Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (23 – 29 ianuarie 2017)

Știrile săptămânii: Filmul bulgar de nota 10, în 31 ianuarie la Timișoara; Festivalul One World Romania ajunge la a 10-a ediție; Peste 12.000 de spectatori la comedia „6,9 pe scara Richter” după primul weekend.

Filmul bulgar de nota 10, în 31 ianuarie la Timișoara

“Viktoria”, în regia lui Maya Vitkova este un film uimitor, care începe ca o parodie politică și se termină ca o parabolă feministă. Un film plin de detalii istorice și referințe culturale, o poveste extrem de personală a trei femei și împletirea complexă a inimiilor şi minţilor lor de-a lungul timpului.

Debutul regizoral al Mayei Vitkova este o poveste vizuală surprinzătoare despre feminitate, care se întinde pe parcursul a peste 15 de ani, în instabilitatea politică din Bulgaria. Creionată în notă satirică şi suprarealistă, acțiunea începe pe 10 noiembrie 1979, cu 10 ani înainte de prăbușirea comunismului în Europa și este proiectată la 10 ani de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană.

Boryana este hotărâtă să nu dea naștere unui copil în Bulgaria comunistă, dar, în ciuda încercării ei de a se elibera de sarcina nedorită, copilul ei supraviețuiește. Astfel, Viktoria este născută fără cordonul ombilical, care să o conecteze cu mama ei și, astfel, este proclamată „copilul deceniului”, devenind un simbol al Bulgariei comuniste. Când cește, îi domină pe toți cei din jur și duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este schimbat, Viktoria își vede viața dată peste cap, iar greutățile noii epoci o aduc alături de mama ei.

Filmul prezintă o întoarcere spre o explorare mai intimă a feminității și natura iubirii materne. Regimul comunist se dezintegrează dintr-o dată, iar familia trebuie să se redefinească în noua realitate. În timp ce Viktoria este aruncată de pe piedestalul fals creat de regimul comunist, mama ei, Boriana se aruncă într-o libertate nou găsită, prin retragerea chiar mai departe de familia ei. În același timp, camera Mayei Vitkova desenează în mod continuu paralele între mamă și fiică, reflectând mișcările lor în aceleași spații, dar la ani distanță. Această continuitate vizuală perfect lucrate, împreună cu simbolismul culorilor meticulos folosite pentru a reprezenta fiecare femeie, aduce în centrul atenției incapacitatea lor dureroasă de a comunica.

Sensibil și inteligent, vizual și fermecator, filmul merită să fie văzut pe marele ecran pus la dispoziție de Teatrul Național Timișoara, la Sala 2, în 31 ianuarie, de la ora 19.00. Bilete sunt disponibile la Cărtureşti Timişoara (Str. Mercy) sau la sală, înainte de film.

Cu 10 premii la activ, producția ce face parte din noul val al filmului bulgar, a fost foarte bine apreciată de critica internațională, participând în peste 70 de festivaluri, printre care cele mai importante sunt: Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția 67, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 64, Festivalul Internațional de Film Sundance 2014, etc. Deasemenea, filmul a fost cuprins în “Topul celor mai bune filme străine, ale secolului 21”, fiind poziționat pe locul 21.

Filmul „Viktoria” este o coproducție Viktoria Films (Bulgaria) și Mandragora (România).

Pentru mai multe informații ne puteți urmări pe www.facebook.com/PeliculaCulturala

Festivalul One World Romania ajunge la a 10-a ediție

Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge în 2017 la cea de-a 10-a ediție. În perioada 13-19 martie vor fi proiectate la București, în cinematografele Elvire Popesco, Eforie, Union și Studioul Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului peste 50 de filme documentare, selectate din cele peste 1300 înscrise. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni,  vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziții.

La cea de-a 10-a ediție a festivalului One World Romania, vorbim despre frică – în general – și despre diferite manifestări ale sale în societate. Trăim într-o lume globală și totuși tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupți din toată lumea profită de slăbiciunile și temerile noastre și ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărțuiți zi de zi de cei mai puternici. Câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.

Imaginea One World Romania creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpușilor rusești. Fiecare dintre cele zece păpuși reprezintă o ediție a festivalului, dar și o reprezentare a fricii. Păpușile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte. Păpușile folosite pentru a ilustra festivalul în 2017 sunt desenate de Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu) și animate de Tudor OM. Grafica este realizată de Crina Ioana Athanasiu și Adriana Jipa.

În curând vom anunța lista filmelor selectate pentru cea de-a 10-a ediție One World Romania și secțiunile festivalului. Până atunci, îi încurajăm pe cei mai tineri dintre spectatorii festivalului să ne scrie despre cum percep ei frica. Elevii înscriși în clasele IX-XII se pot înscrie până pe 19 februarie 2017 în Juriul Liceenilor One World Romania, prin redactarea și trimiterea unui eseu pe tema „Frica naște monștri. Rezistă-i!”. Dintre cei înscriși, organizatorii vor alege 5 tineri care vor acorda singurul premiu al festivalului. Mai multe detalii despre juriu găsiți aici: http://scoala.oneworld.ro/ro/juriul-liceenilor-la-one-world-romania-2/.

One World Romania 10 își așteaptă spectatorii în cinematografe între 13 și 19 martie 2017.

Peste 12.000 de spectatori la comedia „6,9 pe scara Richter după primul weekend

Din 20 ianuarie, comedia 6,9 pe scara Richter în regia lui Nae Caranfil a fost lansată în cinematografele din țară. „E o nebunie. E de un ludic dus la extrem”, scrie Andrei Crăciun în cronica de pe Ziarul Metropolis. Cel de-al șaptelea lungmetraj semnat de regizorul Nae Caranfil (Filantropica, Restul e tăcere, Closer to the Moon) a înregistrat peste 12.000 de spectatori după primul weekend.

„Românii se tot plâng că nu li se oferă comedii, ca cele de pe vremea lui Nea Mărin sau a Brigăzii Diverse în acţiune, şi iată că un actor reputat (versat cu gustul publicului de la noi şi de-aiurea) le livrează o comedie excelentă, care lucrează cu multe dintre obsesiile lor fundamentale (dar nu este deloc un film uşurel, pentru că conţine multe aspecte dramatice, bine inserate însă în acţiune)”, spune Doinel Tronaru (Adevărul). Iar Nae Caranfil, regizorul, scenaristul și autorul pieselor muzicale din 6,9 pe scara Richter, este de părere că „Poți să râzi de orice (dar nu oricând). S-au făcut comedii despre război, s-au făcut comedii despre boală, s-au făcut comedii despre moarte. Îmi amintesc că, în toată jalea de după seismul din ’77, începuseră să apară – mai întâi timid, apoi cu din ce în ce mai mult aplomb – bancuri!” și recunoaște că „râsul e terapie, și deși nu eu am descoperit asta, îmi place să practic”.

Comedia 6,9 pe scara Richter poate fi văzută în: Alexandria (Cinema 3D), Arad (Cinema City Atrium), Bacău (Cinema City), Baia Mare (Cinema City), Bârlad (Cityplex), Bistrița (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Brăila (Cinema City), București (Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza România, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center, Cinema Europa), Caransebeș (Cinema 3D Luna), Călărași (Cinema 3D), Constanța (Cinema City Constanța Park, Cityplex), Cluj (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema Florin Piersic- din 3 februarie), Craiova (Cinema Patria), Deva (Cinema City, Cinema Patria), Iași (Cinema City Iulius Mall, Ateneul din Iași), Drobeta-Turnu Severin (Cinema City), Focșani (Happy Cinema), Gura Humorului (Casa de Cultură), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Onești (Capitol), Oradea (Cinema Palace), Oravița (Cinema 3D), Pitești (Cinema City, Cinema Trivale), Ploiești (Cinema City Shopping City, Cinema City AFI, Club Cinema Twins), Piatra Neamț (Cinema City, Cinema Dacia), Reșita (Cinema Dacia), Sibiu (Cinema Arta), Slatina (Cinema Slatina), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema City Iulius Mall, Cinema Modern), Târgu-Jiu (Cinema City, Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu-Mureș (Cinema City Promenada, Cinema Arta 3D), Timișora (Cinema City Timișoara Shopping City, Cinema Timiș), Vaslui (Cityplex), Vulcan (Cinema Luceafărul).

Nae Caranfil și actrița Maria Obretin vor participa la proiecțiile de gală de la Iași – Ateneul din Iași, 26 ianuarie, ora 18.00 și ora 21.00 – și Suceava – Cinema Modern, 27 ianuarie, ora 17.00 și ora 20.00.

Sinopsis: Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Scoop, Rebel Moon – Partea 2: The Scargiver, 3 Body Problem

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (13 – 19 februarie 2017)

Jovi Ene

Proiecţii rare la Les Films de Cannes à Bucarest: filme de arhivă selecţionate la Cannes

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult