansată dintre el și Bibi, însă, ajunge să considere că este cazul să renunțe la aceste escapade periculoase, și, după o discuție în care îl anunță pe tatăl lui Bibi că dorește să o ia în căsătorie, iar acesta îi recomandă să nu mai mintă și să nu se mai ascundă, simțind că lucrurile nu sunt cum ar trebui, alege să dea o ultimă lovitură, apoi să se retragă. Cum poate vă așteptați, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea… de la bancă, și lucrurile merg prost.

Fără a dori să previn cititorii cu privire la ce urmează, stricând parte din farmecul filmului, prefer să spun doar că, ulterior, povestea ia o turnură dramatică, devenind o metaforă a sacrificiului de sine și a unei iubiri care transcende diferențele și convențiile de orice natură. Un alt laitmotiv este replica aceleiași Bibi, care, înainte de prima întâlnire, îi comunică lui Gigi să nu-i aducă flori (Pas de fleurs). Această replică se va transforma, la un moment dat, într-una rostită de un condamnat albanez dintr-o închisoare de maximă securitate, ca parolă de recunoaștere, înaintea organizării unei evadări spectaculoase.

„Jafuri, mașini și fidelitate fără limite” o are în distribuție pe Adèle Exarchopoulos (Bibi), cunoscută publicului larg în urma prestației din „Adèle” (La vie d’Adèle – 2013), fiind cea mai tânără actriță din istoria Palme d’Or care a fost onorată cu acest premiu. Pentru același rol, a primit și un César pentru Cea mai promițătoare actriță, precum și un Trofeu Chopard pentru Revelația feminină a anului. Și de data aceasta impresionează printr-o prestație abordată cu suficientă maturitate, cu toate că are numai 25 de ani. La polul opus se află partenerul său de ecran, Matthias Schoenaerts (Gigi), actor, producător și artist de graffitti belgian, care a debutat la 13 ani în filmul „Daens” – cu un an înainte să se nască Adèle. Acesta a fost, de asemenea, premiat cu un César pentru Cel mai promițător actor (în 2013, pentru „Rust and Bone”), fiind nominalizat la premiile BAFTA și Globul de Aur pentru același rol. Contrastul dintre experiența cinematografică a celor doi este abia simțit pe parcursul filmului, fiindcă reușesc să se completeze și să creeze un cuplu dinamic, surprinzător și, mai ales, credibil.

Cu toate că, până la jumătatea filmului, am sperat să devină varianta europeană a lui Bonnie și Clyde, continuarea aleasă de regizor a fost chiar mai dramatică. Bibi și Gigi (până și numele lor sunt asemănătoare cu cele ale celebrilor gangsteri americani!) au un destin similar cu al celor doi, însă, cumva, versiunea lor lasă loc unor interpretări și unor întrebări existențiale mai profunde – aviz tuturor celor care meditează asupra limitelor în iubire și în sacrificiul alimentat de ea.

Nota: 8/10

Articole similare

The Eagle (2011)

Delia Marc

Adio, domnule Hopper, adio, domnule Ganz: The American Friend (1977)

Dan Romascanu

J. Edgar (2011) – 2

Victor Alartes

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult