Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 februarie 2018)

Știrile săptămânii: Copiii ghetoului. Numele meu este Adam, de Elias Khoury, în Biblioteca Polirom; Noutate Editura Herald: Cum sa-ti gestionezi emotiile coplesitoare si sa-ti recapeti autocontrolul de McKay, Wood și Brantley; Vintilă Mihăilescu despre Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, la Bucureşti; Despre mâncatul intuitiv cu Denisa Rățulea: workshop gratuit și lansare de carte pe 22 februarie, Curtea Veche Publishing; Mastering the Music Business te așteaptă la audiții; Romanul Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, a apărut în limba franceză; Noutate editoriala: Mindfulness: Nasterea constienta de Nancy Bardake; Iancu Guda: De ce eșuează companiile, la Editura Publica; Seria de autor Aurora Liiceanu: Putere şi sînge. O aventură indiană; Lansarea romanului Trezirea leilor, de Ayelet Gundar-Goshen, Editura Nemira, marți, 20 februarie; David Grossman este laureatul prestigiosului Israel Prize for Literature 2018; Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962) – volumul 2, de Ion Rațiu, lansare de carte Editura Corint.

Copiii ghetoului. Numele meu este Adam, de Elias Khoury, în Biblioteca Polirom

Adam Dannun imigrează la New York încercînd să fugă de o dragoste distrusă de traumele psihologice provocate de ocupaţia israeliană. Lucrează într-un restaurant unde prepară falafel şi începe să scrie un roman de dragoste al cărui protagonist este Waddah al-Yaman, un celebru poet arab din vremuri apuse. Dar odată ce firul poveştii se desfăşoară, îşi fac apariţia întîmplări mai vechi din copilărie, din ghetourile pe care armata israeliană, după ce a evacuat mare parte din Lod, le-a construit pentru cei rămaşi în oraş. Personajele din poveste devin oameni din lumea reală, iar istoria dramei trăite în ghetourile palestiniene se contopeşte cu încercările naratorului de a se elibera de o identitate care nu mai e doar a lui.

„Elias Khoury e un artist care dă glas exilurilor cu rădăcini adînci şi refugiaţilor fără scăpare, graniţelor frînte, identităţilor în schimbare şi durerilor care nu mai pot aştepta.” (Edward Said)

„O carte plină de forţă, o proză frumos construită, cu un ritm numai al ei.” (The Independent)

„Elias Khoury a scris un roman monumental, într-un anume sens, deschizător de drumuri.” (The Guardian)

Elias Khoury s-a născut la Beirut în 1948. A lucrat în presă între 1975 şi 1997 şi a îngrijit rubrica de cultură a ziarului Al-Safir (1981-1991), a revistei Al-Karmel (1981-1983) şi a suplimentului literar al ziarului Al-Nahar (1992-2008). A fost profesor invitat la Columbia University, New York

(1980-1982) şi global distinguished professor la New York University (2001-2014). Elias Khoury a scris nuvele, romane, eseuri de critică literară şi piese de teatru. Romanul Poarta soarelui a fost desemnat cea mai bună carte a anului 2002 de Le Monde Diplomatique, The Christian Science Monitor şi The San Francisco Chronicle. Romanul Ca şi cînd ea ar fi dormit a primit Arabic Novel Prize 2008. Elias Khoury a fost nominalizat la International Prize for Arabic Fiction 2017.

Copiii ghetoului. Numele meu este Adam, de Elias Khoury, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba arabă și note de Nicolae Dobrișan.

Colecția „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără în prezent peste 1.000 de titluri.

În pregătire:

F.M. Dostoievski, Scrisori I (1837-1859)

Janice Pariat, Inima cu noua încăperi

Juan Gabriel Vasquez, Forma ruinelor


Noutate editoriala: Cum sa-ti gestionezi emotiile coplesitoare si sa-ti recapeti autocontrolul de McKay, Wood și Brantley

Dezvoltata de Marsha Linehan pentru a trata tulburarea de personalitate borderline, terapia comportamentala dialectica (TCD) s-a dovedit eficienta pentru o multitudine de probleme de sanatate mintala, iar cercetarile i-au dovedit eficienta in special in gestionarea emotiilor coplesitoare si a suferintei psihologice, fara a pierde controlul si a actiona distructiv. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestei terapii, din cartea de fata veti invata cum sa va dezvoltati abilitati in patru mari domenii psihologice:

– toleranta la stres si suferinta
– prezenta constienta (mindfulness)
– gestionarea emotiilor
– eficienta interpersonala

In Cum sa iti gestionezi emotiile coplesitoare si sa-ti recapeti autocontrolul veti descoperi exercitii, pas cu pas, pentru insusirea abilitatilor fundamentale care sa va ajute sa obtineti rezultate reale si durabile, indiferent de experienta personala in aria psihoterapiei. Pentru profesionisti, acesta va fi un ghid nepretuit, pe care il pot recomanda cu incredere clientilor lor in orice faza a terapiei.

„Viata e grea. Stii deja acest lucru. Insa nu esti blocat/-a sau neajutorat/-a in confruntarea cu emotiile. Daca iti dai silinta cu adevarat sa implementezi aceste aptitudini, te poti astepta la schimbari ale modului in care reactionezi la propriile sentimente. Acest lucru se intâmpla deoarece […] aptitudinile-cheie pe care le vei invata aici pot afecta rezultatul oricarui conflict si al oricarei suparari si pot modifica efectiv derularea relatiilor tale. Ai toate motivele sa fii increzator/-oare. Tot ce trebuie sa faci este sa dai pagina si sa incepi.”

Matthew McKay este profesor la Institutul Wright din Berkeley, California. Este autorul si coautorul a peste 25 de carti. A primit diploma de doctor in psihologie clinica de la California School of Professional Psychology. In practica sa privata, s-a specializat in tratamentul comportamental al anxietatii, furiei si depresiei.

Jeffrey Brantley, M.D., este profesor in departmentul de psihiatrie si stiinte comportamentale al Duke University. Este autorul mai multor carti apreciate, dintre care amintim Calming the Anxious Mind si Five Good Minutes.

Dr. Jeffrey C. Wood, Psy.D., este psihoterapeut practician in Las Vegas, Nevada, fiind specializat in tratamentul tulburarilor de dispozitie, al anxietatii, al traumei, al problemelor psihologice asociate durerii cronice si in interventii asupra adictiei. Este autorul unor lucrari precum Therapy 101 si Getting Help.


Vintilă Mihăilescu despre Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, la Bucureşti

Luni, 19 februarie, de la ora 18:00, Editura Polirom vă invită la Clubul Ţăranului (Kiseleff, nr. 3) din Bucureşti la o discuţie pe tema celui mai recent volum semnat de renumitul antropolog Vintilă Mihăilescu, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană.

Invitaţi, alături de autor: Corina Iosif, Sorin Antohi şi Vasile Dâncu.

Într-o primă instanţă, excursia în Cuba îi dă prilejul lui Vintilă Mihăilescu să observe viaţa oamenilor obişnuiţi în această ţară a contrastelor, dar şi să propună o tipologie plină de umor a turiştilor care o vizitează. Pornind de aici, Cuba devine însă doar oglinda în care autorul încearcă să descifreze particularităţi ale lumii occidentale şi pretextul unor reflecţii în care antropologia se întrepătrunde cu istoria, literatura şi filosofia. În final, textul se transformă într-o profesiune de credinţă ce pledează pentru o antropologie care reconsideră rolul duratelor lungi în istorie şi societate.

Turişti, all inclusive • Celălalt corp • Ţigara şi Moartea • Sepúlveda şi Las Casas. Realismul magic al duratelor lungi • Comunism pentru cine şi împotriva cui? Castro şi Batista • Estrella solitaria: Che Guevara • În căutarea Poveştii • Un crez: In fiction we trust! • Un principiu moral: Să nu dispreţuieşti!

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria. Din 2005 pînă în 2010 a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (veche). A mai publicat: Paysans de l’histoire (în colab., 1992), Fascinaţia diferenţei (1999),

Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Svakodnevica nije vise ono sto je bila (Belgrad, 2002), Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani (2010). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (ed. I-II, 2013), Condiţia romă şi schimbarea discursului (coord. împreună cu Petre Matei, 2014), Apologia pîrleazului (2015) şi De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc (coord., 2017).


Despre mâncatul intuitiv cu Denisa Rățulea: workshop gratuit și lansare de carte pe 22 februarie

Ce înseamnă mâncatul intuitiv și cum putem îmbrățișa un stil de viață sănătos? „Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase” de Denisa Rățulea, în curs de apariție la Curtea Veche Publishing, oferă un plan de zece zile și peste 60 de rețete delicioase prin care puteți re/descoperi puterea și savoarea ingredientelor vegetale. Vă invităm joi, 22 februarie 2018, începând cu ora 18.30, la o lansare de carte și un workshop inspirațional despre mâncatul intuitiv.

Workshop-ul va avea loc la Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15, București). Intrarea va fi liberă pentru toți cei care vor achiziționa cartea chiar în ziua evenimentului, iar participarea se face pe baza înscrierii în prealabil la adresa evenimente@curteaveche.ro.

Denisa Rățulea (second-nature.co), specialistă în nutriție vegană și raw-vegană, wellness coach recunoscut în Marea Britanie, unde oferă cursuri de mâncat intuitiv, va oferi sfaturi practice despre cum ne putem asculta corpul astfel încât să fim mai sănătoși și va oferi instrumente pentru a renunța la restricțiile impuse prin diete în schimbul înțelegerii limitelor propriului corp. Totodată, în cadrul workshop-ului „Mâncatul intuitiv de zi cu zi – sfaturi practice”, Denisa va vorbi despre cele peste 60 de rețete simple și rapide din carte (mic dejun, smoothies, prânz, cină, deserturi și condimente), planul de mese pentru 10 zile și lista de cumpărături prin care cartea sa, „Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase” își propune să ghideze orice începător sau bucătar pasionat pentru a-l apropia de o alimentație sănătoasă. Mâncatul sănătos nu trebuie să fie lipsit de gust și nici să devină o corvoadă. Cu rețete gustoase, fără îndoială că oricine poate îmbrățișa imediat mâncatul intuitiv, care aduce în prim-plan dragostea pentru mesele sănătoase și pentru sine.

 „Gătește din inimă. Rețete delicioase și sănătoase” demitizează stilul de viață sănătos și vine în ajutorul celor care nu știu ce să aleagă din avalanșa de informații despre nutriție.

Denisa Rățulea, născută în Brașov și stabilită la Londra, este specialistă în gătitul cu ingrediente vegetale, însă filosofia sa nutrițională transcede eticheta aplicată mai tot timpul veganismului. Fondatoare a platformei de wellbeing Second Nature, organizează cursuri de gastronomie și susține, ca mentor, programe în domeniul sănătății emoționale dedicate femeilor. După mulți ani în care s-a confruntat cu dureri severe cauzate de implanturi metalice în coloana vertebrală, Denisa a luat decizia de a-și schimba stilul de viață și de a adopta hrana pe bază de plante. De atunci a parcurs un drum lung, misiunea ei devenind adoptarea unui stil alimentar ce face apel la intuiția fiecăruia. Acum îi ajută pe semeni să-și descopere potențialul propriului corp și îi inspiră să privească mâncarea dintr-o perspectivă diferită pentru a-și redobândi sănătatea și vigoarea.

Intrarea la eveniment este gratuită pentru toți cei care achiziționează cartea la intrare sau în ziua evenimentului de la librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15, București). Pentru cei care nu pot ajunge la eveniment, aceasta se găsește la precomandă până pe 19 februarie pe curteaveche.ro: https://goo.gl/eBxsGu


Mastering the Music Business te așteaptă la audiții

Ediția din acest an a Mastering the Music Business – conferința dedicată industriei muzicale din România – aduce încă o noutate: sesiunile de audiții. În timpul acestora, câțiva dintre producătorii muzicali invitați (autohtoni și internaționali) le vor oferi feedback în timp real, față în față, celor care se înscriu. 

Practic, juriul format din specialiști: Dan Byron (România), Serban Cazan (România), Alex Cotoi (România), Matt Lawrence (Grammy Award winner – UK), James Lewis (UK), Alex Mihulin – Versus (România), Victor Panfilov (România) va audia piesele și, pentru fiecare compozitor și/ sau artist în parte, va oferi sfaturi în acord cu expertiza fiecărui profesionist.

Cum te poți înscrie la audiții?

Trimite o piesă (un link la YouTube sau Soundcloud – nu sunt acceptate piesele atașate mailului) pe adresa de mail: ask@masteringthemusicbusiness.ro , cu subiectul „Listening Sessions” până la data de 28 februarie 2018. În corpul mailului adaugă și numele persoanei care înscrie piesa și care va participa la audiții.

Pe 10 martie se vor anunța piesele care vor fi audiate.

Programul sesiunilor de audiții în cadrul conferinței va fi anunțat odată cu programul detaliat al acesteia.

Condiții de participare la audiții:

Doar persoanele care au deja un bilet valid pentru conferință (cel puțin pentru zilele de 20 și 21 martie) pot înscrie piese pentru sesiunile de audiții.

***

Mastering the Music Business, prima conferință dedicată industriei muzicale din România, a ajuns la cea de-a treia ediție și se va desfășura în perioada 20 – 21 martie 2018, la București. Acest eveniment le aduce participanților numeroase oportunități de relaționare cu persoane-cheie care activează în industria muzicală și în industriile adiacente.

Mai multe informații despre conferință pot fi accesate aici: http://masteringthemusicbusiness.ro/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/MasteringTheMusicBusiness/

Biletele se pot achiziționa de aici https://masteringthemusicbusiness.ro/bilete/


Romanul Cum să faci primul milion, de Bogdan Costin, a apărut în limba franceză

Romanul Cum să faci primul milion, semnat de Bogdan Costin, publicat în 2013 la Editura Cartea Românească, a apărut la Editura Autrement, editură ce face parte din prestigiosul grup Flammarion, în traducerea Floricăi Courriol, cu titlul Un plan mortel.

Din prezentarea romanului de pe coperta ediţiei în limba franceză: „Situat între Michel Houellebecq şi Brest Easton Ellis, Bogdan Costin creionează pentru noi portretul nefardat şi nemilos al unei societăţi în care banul face omul.

Bogdan Costin s-a născut în 1975. Publicitar şi dramaturg, este vîrful de lance al noii generaţii foarte dinamice de scriitori din Europa de Est. Un plan mortel, primul său roman, a fost selecţionat în cadrul Festivalului Primului Roman de la Chambéry”.

Parodie la adresa cărţilor motivaţionale şi inspiraţionale pline de „sfaturi de aur”, Cum să faci primul milion, romanul lui Bogdan Costin – sau poate nu –, e filmul  tragi-comic al lumii de azi, o lume dispusă la compromisuri groteşti, o lume în care totul e de vînzare.

Cînd îţi vine ideea de a te îmbogăţi rapid şi eşti un tînăr planner, nu-ţi rămîne decât să o pui în practică. Renunţi la jobul bine plătit din agenţia de publicitate şi o iei pe cont propriu, cu unicul scop de a face un milion de dolari. Naratorul anonim din acest roman, un „erou al zilelor noastre”, îşi aplică ideea în cele mai cinice şi neobişnuite moduri, sub deviza: Death sells. Tot ce face e să se folosească de moarte, în scopul de a vinde produsele clienţilor săi, transformînd boli, accidente, sinucideri, supradoze în poveşti emoţionante care să ajungă la inima celor care, în foamea lor de senzaţional, se hrănesc cu paginile colorate din ziare şi se luminează cu ecranul televizorului. Ajutat de complici lipsiţi de scrupule şi de un sistem fragil şi amoral, reuşeşte să-şi împlinească visul. 

Bogdan Costin (n. 1975), scriitor şi publicitar, a debutat în proză cu romanul Cum să faci primul million, publicat la Editura Cartea Românească în 2013. În 2016 a revenit cu un nou roman, Sfîrşitul a fost aproape, la aceeaşi editură. A mai scris texte pentru teatru, cu care a cîştigat de două ori marele premiu la concursul de dramaturgie al Festivalului de Comedie Românească (2007, 2011).


Noutate editoriala: Mindfulness: Nasterea constienta de Nancy Bardake

Sarcina si nasterea vor fi intotdeauna etape de viata pline de intrebari, temeri, sperante si asteptari. Tocmai de aceea femeile care asteapta un copil si partenerii lor au nevoie de cât mai mult sprijin. Nancy Bardacke, moasa acreditata, cu o experienta de peste patruzeci de ani si profesoara de mindfulness, ofera in acest volum un program inovator, bazat pe cercetari de ultima ora in domeniul neurostiintelor, al medicinei integrative si pe tehnicile atentiei constiente, pentru va ajuta sa pastrati o stare de spirit senina si sa va mentineti calmul in aceasta perioada plina de provocari.

Punând in practica exercitiile si principiile prezentate in Mindfulness: Nasterea constienta, vei reusi sa:

• Deveniti mai increzatori si sa depasiti teama de nastere
• Apelati la resursele dumneavoastra interioare pentru a gestiona durerea
• Imbunatatiti comunicarea si cooperarea in cuplul dumneavoastra  
• Deprindeti abilitati de reducere a stresului, pentru o viata echilibrata si un parentaj intelept

„Mindfulness. Nasterea constienta reprezinta o contributie unica, pozitiva si bine-venita in lumea nasterilor. Atunci cand asist la o nastere in sectia de obstetrica, de cele mai multe ori imi dau seama care sunt elevii lui Nancy datorita atitudinii pe care o au şi faptului ca imbratiseaza cu entuziasm momentele travaliului, datorita concentrarii si capacitatii lor uimitoare de a face fata neasteptatelor dificultati. Recomand cu caldura aceasta carte tuturor femeilor gravide.”

Patricia A. Robertson, MD, profesor si medic curant
cu specializarea obstetrica si ginecologie, 
Universitatea din California, San Francisco

Nancy Bardacke, moasa, profesor de mindfulness si director fondator al Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP), si-a oferit serviciile de asistenta la nastere incepand din anul 1971. In toata aceasta perioada de lucru ca moasa, Nancy a asistat la nasteri care au avut loc la domiciliu, in centre de nastere si in spitale. De asemenea, Nancy este o veche practicanta a meditatiei, care si-a inceput educatia si formarea profesionala in cadrul Programului de Reducere a Stresului prin Practica Mindfulness (MBSR), cu Jon Kabat-Zinn, Ph.D., in anul 1994. 


Iancu Guda: De ce eșuează companiile

Ne bucurăm să includem în portofoliul nostru un nou autor român: Iancu Guda.

În cei peste 10 ani de experiență în managementul riscului de credit, Iancu a întâlnit peste 1000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100000 de companii care au intrat în insolvență și a susținut cursuri de finanțe corporative pentru profesioniști din toate industriile. Experiența autorului este sintetizată în cartea De ce eșuează companiile?, a cărei misiune este clară: să transforme eșecul altora într-o curbă a învățării pentru fiecare cititor.

Cartea documentează cele mai comune 10 greșeli ale companiilor din România care au intrat în insolvență în ultimii 10 ani. Într-un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, autorul oferă 10 răspunsuri practice la întrebarea „de ce eșuează companiile?” și 100 de soluții pragmatice pentru rezolvarea acestora.

Recomandările de la finalul fiecărui capitol devin un ghid de bune practici pentru dezvoltarea sănătoasă a propriei afaceri (dacă citești această carte în calitate de antreprenor) sau pentru monitorizarea consultativă a partenerilor de afaceri (dacă citești această carte în calitate de furnizor sau de creditor).

Autorul a decis ca 10% din prețul cărții să fie donat pentru construirea primului spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România, un proiect inițiat și dezvoltat de Asociația „Dăruiește viață”. Astfel că, achiziționând cartea, dăruiești viață nu doar companiei tale, ci la propriu, unor copii extraordinari.

Rezervă-ți în calendar seara de 22 martie, când va avea loc lansarea cărții, la Seneca Anticafe. Revenim în curând cu detalii.

Despre autor:

Iancu Guda este Director General al Coface Credit Management Services, unde este responsabil pentru dezvoltarea liniilor de servicii şi unde a acumulat o experiență de peste 12 ani privind managementul riscului de credit. Din 2013 este lector asociat la Institutul Bancar Român, unde predă cursuri de analiză financiară avansată și finanțe corporative în cadrul programului CEFA. În 2017, a fost autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru poziția de Administrator Independent în Consiliul de Administrație al BRD Asset Management. Din martie 2012, este membru activ (Vicepreședinte și Președinte al Consiliului Director) al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.


Seria de autor Aurora Liiceanu: Putere şi sînge. O aventură indiană

Ce au în comun Anne şi Mary Boleyn cu două prinţese indiene din epoca de glorie a Imperiului Mogul? Cu siguranţă, dorinţa de putere – atît de puternică, încît le face să nu mai ţină cont de nimic, nici măcar de legăturile de sînge. Sînt surori rivale. În Anglia, Anne a făcut tot ce a putut ca să devină soţia regelui Henric al VIII-lea, fără să ţină cont că acesta era amantul surorii ei Mary. În India, Roshanara şi-a sprijinit fratele mai mic să ajungă pe tron şi a uneltit ca s-o îndepărteze de la putere pe sora lor, Jahanara. Interesată de relaţia dintre surori în general şi cu precădere de cea dintre prinţesele indiene, Aurora Liiceanu face o incursiune în istoria Imperiului Mogul, în care conducători luminaţi, prinţi însetaţi de faimă şi femei seducătoare sînt protagoniştii unor fascinante poveşti de iubire şi ură, loialitate şi trădare.

Volumul Putere şi sînge. O aventură indiană, de Aurora Liiceanu, a apărut la Editura Polirom, şi în ediţie digitală.

Din cuprins: Jahanara şi Roshanara: surori duşmance Povestea lui Akbar Prinţesa cu trup de trandafir: Gulbadan Anarkali: o iubită care poate a existat, poate nu Marele jaf al averii mogule şi aventura unui diamant Iubire nepermisă şi sînge amestecat O prinţesă şterge praful istoriei

Aurora LIICEANU, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au mai apărut: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016), Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii (2013), Legături de sînge. Povestea Ioanei (2013), Soacre şi nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îţi şopteşte la ureche. Primele iubiri (2015, 2016), Ea şi El. Biografia unei relaţii (2016) şi Madlena (2017).


Al doilea roman al scriitoarei de origine israeliană Ayelet Gundar-Goshen, Trezirea leilor, apărut în colecția Babel a editurii Nemira, se lansează marți, 20 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. 

Participă la eveniment Tania Berg-Rafaeli, Șef adjunct de misiune la Ambasada Israelului, jurnalista Ana Maria Onisei, Dana Ionescu, coordonatoarea colecției Babel, scriitorul Florin Chirculescu și Cosmin Ciotloș, critic literar. 

Într-o noapte, după o gardă lungă, neurochirurgul Eitan Green lovește cu mașina un african și, panicat, fuge de la locul accidentului. A doua zi, viața se schimbă: medicul trebuie să plătească pentru fapta lui. Și nu oricum. Mai multe dileme amenință să distrugă echilibrul fragil dintr-o lume a dezechilibrului și a violenței. Mai multe vieți riscă să se spulbere. Mai multe suflete așteaptă sfârșitul unui coșmar. Responsabilitate? Lașitate? Vină? Eroism? Altruism? Empatie? Ce sunt toate acestea după ce o întâmplare absurdă ajunge să domine un destin ce scapă de sub control? Iată câteva dintre întrebările ce-și caută răspunsuri în Trezirea leilor, roman al căutărilor și al tensiunilor și meditație despre o societate imorală.

„Gundar-Goshen știe foarte bine să dea adâncime emoțională unei intrigi de thriller, cu răsturnări de situație și accent pe vinovățiile, dorințele și secretele personajelor.“ New York Times

Ayelet Gundar-Goshen s-a născut în Israel în 1982 și a studiat psihologia la Universitatea din Tel Aviv, unde a lucrat și ca jurnalistă. Apoi a studiat cinematografia, iar scenariile ei de film și de televiziune au câștigat premii la festivaluri internaționale. În prezent contribuie cu articole la BBC, Financial TimesTime Magazine și The TelegraphO noapte, Marcovici, romanul de debut din 2012, bestseller în Israel, a fost recompensat cu Premiul Sapir pentru debut și tradus în treisprezece limbi. A intrat și pe lista scurtă pentru Grand prix des lectrices de Elle. Al doilea roman, Trezirea leilor, a fost foarte bine primit de critică și a intrat în lista de recomandări pe 2016 ale New York TimesWall Street JurnalThe Observer.


David GROSSMAN este laureatul prestigiosului Israel Prize for Literature 2018

David Grossman este laureatul cele mai prestigioase distincții literare oferite de statul israelian, Israel Prize for Literature, 2018.

Născut în 1954, David Grossman este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea Palestinei ca stat.

A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune şi cîteva de reportaje şi interviuri.

Dintre romanele sale menţionăm Copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000, în pregătire la Editura Polirom), Pînă la capătul pămîntului (2008) şi Căderea din timp (2014), ultimele două fiind deja apărute la Polirom.

David Grossman este primul scriitor israelian laureat al prestigiosului Man Booker Prize, ediția 2017, pentru romanul Un cal intră într-un bar (Polirom, 2015).

Printre numeroasele distincţii primite de autorul israelian, se mai numără Premiul Bernstein pentru roman (1985, 1993), Premiul Sapir (2001), Premiul Bialik pentru literatură (2004), Premiul JQ-Wingate (2004, 2011), Premiul Médicis étranger (2011).

David Grossman este doctor honoris causa al Universităţii Catolice Leuven din Belgia şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa. Cărțile sale sînt traduse în 42 de limbi.

Un cal intră într-un bar, cîştigătorul prestigiosului Man Booker International Prize, ediţia 2017, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu

Cel mai trist om din lume e clovnul, se ştie. Şi cînd clovnul se apucă să rîdă de el însuşi şi de viaţa lui cea tristă, lumea din jur e nelămurită: ar trebui să rîdă împreună cu el? Să ceară banii înapoi pe bilet? Să-l huiduie gros? Cu Dovală Gi, comediantul care face stand-up în romanul lui David Grossman, nu rîde mai nimeni – poveştile lui, amintiri înspăimîntate ale celei mai lungi călătorii pe care a făcut-o copilul care a fost, îngheaţă zîmbetul pe buze şi ţintuiesc spectatorul pe scaunul incomod al barului unde a venit ca fraierul, aşteptîndu-se la nişte bancuri. Un cal intră într-un bar nu e nici pe departe o carte care se citeşte dintr-o singură suflare, cum spune Dovală bancurile cu melcul, ţestoasa şi papagalul. Dimpotrivă: din cînd în cînd, tristeţea peste care s-a lipit strîmb masca hohotului de rîs e copleşitoare, dătătoare de ghem în stomac şi pauză de lectură.

Romanul Pînă la capătul pămîntului  – traducere din limba ebraică şi note de Ioana Petridean – a fost distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Médicis Étranger şi JQ Wingate.

Plasat în contextul contemporan al confruntărilor dintre israelieni şi palestinieni, Pînă la capătul pămîntului este o cutremurătoare poveste despre iubire şi prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul indivizilor. Personajul central al cărţii, Ora, o femeie proaspăt despărţită de soţ, pleacă într‑o excursie prelungită prin Israel însoţită de iubitul ei din tinereţe, Avram. Pentru Ora excursia este însă mai degrabă o fugă din realitate: fiul ei, Ofer, a plecat într‑o misiune de luptă, iar femeia este convinsă că atît timp cît ea nu află nici o ştire din lumea reală, băiatul ei este în siguranţă. Pe parcursul excursiei, cei doi vechi iubiţi rememorează şi reconstruiesc ciudatul triunghi conjugal ce le‑a marcat destinul, precum şi momentele de răscruce ale vieţii lor într‑o lume unde războiul pare a fi o realitate permanentă.

Căderea din timp traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu – este un amplu şi tulburător poem „pe mai multe voci”.

Se spune că timpul vindecă rănile, dar unele răni nu se vindecă niciodată. Unul dintre eroii cărţii pleacă în căutarea a ceea ce a pierdut, sperînd să regăsească acel ceva acolo, undeva, în afara timpului. Lunga pribegie „dincolo” este, pentru autorul cărţii, prilejul unei răscolitoare meditaţii asupra vieţii şi o răvăşitoare mărturie de iubire părintească. Cartea este un recviem străbătut de credinţa în forţele nesecate ale vieţii şi ale căldurii omeneşti adevărate.


Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962) – volumul 2, de Ion Rațiu

Editura Corint vă invită la evenimentul de lansare a volumului Jurnal. Printre spioni și trădători de țară (1955-1962) de Ion Rațiu, apărut în colecția Corint Istorie Autori Români. Evenimentul va avea loc vineri, 23 februarie, ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, București).

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:

  • Nicolae Rațiu – fiul lui Ion Rațiu, președintele The Rațiu Family Charitable Foundation
  • Stejărel Olaru – istoric
  • Theodor Paleologu – profesor, Casa Paleologu
  • Doru Dumitrescu – istoric, coordonatorul colecției Corint Istorie Autori Români

Moderator: Florin-Răzvan Mihai – redactor-coordonator colecția Corint Istorie

„Viața lui Ion Rațiu a fost plină de astfel de trădări, din partea unor prieteni, așa-ziși prieteni, colegi, membri ai propriului său partid. Poate din pricina faptului că ținea să cultive un cerc atât de larg de cunoștințe; cred totuși că mai degrabă din pricina geloziei, fiindcă toate păreau să îi vină atât de ușor: succesul financiar, succesul la femei, succesul în sport, în cercurile jurnalistice și politice. Dacă acest tip de resentimente constituie o trăsătura specific românească sau ine, în general, de natura umana e dificil de spus. Însa Ion Raiu s-a considerat întotdeauna un om foarte norocos. ” Nicolae C. Rațiu

ION RAŢIU (1917–2000) s‑a născut la Turda. In primăvara anului 1940, la iniţiativa unchiului său, Viorel V. Tilea, a plecat la Londra devenind cancelar diurnist la Legaţia Romaniei. După instaurarea regimului Antonescu și‑a dat demisia de la legație și a rămas in Marea Britanie unde și‑a continuat studiile ca bursier la Cambridge. A devenit unul dintre liderii emigraţiei romaneşti. S‑a remarcat in cadrul Central European Student and Youth Society, Free Romanian Movement, a fost corespondent al mai multor ziare, agenţii de presă şi posturi de radio din Occident. Din anul 1984, a infiinţat şi condus Uniunea Mondială a Romanilor Liberi. In ianuarie 1990 s‑a intors in Romania și a candidat la Preşedinţie. A fost deputat in Parlamentul Romaniei, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, respectiv reprezentant al Romaniei la North Atlantic Parliamentary Council (NATO). In 1991 a fondat ziarul Cotidianul. A scris, printre altele: Policy for the West (1957), România de astăzi. Comunism sau independență? (1977), Moscova sfidează lumea (1990), Cine mă cunoaște în țară așa cum sunt? (1991), Politica pentru Occident (1992), Clive și Anna: piesă în două acte (1995).

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (15 – 21 ianuarie 2018)

Jovi Ene

Evenimente Polirom la Bookfest 2017

Jovi Ene

DUBLĂ LANSARE DE CARTE: Cele mai frumoase proze ale anului. Antologie, Cele mai frumoase poezii ale anului. Antologie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult