Filme Filme americane

Wonder Woman (2017)

Wonder Woman (2017)
Regia: Patty Jenkins
Distribuţia: Gal Gadot, Robin Wright, David Thewlis, Connie Nielsen, Chris Pine, Elena Anaya

Deși broderia diferă de la caz la caz, putem spune că poveștile cu super eroi seamănă precum picăturile de apă și că niciodată un astfel de film nu va lua Oscarul pentru scenariu. Totuși, reţeta se dovedește una de succes, iar publicul este agăţat de la prima secvenţă și rămâne așa până la cea din urmă.

Într-un timp misterios (care pare antichitate dar devine prezent), pe o insulă înconjurată de ape al căror albastru este concurat doar de cel al cerului, un grup de amazoane se antrenează cu săbii, arcuri, cuţite și săgeţi, pentru a păstra pacea. Aflăm că dușmanul lor de moarte este nimeni altul decât Ares – zeul războiului – și că în posesia lor se găsește o armă care îl poate ucide.

Pe insula amazoanelor naufragieză un spion britanic (Chris Pine) care atrage după sine și câţiva nemţi răuvoitori. De aici și până la vizita Dianei (protagonista filmului, cunoscută de publicul larg ca Wonder Woman) în lumea muritorilor, în plin Război Mondial, nu mai este decât un pas. Pas care se termină, inevitabil, cu pacea lumii.

Ca și în cazul altor producţii DC Comics Marvel, filmul nu duce lipsă de umor, acţiune și sclipiri de originalitate. Însă cel mai bun element îl reprezintă (clasic!) efectele speciale. Dar asta nu înseamnă că regia și imaginea dezamagesc în vreun fel.

Întorcându-ne la scenariu (sursa tuturor relelor), nu putem să nu remarcăm  platitudinea ori previzibilitatea unor acţiuni sau replici, ambiguitatea contextului în care se desfășoară evenimentele (într-o lume a zeilor greci, Wonder Woman poartă numele unei divinităţi romane care deși dorește pacea, nu are alt scop decât să se lupte și să îl învingă pe Ares) sau anumite aluzii și sugestii care ne pun pe gânduri. Printre acestea amintim inutilitatea căsătoriei și dispensabilitatea bărbatului  (de altfel, personajele jucate de bărbaţi sunt extrem de volatile și au exclusiv rolul de a susţine personajele feminine). O scenă simbolică este cea în care Wonder Woman dărâmă turla unei biserici, cu tot cu acoperiș și cruci, ramânând apoi deasupra ruinelor, în ovaţiile locuitorilor.

Pentru cei care pot trece peste anumite neajunsuri, Wonder Woman va fi un Marvel DC cu personaje atrăgătoare și scene spectaculoase de luptă.

Nota: 7/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=1Q8fG0TtVAY’]

Articole similare

Hannah Arendt (2012)

Delia Marc

La rădăcinile germane ale imaginilor mișcătoare: Die Gebrüder Skladanowsky (1995)

Dan Romascanu

Ciclul deschis al vieţii: The Lion King (2019)

Tudor-Costin Sicomas

2 comments

Emilian 7 iunie 2017 at 22:09

DC, nu Marvel…. greseala asta te descalifica….

Reply
Jovi Ene 8 iunie 2017 at 09:31

Ne asumăm greșeala. Dar de aici până la descalificare, e cale cam lungă…
Nu toată lumea e fan supereroi.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult