Filme Filme americane Recomandat

What’s Up, Doc? (1972)

What’s Up, Doc? (1972) – Ce se intampla, doctore?
Regie: Peter Bogdanovich
Distributie: Barbra Streisand, Ryan O’Neal, Madeline Kahn, Austin Pendleton

Puteti  cumpara DVD-ul acum, de pe site-ul ProVideo.ro.

Continui sa promovez si sa va recomand cateva comedii de calitate, dupa ce am scris aici despre filmele lui Buster Keaton, Charlie Chaplin sau Norman Wisdom (cine doreste, poate sa dea un search pe site sau pe Internet si va gasi filme cu adevarat nemuritoare). Nici filmul pe care vi-l prezint astazi nu este departe de aceasta categorisire, desi este din anii ’70, departe de nebunia comediilor de situatie si a gagurilor din perioada interbelica si aparent face parte din alta categorie. Nu este insa tocmai asa, chiar in prezentarea de pe DVD, regizorul Peter Bogdanovich spune ca a incercat aici sa readuca in scena stilul comediilor din anii ’30, pline de incurcaturi la tot pasul si aducatoare de adevarate hohote de ras.

What's Up, Doc?

Si concluzia, dupa ce am vazut acest film, dupa ce am urmarit cateva scene de mai multe ori, este ca a reusit cu adevarat: incurcaturile sunt intr-adevar o trasatura distinctiva a intregului film, Judy (Barbra Streisand) fiind in centrul tuturor de bunavoie, fiind cea care le starneste si le doreste, pentru ca in final sa reuseasca ceea ce si-a propus sau macar sa aiba ceva de castigat din marea aglomeratie de interese si personaje care se perinda pe ecran, fiecare cu propriul interes. Scenele din hotel, incurcate si stramte, scenele de pe strazile din San Francisco (largi si perfecte pentru o urmarire ca in filme sau pentru un festival chinezesc stricat de eroii nostri), scenele din sala de tribunal cu un judecator aflat in pragul nebuniei sunt deja clasice pentru amatorii de comedii, fiind cunoscute probabil in toata lumea. Sunt sigur ca, daca veti revedea, acest film, veti avea sentimentul ca il cunoasteti dintotdeauna.

Despre subiect nu o sa spun foarte multe: o tanara priceputa la orice (a facut, cred, zeci de facultati), cu o inteligenta peste medie, probabil chiar un geniu, este de asemenea specialista in a incurca viata altora pentru a disparea si a o lua de la capat in alta parte. Ajungand la un congres al muzicologilor, in care se acorda si un premiu (de 20.000 de dolari), da peste Dr. Howard Bannister (Ryan O’Neal), specialist in muzica rocilor vulcanice, un barbat timid, venit impreuna cu sotia sa, cu care, de altfel, nu se potriveste deloc. Subiect al filmului este si incurcatura valizelor, vreo patru la numar, toate aceeasi culoare, dar cu continuturi diferite: bani, roci, haine etc. Asa ca, se porneste o sarabanda a intamplarilor nastrusnice, a calabururilor autentice, a hazului general al spectatorilor.

Ma intrebam cand am vazut filmul: oare cat au copiat scenaristii filmului „Nea Marin Miliardar” din „What’s Up, Doc?”. Eu consider ca indeajuns, incat sa nu consideri filmul romanesc autentic. Dar asta e alta poveste. Amuzament, muzica frumoasa, incurcaturi specifice unei comedii de calitate, iata cateva motive pentru a urmari acest film.

Nota: 7.5/10

Puteti  cumpara DVD-ul acum, de pe site-ul ProVideo.ro.

Articole similare

Triunghi amoros: Chère inconnue (1980)

Dan Romascanu

Diversitate și deschidere: „Să trăiești cu o presiune constantă”, de Alina Pietrăreanu

Jovi Ene

Sorgenfri (2015) – What We Become l@ Dracula Film Festival

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult