Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 17 iunie 2012

Rezultate 16 iunie:

Grecia-Rusia 1-0
Pronosticuri corecte: Codrut

Cehia-Polonia 1-0
Pronosticuri corecte: Marian

Meciul zilei: Danemarca-Germania. Pilula culturala: Jovi.

Aproape fiecare restaurant danez serveste sandwich-ul traditional al acestei tari, numit “smorrebrod” (sau sandwich deschis). Acesta este preparat cu multe si diferite tipuri de produse alimentare ca mezeluri, bucati de carne sau de peste si branza pe paine de secara unsa cu unt. Nu trebuie uitat ca, alaturi de el, trebuie asezate, desigur, si o  bere rece daneza si snaps.

Istoria acestui sandwich vine din secolul al XIX-lea. In jurul anului 1840, lucratorii, fermierii, muncitorii si alti angajati aveau un fel de pachet pentru pranz. Fiecare felie consta intr-o bucata de paine de secara cu unt (rugbrod) si bucati subtiri taiate – bucati de carne sau de peste – branza – paine de casa si pate de ficat ca topping-uri. Uneori, topping-urile au fost plasate intre bucati de paine de secara – la fel ca intr-un sandwich. De aici vine sandwich-ul deschis:

Putina lume cunoaste ca Trier este cel mai vechi oras din Germania. Fatada cladirii Rotes Haus, din secolul al XVII-lea, din piata din Trier, poarta inscriptia “Ante Romam Treveris stetit annis mille trecentis – Perstet, et aeterna pace fruatur, amen” (Trier a existat cu o mie trei sute de ani inaintea Romei – Fie sa dainuiasca si sa se bucure de pace vesnica, amin). Desi putin exagerata, inscriptia contine si un pic de adevar, dovada fiind faptul ca s-au gasit urme ale unor asezari in aceasta zona care dateaza din al treilea mileniu i.Hr.

Poarta Nigra este cea mai importanta dintre vestigiile romane din Trier, cu o fatada lunga de 36 de metri, care cuprinde 144 de ferestre cu arcada:

Pronosticuri meciuri 17 iunie 2012. Portugalia-Olanda

Jovi: 1-1
Eddie: 0-2
Dan: 3-1
Marian: 1-1
Mihaela St.: 2-2
Iulian: 3-2
Alartes: 1-3
Mike: 0-2
Codrut: 3-3
Jules: 0-2
Costi: 0-2
Mihaela M.: 1-2
Danemarca-Germania
Jovi: 1-4
Eddie: 0-4
Dan: 0-1
Marian: 1-2
Mihaela St.: 2-2
Iulian: 1-2
Alartes: 0-2
Mike: 1-5
Codrut: 1-3
Jules: 2-2
Costi: 0-3
Mihaela M.: 1-3

Clasament intermediar

1. Marian – 20 pct.
2-4. Mihaela St., Mike, Codrut – 15 pct.
5-8. Eddie, Alartes, Dan, Mihaela M. – 10 pct.
9-10. Jules, Iulian – 5 pct.
11-12. Jovi, Costi – 0 pct.

Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul partenerului Books-Express.ro: The A-Z of Football. Fotbalul de la A la Z. Aceasta carte ofera o perspectiva unica asupra fotbalului – acum atat o forma de divertisment si o piata de publicitate, cat si un sport indragit de public. De la A la Z, vom afla despre multe superstaruri de la Beckham la Pele, istoria acestui sport, statistici, anecdote si opinii despre tot ce inconjoara fotbalul.

Nu lipsesc cele mai mari cluburi din lume si informatii despre ele: Manchester United, Liverpool, AC Milan, Real Madrid sau Juventus. O adevarata splendoare despre lumea fotbalului.

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache

Jovi Ene

10 locuri de vizitat în Cipru

Jovi Ene

Elf (2003)

Jovi Ene

2 comments

Razvan 17 iunie 2012 at 11:41

0-3

Reply
Jovi 17 iunie 2012 at 11:46

0-3 la care meci, Razvan?

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult