Editorial

”Am găsit din nou un oraș luminat de FILIT și de literatură” (Tatiana Țîbuleac, FILIT 2018)

Ultima seară FILIT Iași 2018, cea din 7 octombrie 2018, a fost consacrată reportajului literar românesc, o întâlnire cu trei ”veterani” ai acestui gen, Viorel Ilișoi, Eugen Istodor și Adelin Petrișor, care a fost moderată de inspiratul Cătălin Sava. A fost o seară extrem de agreabilă și de amuzantă, pentru că, dincolo de discuțiile serioase despre soarta reportajului și a presei din ziua de azi, cei trei sunt excelenți povestitori, fiecare în stilul său (unul într-unul expansiv-moldovean, unul molcom și foarte atent la nuanțe, altul aplicat și serios, dar cu atât mai neașteptat-amuzant).

S-au făcut prezentări (Adelin Petrișor – ”nu mă simt scriitor, mă simt reporter de televiziune”; Viorel Ilișoi – ”scriitor am fost tot timpul, dar mai timid”; Eugen Istodor – ”mama m-a făcut reporter”), s-a discutat despre oamenii care i-au influențat, s-a povestit despre situații-limită și despre reportaje ratate, momentele cele mai savuroase ale serii, s-a răspuns la întrebarea dacă sunt scriitori sau jurnaliști. De asemenea, una dintre întrebările moderatorului a fost cea despre trei cărți care i-au format. Și aici, răspunsurile au fost cât se poate de diferite: Viorel Ilișoi a enumerat Toate pânzele sus-cartea copilăriei sale, Cartea de telefon și Dicționarul limbii române; Adelin Petrișor a vorbit despre cărțile lui Karl May – cu Winnetou în frunte -, despre Cireșarii, Petre Ispirescu și Legendele Olimpului. De asemenea, și-a exprimat admirația pentru Camil Petrescu; Eugen Istodor a menționat Gargantua și Pantagruel, Don Quijote și, ajungând în prezent, Antropologie, de Vintilă Mihăilescu.

După încheierea acestei dezbateri, a avut loc decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”, un proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, în care un juriu format din elevi foarte buni de la liceele ieșene votează și discută despre cea mai îndrăgită carte a anului 2017. Câștigătoare a fost o carte foarte dragă nouă, ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, un volum despre care v-am scris pe larg anul trecut. Surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât autoarea a venit de la Paris pentru a primit acest premiu și s-a bucurat, emoționată, pe scenă, pentru acest premiu și pentru că adolecenții au putut să considere volumul său o carte pentru adolescenți.

Am reușit să o conving pe Tatiana Țîbuleac, imediat după ce a luat premiul, să răspundă câtorva întrebări despre premiu, despre FILIT, despre destinul cărții sale:

– Cartea ta, ”Vara în care mama a avut ochii verzi”, a câștigat la FILIT Iași 2018 Premiul liceenilor pentru cea mai bună carte a anului 2017. Cum ai primit această veste, prin care valoarea cărții este recunoscută printr-un premiu al publicului tânăr?

Am zburat imediat la Iași – nu doar cu avionul, ci și cu inima.  Am găsit din nou (la asta însă mă așteptasem) un oraș luminat de FILIT și de literatură.  

– Cum a decurs întâlnirea cu tinerii cititori, cei care au citit cartea și apoi au votat-o pentru un premiu atât de important?

Am avut o scurtă întâlnire cu o parte din elevii de la clubul „Logos” și cu Serinella Zara, cea care este motorașul acestei minunate comunități. Știu însă că au fost cu mult mai mulți copii care și-au dat votul pentru „Vara”. Profit să le mulțumesc încă o dată și să-i îmbrățișez cu drag.

– ”Vara în care mama a avut ochii verzi” are un succes considerabil de critică și de public în România. De curând a fost tradusă și în franceză. Crezi că este capabilă să ”zboare” și pe alte meleaguri?

Sper să fie tradusă în anul care vine și în alte limbi, este o speranță care se sprijină și de niște contracte. Dar mai ales sper să „zboare” la toți cei care o vor îndrăgi.

Cuvinte minunate, cu care se încheie încă un minunat FILIT!

(Fotografie de copertă de Andi Spot)

Articole similare

Michael Schumacher. Biografia, de Karin Sturm

Jovi Ene

Frica. Scrisoare de la o necunoscută, de Stefan Zweig

Jovi Ene

Vine iarna, bine-mi pare, timp de binging și sarmale cu Netflix!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult