Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (2 – 8 septembrie 2013)

september booksVal Ceau continua seria articolelor din Dosarul de scriitor Matei Visniec cu o recenzie a romanului ”Sindromul de panica in Orasul Luminilor” (despre care am scris si eu, laudativ, pe Filme-carti.ro): ”Romanul Sindromul de panică în Orașul Luminilor este fără doar și poate o carte a unui autor îndrăgostit de cuvinte. Practic, este o carte despre cuvinte și despre cei ce se folosesc în mod conștient de ele: scriitorii, personajele lor, editorii, cititorii, librarii. Și ramificarea nu e întâmplătoare, fiindcă Autorul este cel ce plutește pe deasupra tuturor, ca Duhul Sfânt peste ape și, ca în cazul romanului Cafeneaua Pas-Parol, autorul intră în conversație cu personajele, devine un personaj, dar de data aceasta nu este atât de rău privit de către caracterele sale.”

”Inside Out – O istorie personala a Pink Floyd”, cartea aparuta la Editura Publica, ma asteapta de ceva timp pe masa pentru a o citi. Pana atunci, puteti citi despre ea pe blogul Libris.ro, un articol semnat de Sever Gulea: ” Istoria Pink Floyd, văzută de unul dintre membrii săi este așadar disponibilă atât pentru cei care descoperă astăzi trupa britanică pentru prima oară, cât și pentru veteranii care au crescut cu Pink Floyd și încă îi mai ascultă și astăzi. Pentru cei care cred însă că volumul va dezvălui toate zonele de umbră ale acestei istorii, să asculte, înainte de a trece la lectură, piesa Eclipse și să-și amintească faptul că: there is no dark side of the moon. As a matter of fact it s all dark.

aventurileunuigentelmanbolsevicMicawber scrie pe blogul Ce am mai citit despre romanul lui Catalin Mihuleac, ”Aventurile unui gentleman bolșevic”, concluzia lui fiind: ”Aventurile unui gentleman bolşevic e, în aparenţă, o carte umoristică, în care autorul face uz cu generozitate de un limbaj colorat, dus din păcate uneori până la graniţa rebarbativului. Şarjele lingvistice sunt câteodată obositoare, iar efectul estetic al unor vorbe mai tari e destul de redus. O parte din material, mergând până la elemente de detaliu, e preluat din Zece povestiri multilateral dezvoltate. Să fi ajuns creatorul la fundul sacului? Supărătoare e si frenezia stridentă, de brigadă artistică, ce pare să-l cuprindă pe alocuri romancier. Aventurile… nu sunt lipsite de momente bune, de idei interesante, însă ansamblul e incoerent şi se caută nu rareori efecte facile, care ajung să-l obosească pe cititor şi să-l îndrepte spre alte lecturi.”

Florin Pîtea sau Țesătorul recenzează o carte ce nu a apărut, din păcate, pentru moment în traducere românească, ”Reinventing Collapse”, din 2008, a lui Dmitry Orlov: ”Teoria sa este că şi SUA se îndreaptă către un colaps similar (însă nu identic) ca urmare a scăderii mondiale a producţiei de ţiţei. Dacă URSS a trecut de punctul maxim al producţiei interne de ţiţei în 1985 şi a colapsat în 1991, SUA a trecut de punctul maxim al producţiei interne de ţiţei în 1970, însă s-a dezvoltat economic în continuare pe baza importurilor masive. Doar că, şi pe plan mondial, s-a trecut de vîrful producţiei de ţiţei în 2005…”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Umbra”, de Ismail Kadare

Buddha din podul casei”, de Julie Otsuka

Peripețiile lui Juha năzdrăvanul

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (10 – 16 august 2015)

Jovi Ene

Un american la Chișinău, de Dumitru Crudu

Jovi Ene

Coborârea în iad, de Neculai Popa

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult