Editorial

Top 3 cărți citite în 2017

1. ”Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa”, de George Friedman, Editura Litera, București, 2016

George Friedman posedă o înțelegere cu totul remarcabilă – prin adâncime și subtilitate – a tensiunilor geopolitice care persistă în Europa. Previziunile despre viitorul acesteia pe care ni le oferă în „Puncte de presiune” se bazează pe o analiză lucidă și nuanțată, dar totuși ușor de urmărit, a unei jumătăți de mileniu de evoluții complexe care au marcat devenirea bătrânului continent.

Într-o perioadă tulbure, Friedman ne avertizează că dacă europenii de astăzi vor perfecțiune fără să a fi dispuși să plătească vreun preț pentru aceasta, viitorul le va rezerva surprize neplăcute. Nu este deloc sustenabil să îți dorești siguranță deplină, dar să nu vrei să te aperi! Pacea sau războiul vor depinde mereu de alegerile pe care le vor face europenii. Dacă ei nu vor înțelege acest lucru și vor persista în a trata pacea ca pe un dat, uneori se va ajunge inevitabil și la războaie. A ignora istoria însângerată și geografia complicată a continentului nostru atunci când încercăm să îi deslușim viitorul este o eroare enormă. Iar iluzia că Europa și-a rezolvat problemele care au măcinat-o secole la rând este cum nu se poate mai periculoasă…

2. “Trei etaje”, de Eshkol Nevo, Editura Humanitas, București, 2017

Am citit această carte pentru că, pe coperta ediției românești, Amos Oz îl califică pe autor drept “un povestitor fascinant, care redă o imagine vastă și diversă a societății israeliene.” La capătul lecturii i-am dat dreptate lui Amos Oz, căci romanul “Trei etaje” abordează într-o manieră originală și captivantă complexitatea relațiilor interumane în lumea contemporană.

Amestecul excelent dozat de luciditate, empatie și fantezie cu care Nevo explorează frământările unor oameni prinși în momente de răscruce ale vieții lor este cu totul remarcabil. Iar cele trei povestiri separate, dar care se intersectează marginal, prilejuiesc cititorului pătrunderea în mintea și sufletul fiecărui personaj plasat în postura de narator…

3. “Mihai Eminescu, românul absolut: facerea și desfacerea unui mit”, de Lucian Boia, Editura Humanitas, București, 2015

Tabloul sintetic al mitologiei eminesciene constituie una dintre bijuteriile literare oferite publicului de Lucian Boia. După cum ține să avertizeze chiar autorul, „nu e o carte (decât tangențial) despre Eminescu, ci o privire asupra  reprezentărilor poetului”.

Mitul țesut în timp în jurul lui Eminescu i-a dăunat, de fapt, poetului. Adevăratul Eminescu a devenit greu de descoperit, fiind pus în umbră de uriașa construcție mitologică. Nu de glorificarea ori de minimizarea operei sale este nevoie, ci de revenirea poetului la condiția lui originară, pe care Boia o definește astfel: „un mare poetic romantic, cu siguranță cel mai de seamă, și încă de departe, pe care l-a dat literatura română în epoca ei clasică”.

Articole similare

Ce-am învățat despre literatură de pe Goodreads.com (II): Cazul România

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Alaska: singur în sălbăticie”, de Dave Metz

Jovi Ene

Top 3 romane captivante numai bune de citit în tren

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult