Stiri

Polirom si Cartea Romaneasca: evenimentele saptaminii 18-24 iunie 2012

Lansarea romanului După Sodoma, de Alexandru Ecovoiu, la Cărtureşti Verona

Marţi, 19 iunie, la ora 17.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) va avea loc lansarea celui mai nou roman semnat de Alexandru Ecovoiu, După Sodoma, apărut recent şi în ediţie digitală în colecţia „Fiction Ltd” a Editurii Polirom.

Alături de autor, vor lua cuvîntul: Radu Aldulescu, Georgeta Drăghici şi Tudorel Urian.

Va modera: Daniel Cristea-Enache

După o tinereţe libertină şi aventuroasă, Thomas, profesor de etică în Copenhaga, începe să fie preocupat de descendenţa sa. Donator, cîndva, pentru o clinică specializată în fecundări in vitro, vrea să-şi vadă copiii – unii, poate, deja tineri adulţi. Identitatea lor, ascunsă în memoria calculatoarelor clinicii, nu poate rămîne la nesfîrşit o taină pentru Thomas, care porneşte să-i caute. Pe fundalul rătăcirilor eroului într-o lume care, prizonieră a sexului şi plăcerii, ar avea nevoie de un nou potop purificator, romanul ne vorbeşte despre identitatea profundă a individului, realitatea cuplului şi sensul sexualităţii.

Alexandru Ecovoiu (n. 1943) a debutat în anii ’80, iar în atenţia publicului şi a criticii literare a intrat cu adevărat în 1995, odată cu apariţia romanului Saludos (Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1996; nominalizat la Premiul „LiterArt –XXI”, SUA, 1997; Premiul revistei Observator, München, 1998).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Saludos (2004, ediţia a III-a), Ordinea (2005), Sigma (2005, ediţia a II-a), Staţiunea (2007, ediţia a II-a) şi Cei trei copii-Mozart (2008, ediţia a II-a). Mai multe date despre autor, aici.

  • Îţi place Gellu Naum? Atunci vino la Green Hours să-l citim!

Miercuri, 20 iunie, la ora 17.30, la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120, Bucureşti), fanii lui Gellu Naum sînt invitaţi să citească din opera marelui poet suprarealist.

Dacă preferaţi un poem anume sau un fragment din proza lui Gellu Naum, Editura Polirom si Librăria Humanitas din Fundul Curţii vă invită pe scena de la Green Hours, alături de Simona Popescu, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu.

Simona Popescu va citi un colaj din poezia lui Gellu Naum, iar Ada Milea şi Bobo Burlăcianu vor interpreta un fragment din „Insula”, adaptarea piesei omonime a poetului propus pentru Premiul Nobel în anul 2000.

Evenimentul are loc cu prilejul apariţiei volumului Opere II. Proză de Gellu Naum, în colecţia „Opere” a editurii Polirom, la un an după apariţia volumului Opere I. Poezie, ediţii îngrijite şi prefaţate de Simona Popescu.

Unul dintre cele mai bine vîndute titluri Polirom la Bookfest 2012, Opere II. Proză este disponibil şi sub formă de eBook.

Organizatori: Editura Polirom, Librăriile Humanitas, Green Hours

După integrala poetică Gellu Naum, volumul de proză continuă ediţia de referinţă a operei poetului şi prozatorului suprarealist. Opere II. Proză – ediţie îngrijită şi prefaţă de Simona Popescu – reuneşte, în ordine cronologică, toate cărţile de proză suprarealistă ale autorului, de la Medium şi Teribilul interzis, apărute în 1945, pînă la Zenobia, romanul publicat pentru prima oară în 1985.

Gellu Naum (1915-2001) este unul dintre cei mai importanţi suprarealişti europeni. Poezia sa, proza şi piesele de teatru au fost traduse în engleză (publicate atît în SUA, cît şi în Marea Britanie), franceză, germană, spaniolă, maghiară, sîrbă şi letonă, probînd contribuţia sa la vitalitatea poeziei româneşti celei mai largi audienţe internaţionale. Mai multe detalii despre autor, aici.

  • Întîlnire cu prozatorul Petre Barbu la Librăria Bastilia

Miercuri, 20 iunie, la ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti (Piaţa Romană nr. 5) va avea loc lansarea volumului de proză scurtă Pînă la capătului liniei, de Petre Barbu, apărută la Editura Cartea Românească.

Prezintă: Carmen Muşat

Moderator: Bianca Burţa-Cernat

Pînă la capătul liniei – publicată şi în ediţie digitală – este o carte tulburătoare despre iubire, moarte, suferinţe şi speranţe. O carte întocmai ca viaţa. Nimic nu există separat, protejat de o graniţă bine definită. Iubirea înfloreşte în preajma morţii şi luminează suferinţa, iar durerile se revarsă în speranţe. O carte în care personajele cred cu tărie că iubirea va învinge moartea şi că speranţele lor pot alina, ca nişte medicamente, suferinţele. Toate se regăsesc în cîteva destine, greu de introdus într-un spaţiu bine delimitat şi imposibil de situat într-o ierarhie. Tocmai de aceea este frumoasă viaţa, pentru că le cuprinde pe toate, de-a valma, într-o dulce şi amară îmbrăţişare!

Petre Barbu (n. 20 iulie 1962) este ziarist la Adevărul Holding. A debutat editorial cu volumul de nuvele Tricoul portocaliu fără număr de concurs (Editura Cartea Românească, 1993). A publicat romanele Dumnezeu binecuvîntează America (Editura Nemira, 1995), Ultima tresărire a submarinului legionar (Editura Nemira, 1998), Blazare (Editura Polirom, 2005) şi volumul Teatru (Editura Unitext, 2003). Mai multe detalii despre autor, aici.

  • Lansarea volumului de poezie Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, de Mihail Gălăţanu, la Cărtureşti Verona

Joi, 21 iunie, la ora 17.30, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) va avea loc lansarea volumului de poezie Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, de Mihail Gălăţanu, apărut de curînd la Cartea Românească.

Vor vorbi: Ion Bogdan Lefter, Octavian Soviany şi un invitat surpriză.

Moderator: Bianca Burţa-Cernat

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe şi de o degustare de vin.

Noul volum al lui Mihail Gălăţanu, Douăsprezece cîntece înaintea naşterii, este ultimul din  Trilogia naşterii,începută cu Burta Înstelată (2004)şi continuată cu Poeme amniotice (2007). Autorul îl consideră nu doar parte geamănă din ele, dar şi-a dorit ca el să fie miezul, chintesenţa. Poeme tulburătoare se nasc odată cu rostirea fiecărui vers al cîntecelor celui încă nenăscut, care, deşi afară din lume, deţine, deja, toate tainele vieţii şi ale morţii. De această dată, poetul nu mai scrie în „româna cu prostii”, ci în limba curată şi secretă a increatului.

Mihail Gălăţanu s-a născut pe 11 septembrie 1963, la Galaţi. A debutat în 1983. Dintre volumele de poezie apărute, menţionăm: Ştiri despre mine (1987), Scrîşnind în pumni, cu graţie (1993), Bunicul Kennedy (1996), Evanghelia lui Barabas (1996), Mireasa tuturor (1997), Poetus Captivus (1998), Memorialul plăcerii (2000), O noapte cu Patria (2001), Româna cu prostii (2001), Diapazonul plictisit (2002), Mormîntul meu se sapă singur (2003; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), Apocalipsa printr-o gură de om (2004) etc. A fost tradus în limbile franceză, engleză, sîrbă, slovenă, daneză, germană, rusă, bulgară. Mai multe detalii despre autor, aici.

Articole similare

Proiecţie- eveniment: „Taxi Driver” al lui Martin Scorsese, în versiune restaurată

Jovi Ene

CHIC-event, cu ocazia lansarii romanului ‘Clubul de pe 5th Avenue’ de Candace Bushnell

Jovi Ene

Invitatie lansare de carte “Lyrica Magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu”

Jovi Ene

1 comment

Printul Sturdza 17 iunie 2012 at 17:40

dupa Sodoma, potopul, luminatia voastra.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult