Carti Carti de fictiune

Interdicția este cea mai tentantă: „Din cauze naturale”, de Nina Lykke

„Din cauze naturale”, de Nina Lykke
Editura Humanitas Fiction, Colecția Raftul Denisei, București, 2023
Traducere: Ivona Berceanu

„Inspirație, formă și potență izvorau din ceea ce e interzis, secret și depășește limita legalității din viața de zi cu zi.”

În romanul Din cauze naturale, Nina Lykke explorează complexitatea relațiilor umane și provocările care apar atunci când ne confruntăm cu propriile dorințe și nevoi. Avem în prim plan o călătorie de autodescoperire, iar în planul secund personajele își croiesc drum prin  intermediul unor experiențe proprii. O femeie matură, Elin, medic de familie, se confruntă cu blazarea și și-ar dori să nu ezite să le spună pacienților adevărul despre deteriorarea corpului și epuizare. Alături de Aksel, soțul mereu ocupat, nu reușește să iasă din impas și se consolează tot mai des cu alcool, până în momentul în care își regăseste un partener mai vechi, Bjørn, înlocuid o depenedență cu altă. Alături de acesta începe o relație extraconjugală și ajunge în postura cuplurilor pe care, cu ani în urmă, le disprețuia. Ironic, Elin se simte mai abandonată și chiar mai dezamăgită decât se simțea înainte de a se implica în noua aventură.

Cartea aprofundează provocările care vin odată cu nevoile proprii, care uneori contravin normelor sociale, trecând prin teme precum gelozia, încrederea și comunicarea și modul în care acestea afectează relațiile. Scriitoarea norvegiană excelează în portretizarea complexității emoțiilor umane, a straturilor și profunzimii acestora, dar și a modului în care acestea pot fi adesea contradictorii.

”Iată cum ne plimbăm pe aici și ne prefacem că suntem nemuritori și invincibili, în vreme ce sub piele curge sângele și mereu există posibilitatea ca o nenorocire să se întâmple. pielea se poate rupe, nimic nu este sigur în așa-zisele zile obișnuite, pe care le credem bătute în piatră, dar care, în realitate, sunt scrise pe nisip.

în anumite circumstanțe, haosul se poate declanșa și distruge totul în calea lui și după ce se întâmplă asta, din experiența mea, nu prea mai e altceva de făcut. decât să aștept să se termine de răvășit totul.”

Romanul extinde plaja temei și explorează și forțele sociale care ne modelează, modul în care reacționăm la ele, iar când Elin se mută în cabinetul ei, singurul care o înțelege pare să fie Tore, scheletul de plastic dintr-un colț. Textul pune astfel în lumină societatea contemporană și anxietățile noastre, și mai ales cele pe care nu îndrăznim să ni le mărturisim fățiș și care, scăpate de sub control, ne conduc, de cele mai multe ori, în abisuri personale.

Nina Lykke folosește un limbaj viu și descriptiv, iar asta se concretizează într-o lume bogată în detalii și personaje, pătrunde adânc în psihologia protagoniștilor, iar stilul este o combinație reușită între liric și introspectiv, cu focus pe explorarea gândurilor personajelor principale. Un alt punct forte al cărții este lejeritatea cu care scriitoarea folosește puncte de vedere diferite pentru a-și spune povestea, alternând timpurile povestirii. Schimbarea de perspectivă îi permite cititorului să vadă fiecare plan din unghiuri diferite și adaugă profunzime personajelor și relațiilor dintre ele.

”O lume întreagă plină de întâmplări neobișnuite care nu suportă lumina zilei și care, cu toate astea, se desfășoară în continuare, aproape cu regularitate, an după an, fără absolut nici o logică și fără vreun scop anume. aceasta este o dimensiune ascunsă pentru majoritatea dintre noi, dar apoi, uneori, întrezări crâmpeie din acest haos, în care vedem dorința ilicită și tot restul acestei lumi iraționale și misterioase.”

Cartea merge în adâncime și explorează și teme legate de identitate, dezechilibru și nesiguranță. La final nu am putut să nu mă gândesc la câteva asemănări – temă și stil – cu Linn Ullmann, fiica regizorului norvegian Ingmar Bergman, ale cărei cărți analizează, de asemenea, familiile moderne, nuanțele relațiilor umane și situațiile care survin în urma depășirii unor limite și asumarea unor libertăți noi. Satira și umorul salvează cu siguranță multe dintre paginile care tind să lase un gust amar în memoria cititorului. 

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Fiction/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: humanitas.rodn.se)

Articole similare

Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, de David Abulafia (I)

Dan Gulea

Am ieșit din carte fără să fi salivat vreodată de poftă: „Cofetăria cu miracole”, de Christian Escriba și Silvia Tarrago

Hristina Frangos

Hipnoza cuvintelor: Incursiuni. Poezia evreiască nord americană

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult