Filme Filme americane

Iubire și prietenie: Falling in Love (1984)

Falling in Love (1984) – Când te îndrăgostești
Regia: Ulu Grosbard
Distribuția: Robert De Niro, Meryl Streep, Harvey Keitel, Jane Kaczmarek, George Martin

Un film avându-i în rolurile principale pe Meryl Streep și Robert De Niro, realizat într-o perioadă care reprezenta un vârf al carierelor lor nu poate fi prea rău. Mărturisesc că nu auzisem prea multe despre ‘Falling in Love’ și nici despre regizorul Ulu Grosbard, și când acest film mi-a ieșit în cale am devenit destul de curios să aflu care sunt motivele. Vizionarea filmului realizat în 1984 m-a lămurit. Filmul nu este într-adevăr prea rău. Streep și De Niro sunt frumoși, carismatici și inteligenți, lucrează cu vădită plăcere împreună și susțin filmul, însă senzația finală este cea a unei ratări și a unei dezamăgiri. ‘Falling în Love’ pare mult prea banal fata de talentul imens al celor doi actori care aveau deja în 1984 două premii Oscar fiecare în palmares.

Unul dintre motivele dezamăgirii este faptul că, în 1984 deja, formula filmului fusese mult prea des întrebuințată. Tradiția producțiilor americane de acest gen își are sursa în filmele despre legături ilicite și familii destrămate din anii ’40 și ea apărea des în anii ’70 (exemplu: ‘Kramer vs. Kramer’ – mare succes tot cu Meryl Streep), fiind actualizată pentru a o plasa în peisajul modern american, de cele mai multe ori urban (și de multe ori Manhattan). Eroii filmelor din această categorie sunt ‘baby boomers’ (generația născută în America după cel de-al doilea război mondial), aparțin de obicei clasei mijlocii, nu prea au griji materiale, și se pot ocupa de propriile probleme sentimentale. Nu este teribil de originală nici ideea întâlnirii întâmplătoare și a reîntâlnirilor (în cazul acestui film în tren) fără de care nu ar exista povestea.

Frank și Margaret, eroii filmului, sunt căsătoriți și rezonabil de fericiți atunci când opțiunea adevăratei fericiri și a iubirii cu I mare le apare în cale. Poate fi legătura dintre ei menținută la nivelul unei prietenii? Sau dacă asta nu este posibil la cel al unei legături caste? Au eroii dreptul să-și refuze fericirea? Și dacă nu, cine plătește prețul fericirii lor? Ce se întâmplă cu familiile în pericol de a se destrăma, cu copiii și cu partenerii abandonați? ‘Falling în Love’ abordează destul de lejer aceste întrebări, puterea expresivă și frumusețea (exterioara și interioara) a eroilor domină ecranul și este furnizată ca soluție dilemelor morale. Eroii se întreabă literalmente de câteva ori ‘ce fac eu acum?’ și continuă să facă ce fac.

Personajele din jurul eroilor sunt schițe destul de palide și lipsite de consistență. Aceasta mi se pare a fi fost problema principală a scenariului, alaturi de lipsa unor replici memorabile. Se presupune că cei doi eroi inteligenți ar putea să-și articuleze sentimentele și în cuvinte, dar asta nu se întâmplă. Spre norocul regizorului, sau poate asta chiar a fost concepția lui, Meryl Streep și Robert De Niro compensează subțirimea textului cu priviri și cu un limbaj corporal care spune tot ceea ce este de spus. Nu pot să nu menționez și prezența lui Harvey Keitel, un actor care mie îmi place enorm, și care are un rol secundar (de tovarăș și contrapunct masculin al lui Frank) savuros. De fapt, scenele în care cei doi protagoniști își ascund și apoi explică sentimentele prietenilor confidenți respectivi sunt dintre cele mai reușite, parând un fel de exemplificări ale cărții psihologului John Gray ‘ Men Are from Mars, Women Are from Venus’, care avea să apară cu câțiva ani mai târziu. În rest, prea multe coincidențe, prea multe și repetate scene prin mulțime, desi străzile Manhattan-ului, China Town și Central Station arata bine filmate în stilul filmelor Noului Val francez. La aproape patru decenii de la realizare, ‘Falling in Love’ nu este un film de ocolit sau potrivit doar programelor de Crăciun, dar motivele principale pentru care merită să fie văzut se numesc tot Meryl Streep și Robert De Niro. Ceea ce desigur, nu este deloc puțin.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.radiotimes.com/movie-guide/b-n6tcja/falling-in-love/)

Articole similare

Yogi Bear (2010)

Delia Marc

Gigi (1958)

Jovi Ene

Despre putere de voință, vis și rezistență. „100 Foot Wave” (HBO, 2021)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult