Filme Filme europene Recomandat

Unknown (2011)

Unknown (2011) – Necunoscutul
Regia: Jaume Collet-Serra
Scenariul: Oliver Butcher si Stephen Cornwell, Didier Van Cauwelaert (romanul „Out of My Head”)
Distributia: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn

Romanul „Out of My Head”, a fost scris in anul 2003 de francezul de origine belgiana Didier Van Cauwelaert. Acesta s-a aflat pentru doua zile in Romania in 2010  si interesantul interviu pe care i l-a luat Mihaela Frank pentru revista Elle poate fi citit la adresa de aici.

Despre „imaginatie si realitate”….

Dar oricata imaginatie posed, oricat de multa literatura politista am citit cu multa apetenta si oricate thrillere am vizionat – cu aceeasi apetenta – mereu raman bouche bée in fata unor rezolvari ingenioase si surprinzatoare ale intrigilor specifice genului. Si cu asta am avut de-a face in productia Unknown, unde dincolo de anumite clisee inevitabile (nimic nou sub soare), imprevizibilul a fost excelent! Si dozarea dramatica a suspansului, frisonul permanent al misterului, intrebari la care raspunsurile transpar incetosate in flashback-uri…neputinta mintii de a discerne si a alege printre franturile de informatie…de parca hardiskul lupta cu un virus puternic…toate acestea m-au tinut lipita de scaun!

Liam Neeson

Si nimic nu s-a potrivit mai bine scenariului acestui film, decat distribuirea lui Liam Neeson in rolul lui Martin Harris (unul dintre cei doi Martin Harris 🙂 ). Nu numai pentru faptul ca este unul dintre actorii mei favoriti ai momentului, ci pentru ca „se potriveste”, lejer vorbind. Adica datele lui personale si maniera in care si-a inteles si si-a construit evolutia, bineinteles – in conjunctura povestii, alaturi de ceilalti interpreti si sub mana regizorului Jaume Collet-Serra – au condus la o impresie de un realism puternic si o credibilitate fara cusur…

„Cel care minte v-a schimba la un moment dat povestea…Dar cel ce spune adevarul, nu o poate schimba”, spune la un moment dat batranul Ernst Jürgen, „ mandra” fosta capetenie STASI, dar si cu o veche implicare in reteaua internationala de spionaj. Si avem de-a face in film cu un melanj adevar / minciuna, pe care abia la sfarsit il intelegem si ne multumeste ca spectatori.

Unknown

Daca insa ar fi sa carcotesc, sa scormonesc, sa incep sa faram in dumicati mici, mici de tot povestea si sa o privesc cu lupta aia de 1:1000, mi-as formula multe de ce-uri…De ce atata prevedere si dublare a personajelor, de ce o constructie biografica atat de bogata in back-plan, etc, etc. Dar, pe de alta parte…spionajul economic, crima economica la nivel mondial… cat pot eu sa inteleg din dedusubturile acestor afaceri, incat sa judec strategiile si tacticile maestrilor :).

As mai avea o carcoteala absolut personala. Probabil ca multi nu vor fi de acord cu mine. Prea lungi mi s-au parut scenele de urmariri automobilistice pe soselele berlineze, dar pe de alta parte, sunt interesant prezentate cinematografic si  in mod sigur ridica nivelul adrenalinei, mai ales celor cu placere la astfel de scene. Imaginea lui Flavio Martinez Labiano este foarte plastica, camera se misca rapid si surprinde cadre interesante atat citadine cat si de interior.

Din coloana sonora a filmului, iata Blue Monday interpretat de New Order:

 

Nota: 7.5/10

 

Articole similare

O altă privire asupra cazului Dreyfus: J’accuse (2019)

Dan Romascanu

Un rollercoaster din aur: Gold (2016)

Dan Romascanu

The Words (2012)

Delia Marc

3 comments

Cristian F. 4 martie 2011 at 19:54

Liam Neeson este un actor pe care il apreciez, dar filmul acesta mi se pare ca ii da actorului o imagine stearsa. Scenariul si regia nu sunt la nivelul actorului.

Reply
lucianB 6 martie 2011 at 03:51

multa lume s-a cam plans de filmul asta, parca imi e frica sa il vad, sa nu ma supar pe Liam 😛

Reply
Delia Marc 6 martie 2011 at 13:08

Atata timp cat filmul ma face sa gandesc si Liam Neeson contribuie substantial, inseamna ca nu avem de-a face cu un esec 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult