„Cum să faci să NU citești. Ghidul lui Charlie Joe Jackson”, de Tommy Greenwald
Editura Arthur, Bucureşti, 2014
Ilustrații de J.P. Coovert
Traducere de Laura Sandu
Și ce m-am amuzat cu această carte! Charlie Joe Jackson chiar este un elev care urăște să citească, este un personaj nemaipomenit de descurcăreț, care trece peste orice temă sau seminar în așa fel încât să creeze aparența că el a citit, a studiat, când de fapt temele fuseseră făcute cu ajutorul unor rude sau colegi, ”plătiți gras” pentru a face aparența să pară reală.
Însă tema lui din acest an, rezultată din faptele sale rușinoase descrise mai sus și descoperite de către profesori, este cea mai grea: să scrie o carte. Subiectul ales însă este delicios și numai cine este dus cu capul nu poate să îl placă la finalul paginilor scrise de Charlie: el scrie o carte în care își descrie aventurile (mai ales cele cu cărțile), dar în care el încearcă să vă convingă din răsputeri să… nu citiți. Ei bine, vă place sau nu să citiți, această carte vă va delecta:
”Mă numesc Charlie Joe Jackson și urăsc să citesc. Dacă citiți cartea asta, înseamnă că și voi urâți să citiți. De fapt, sunt sigur că faceți tot ce puteți ca să evitați cititul, iar faptul că acum țineți în mână o carte e destul de șocant. Știu exact ce simțiți: și eu sunt ca voi. Nu uitați: nu sunteți singuri. O să trecem prin asta împreună.”
Dorința lui Charlie Joe Jackson de a scăpa pe cât poate de citit se poate transmite și cititorilor acestei cărți, mai ales că el ne oferă din când în când și ponturi cum să evităm lectura cărților sau cum să creem impresia că citim suficient de mult, când de fapt noi stăm departe de cărți. Sau chiar ponturi despre cum să ne placă fetele, care apreciază băieții care sunt cunoscători ai culturii sau ai lecțiilor, dar care nu citesc atât de mult sau cel puțin nu apar în fața lor ca niște tocilari. Așadar, cum să îi împaci pe toți, să știi câte ceva, fără să citești prea mult? Iată, de exemplu, pontul nr. 5:
” Dacă cineva – să zicem, un părinte – țipă la voi pentru că nu citiți, arătați-i că citiți, de fapt, multe lucruri.
1. Saituri.
2. Mesaje.
3. SMS-uri.
4. Instrucțiuni de la jocurile video.
5. Scoruri de la meciuri.
6. Meniuri.
7. Ghiduri TV.
8. Ce scrie pe cutiile de cereale.
9. Ce scrie pe tricouri.
10. Ofertele de la supermarket.
11. Semnele de circulație.”
Unul dintre metodele lui Charlie este pactul cu colegul său, Timmy, prin care acesta din urmă îi povestea tot ce scrie într-o carte, iar în schimb primea pentru fiecare astfel de serviciu o înghețată sendviș. Uf, ce fain ar fi să facă așa ceva și unii bloggeri literari 😀 ! Numai că înțelegerea a picat la un moment dat și totul s-a transformat într-un adevărat iureș al întâmplărilor defavorabile pentru Charlie, acesta fiind amenințat că, într-un viitor cât mai apropiat, chiar trebuie să citească.
Dacă o va face sau nu, veți afla din carte, dar să vă spun de la început că merită fiecare rând: avem de toate pentru toți, de la sfaturi pentru părinți până la îndemnuri adresate profesorilor, de la interacțiuni directe cu cititorii până la scuze amuzante că s-a depășit numărul de pagini promise la fiecare capitol. Nu sunt uitați nici cei care se plâng că au mai terminat o carte superbă, pentru că, spune Charlie Joe Jackson, aceasta nu este o abordare corectă, nici măcar scriitorii nu sunt triști că o carte s-a terminat, altfel ei ar fi continuat să scrie. Spre final, un sec ”Nu înțeleg ce s-a întâmplat”, atunci când naratorul-scriitor-copil își dă seama că o culegere de sfaturi despre ”cum să faci să NU citești” a devenit, din păcate, o carte-carte, departe de ceea ce el își dorea la început.
Intrigă, iubire, pasiune, nemulțumire, suferință și nesuferita de școală (pe care am hulit-o și eu aproape întotdeauna, deși îmi plăcea să citesc) se împletesc într-un frumos și amuzant carusel și care va atrage atât copiii, cât și adulți. Este o carte super, menită să ne aducă mai aproape tocmai de ceea ce Charlie nu dorește și anume de… cărți. Asta pentru că ”lucrul pe care l-am observat despre citit este că se poate transforma în obicei. Un obicei prost, ca fumatul sau ca a uita să folosești deodorant sau ca folosirea lui ”știi” încontinuu.”
2 comments
Eu am volumul 2 din serie. Cum să faci să NU citeşti în vacanța de vară şi trebuie să recunosc, e super-amuzant şi te ține cu sufletul la gură. :))
Foarte faina recenzia! Amuzantă și cuprinde toate întâmplările din carte! Ține-o tot așa!