Stiri

Filme noi si premiate la One World Romania 4

ONE WORLD ROMANIA / 16 – 21 MARTIE / BUCURESTI

Anul acesta, Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania aduce, în premieră pentru publicul românesc 33 de producţii din toată lumea. Multe dintre ele au fost premiate in 2010 la unele din cele mai renumite festivaluri de film din lume: Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA),  CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Cehă).

La cea de-a 4a editie, One World Romania aduce documentarul care a obtinut premiul pentru Cea mai buna Imagine intr-un Documentar la Sundance 2010 – „The Oath” („Juramantul”), castigatorul Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun Film la Festivalul de la Venetia – „El Sicario – Room 164”, productia care a obtinut titlul de Cel mai bun documentar la Festivalul din Milwaukee – „My Perestroika” („Perestroika mea”), cel care a castigat Marele premiu al juriului la Festivalul International One World Praga – „Enemies of the People” („Dusmanii poporului”) si multe altele.

“Enemies of the People”, filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigaţie asupra crimelor Khmerilor Rosii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii ’70. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării “duşmanilor poporului”, care altfel ar fi distrus revoluţia. În 2010, “Enemies of the People” a obţinut Premiul Special al Juriului pentru Documentar Internaţional la Festivalul Sundance, Marele Premiu al Juriului “Anne Dellinger” la Festivalul de Film Documentar Full Frame şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Documentar One World Praga. 

În documentarul lui Gianfranco Rosi, “El Sicario – Room 164”, un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Cu chipul permanent acoperit şi înarmat cu un carnet în care note şi schiţe dublează confesiunea, asasinul fugar, pe a cărui viata s-a pus pretul de 250.000 de dolari, reuşeşte cu un monolog să conducă remarcabil acest documentar cu accente de thriller. “El Sicario – Room 164” a fost inclus în selecţiile festivalurilor de film de la Bratislava, Veneţia, Viena şi Rotterdam. La Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia a obţinut Premiul Secţiunii Orizzonti pentru Cel mai bun film.

Producţia americană “My Perestroika”, în regia lui Robin Hessman prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformări politice din anii tinereţii de la Perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus. Filmului i-a fost acordat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul de Film Documentar Full Frame, Premiul Special al Juriului la Festivalul Silverdocs şi distincţia pentru Cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

De asemenea, la One World Romania 2011, publicul va mai putea vedea câştigătorul premiului pentru Cea mai bună Imagine într-un Documentar de la Festivalul Sundance 2010 – “The Oath” (“Jurământul”), în regia Laurei Poitras şi “October Country” (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a primit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Aşadar, din 16 martie, One World Romania vă aşteaptă în cele patru locaţii din Bucureşti – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si Noul Cinematograf al Regizorului Român – cu multe filme noi şi premiate în toată lumea!

 

Articole similare

Editura Litera la Gaudeamus 2014

Jovi Ene

Călătorie în cele mai frumoase locuri din univers – simulator de călătorie în cosmos, cu Adrian Sonka, astronom

Jovi Ene

Comunicat de presa-lansare carte

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult