Filme Filme americane Recomandat

Apollo 13 (1995)

Apollo 13 (1995)
Regia: Ron Howard
Actori: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan

Misiunea Apollo 13, de la care vine si denumirea acestui film de succes, a fost a treia incercare a NASA de a cobori pe Luna, dupa izbanda lui Neil Armstrong si Buzz Aldrin din anul 1969. A fost perioada de triumf a astronauticii americane asupra celei sovietice, iar aceasta se cerea a fi mentinuta si continuata.

Numai ca, in timpul parcurgerii drumului pana la satelitul natural al Pamantului, probleme tehnice au dus la deteriorarea navei, la renuntarea la aselenizare, dar, mai ales, la punerea in pericol a echipajului, format din James Lovell (interpretat de Tom Hanks), John Swigert (Kevin Bacon) si Fred Haise (Bill Paxton). Calatoria lor spre Pamant se transforma intr-o cursa de supravietuire.

Apollo 13

Venit imediat dupa filmul carierei sale, Forrest Gump, Tom Hanks se imbarca din nou la un film de mare incarcatura si care anticipa un succes de casa, pentru ca aventura de pe Apollo 13 a tinut intreaga lume cu sufletul la gura, in luna aprilie 1970, iar persoanele care au participat la acest eveniment au devenit adevarati eroi. Filmul se bazeaza de altfel chiar pe memoriile celui care a fost comandantul misiunii spatiale, comandorul James Lovell, acest lucru favorizand ca pelicula de fata sa fie, se spune, o copie fidela a ceea ce s-a petrecut in acele zile. Astfel, dupa ce comandantul viitoare misiuni spatiale se retrage, comanda noi aventuri cosmice i se da lui Lovell, un familist convins, dar si iubitor nepretuit al meseriei sale de pilot. El are sarcina de a pregati intr-un timp extrem de scurt o noua aselenizare si de a-si forma o echipa profesionista.

Tom Hanks

Ajutat de Fred Haise (Bill Paxton) si de Ken Mattingly (interpretat de Gary Sinise-un actor care merita multa consideratie pentru rolurile sale, din pacate nu este decat rareori in atentia publicului), ei sunt gata de misiunea vietii lor, un adevarat astronaut nedorindu-si decat plecarea in spatiul cosmis si ajungerea pe Luna. Numai ca ghinioanele se abat asupra lor: in primul rand, Ken ia un virus rubeolic si este inlocuit de Jack Swigert (Kevin Bacon), apoi dupa plecare o explozie cauzata de o problema tehnica determina deturnarea navei de la scopul initial si acesta devine intoarcerea pe pamant si supravietuirea umana. Esta partea plina de tensiune si suspans a filmului, aceea cand toate instinctele si cunostintele celor de la Houston se unesc pentru a gasi solutia potrivita, iar cei aflati in modulul lunar devenit “barca de salvare” trebuie doar sa isi pastreze ratiunea pentru a fi gata sa execute tot ceea ce le cer imprejurarile.

Dupa succesul extraordinar cu Forrest Gump din anul anterior, era greu ca Tom Hanks sa reuseasca egalarea lui un an mai tarziu. Desi filmul de fata a fost extrem de bine primit atat de critica, cat si de public, fiind nominalizat si la nu mai putin de noua premii Oscar in 1996, nu a castigat decat doua dintre acestea, pentru cel mai bun montaj si pentru cel mai bun sunet. Avem insa de-a face cu o echipa de actori fenomenala, care au reusit sa ilustreze perfect si extrem de realist un fapt istoric plin de suspans si de neprevazut la acel timp, o misiune considerata de istoria omenirii drept un „eşec reuşit” si care ne-a lasat in limbajul uzual o expresie cunoscuta “Houston, we have a problem”.

Nota: 9/10

Articole similare

Fury (2014), despre o furie anonimă

Ionut Banuta

Inside Llewyn Davis (2013)

Delia Marc

Prin blogosfera literară (22 – 28 februarie 2016)

Dan Romascanu

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult