Stiri

Cimitirul din Praga de Umberto Eco apare in traducere in limba romana

Polirom este printre primele edituri din lume care publica in traducere, in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, Cimitirul din Praga de Umberto Eco, cea mai asteptata carte a toamnei in Italia.
Cimitirul din Praga apare la 30 de ani de la lansarea Numelui trandafirului, romanul care a marcat istoria bestseller-ului italian si care l-a transformat pe Eco din semioticianul apreciat doar de „intelighentie” si de lumea academica intr-unul dintre cei mai apreciati scriitori ai lumii.
Cimitirul din Praga – un roman cutremurator, despre aspecte ale unei politici trecute sub tacere, care arunca o lumina sumbra asupra viitorului.

Saptamina aceasta, intra in librariile autohtone editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Umberto Eco – Cimitirul din Praga (traducere de Stefania Mincu). Cartea apare in limba romana la numai o luna de la lansarea editiei originale, Polirom fiind printre primele edituri din lume care publica in traducere noul roman al lui Umberto Eco.
Editia in limba romana a romanului Cimitirul din Praga are 456 de pagini si costa 49,95 lei.

Cimitirul din Praga spune povestea lui Simonini, un personaj misterios, cu lacune de memorie si dubla personalitate. Nu se stie exact cu ce anume se ocupa – cel mai probabil, cu falsificarea de scrisori si acte oficiale, din moment ce guvernantii, politia si serviciile secrete din multe tari sint interesate de munca lui si vor sa-l angajeze. In documentele sale revine obsesiv celebrul cimitir evreiesc din Praga, cu lespezile sale suprapuse si cu ceasul ale carui limbi se invirt in sens contrar celui obisnuit. Intre conspiratii si revolte, Umberto Eco arata cum se deseneaza incet-incet noua tabla de sah pe Vechiul Continent in a doua jumatate a secolului XX. Un roman cutremurator, despre aspecte ale unei politici trecute sub tacere, care arunca o lumina sumbra asupra viitorului.

„Erudit, pasionant, noul roman al lui Umberto Eco ne arunca in virtejul ametitor al istoriei moderne, aratindu-ne cum poate fi pus in practica un proiect de exterminare.” (La Repubblica)

Umberto Eco

„In Cimitirul din Praga, Umberto Eco imbina realitatea istorica si inventia literara, precizia documentara si placerea fabulatiei, hiperstructura narativa si efectele de clarobscur, fascinind cititorul, care din Risorgimento ajunge rapid la bonapartismul francez, asista la liturghii negre sau coboara in subteranele Parisului…” (La Stampa)

„Un roman despre putere, despre instrumentele ei oficiale si partile ei intunecate, despre punctele ei nevralgice (guvernele, Biserica, lojile masonice) si organele ei executive (armatele, administratia, partidele). Un roman istoric care ne dezvaluie cum se fabrica si cum functionează Istoria.”
(L’Unita)

Umberto Eco s-a nascut la Alessandria (Piemont) la 16 ianuarie 1932. Si-a facut studiile universitare la Torino, luindu-si licenta in estetica. Din 1971 este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna. Conduce revista VS. Quaderni di studi semiotici. In anii ’60 a fost unul dintre reprezentantii de frunte ai avangardei culturale italiene, numarindu-se printre fondatorii revistelor Marcatre si Quindici. Din 1959 este consilier editorial al celebrei edituri Bompiani. A primit nenumarate premii si distinctii culturale, inclusiv Legiunea de Onoare (1993). A predat la cele mai faimoase universitati din lume, fiind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele. A scris romane (Numele trandafirului, 1980, Premiul Strega, 1981, si Premiul pentru Cea mai buna carte a anului; Pendulul lui Foucault, 1988, Premiul Bancarella; Insula din ziua de ieri, 1994 ; Baudolino, 2002), studii de semiotica, estetica si teorie literara (Opera deschisa, 1962; Apocaliptici si integrati, 1964; Poeticile lui Joyce, 1966; Structura absenta, 1968; Formele continutului, 1971; Tratat de semiotica generala, 1975; Cum se face o teza de licenta, 1977; Lector in fabula, 1979; Semiotica si filosofia limbajului, 1984; Limitele interpretarii, 1990; Sase plimbari prin padurea narativa, 1994; Interpretare si suprainterpretare, 1975; Despre literatura, 2002), eseuri (Kant si ornitorincul, 1997), articole (reunite in volumele Jurnal minim, 1963; Al doilea jurnal inim, 1990; Secretul Minervei, 2001). Din opera sa, la Editura Polirom au mai aparut In ce cred cei care nu cred (in colaborare cu Carlo Maria Martini, 2001), In cautarea limbii perfecte (2002), Numele trandafirului (2002), Misterioasa flacara a reginei Loana (2004), Trei povestiri (2005), Pendulul lui Foucault (2005), Cum se face o teza de licenta (2006), Limitele interpretarii (2007), Baudolino (2007), Apocaliptici si integrati. Comunicatii de masa si teorii ale culturii de masa (2008), A spune cam acelasi lucru. Experiente de traducere (2008), Insula din ziua de ieri (2009), De la arbore spre labirint. Studii istorice despre semn si interpretare (2009), Kant si ornitorincul (2010).

Articole similare

Anticrist Made in Romania: Vrăjmaș, de Liviu Ioan Stoiciu

Dan Gulea

Concurs ”10 ani de Filme-cărți.ro”: Câștigă un pachet de cărți Humanitas Fiction! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Magie și vrăjitorie în cultura română, de Ioan Pop-Curșeu

Iulia Dromereschi

3 comments

adina 19 decembrie 2010 at 23:57

wow, ce update isi da eco, carte scumpa as usual, astept sa si-o cumpere vreun cunoscut sau sa apara in biblioteci (proces din ce in ce mai rapid se pare, de la o vreme) 😉

Reply
Jovi 20 decembrie 2010 at 09:42

Depinde la ce biblioteca esti abonata 😉
Cartea e interesanta, o voi comanda si eu in curand, in ciuda pretului…

Reply
adina 21 decembrie 2010 at 02:25

pey la toate cele metropolitane, cinste lor 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult