Filme Filme americane Recomandat

The Dictator (2012)

The Dictator (2012) – Dictatorul
Regia: Larry Charles
Scenariul: Sacha Baron Cohen, Alec Berg, Jeff Schaffer, David Mandel
Distributia: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Anna Faris, Jason Mantzoukas

Pentru ca a fost primul film pe care l-am vazut,  Borat ramane pentru mine punctul de referinta in ceea ce-l priveste pe  nonconformistul Sacha Baron Cohen si specia rara pe care o reprezinta. In aparenta un rebel, in esenta un dramatic si fara crutare analist extrovertit al vremurilor pe care le traiste. Cu toate cele incluse in aceste vremuri.

Nici in Dictatorul, S.B.C. nu face rabat de la conceptele care ii calauzesc actul artistic. Critica caricaturala este in elementul ei si ataca toate ciudateniile, racilele si putregaiurile organizarilor statale, religioase, economice, sociale si culturale contemporane: de la dictaturi la dictatori tiranici de la democratii la democrati farisei, de la religii la stereotipii religioase, de la sexualitate la sex de diferite orientari, de la feminism la fetisism, de la culturalitate la multiculturalitate, etc, etc, etc, intr-o cavalcada presarata de sageti ascutite care isi nimeresc fara mila tintele.

Fara doar si poate un film care trebuie vazut cu repetitie (ca si in cazul lui Borat), pentru a prinde toate fineturile acestor sageti. Pentru ca trebuie sa spun ca sunt momente a caror savoare scapa la o prima vizionare – poate si din cauza ritmului naucitor al actiunii, dar poate si din cauza necunoasterii sau neintelegerii  in principal a subtilitatii limbajului utilizat :).

Pentru ca Sacha Baron Cohen foloseste la greu yiddishul si ivritul! Marele General-Amiral Alladeen, „lider suprem, general atottriumfător, asupritor iubit şi  poporului Republicii Wadiya” si bineinteles, antisemit pana in varful firului de par, isi presara copios dialogurile cu expresii yiddish (nu de alta, dar americanii le folosesc la greu) si ivrit (vezi: meshuga = nebun sau mazel tov sau esrim bananas), mergand pana la faza in care discutia pe care o are cu Nadal in avionul care il poarta in „scop turistic” catre un punct strategic esential, limba de baza folosita este ebraica, spre stupefactia perechii americane martora.

De unde i-a venit lui S.B.C. ideea acestui scenariu, ce l-a inspirat pe el? Nu ca n-ar exista la fiecare pas – jur-imprejur – motive de inspiratie :).  Saddam Hossein şi Muammar Gaddafi au fost fara doar si poate surse puternice si mai ales romanul de mare succes 🙂 “Zabibah and the King”, scris de Saddam Hussein. De acolo a prins viata Generalul-Amiral Alladeen, dictatorul “hotărât să-şi dea viaţa pentru ca democraţia să nu învingă niciodată”!

Asa cum si Chaplin si-a cladit filmul Dictatorul pe sinistra personalitate istorica a lui Hitler. Din pacate, iata, istoria se repeta!

Ca sa nu mai vorbesc de acea replica mortala „ in loving memory…” (of Kim Jong-il – of course), pentru ca – nu-i asa – „o lume mai buna nu se poate lipsi de iubire”, ca si scena memorabila (de promovare – of course) petrecuta pe covorul rosu de la Oscars’.

Sigur ca se inregistreaza proteste din toate partile contra acestui film, de la comunitatile arabe americane: „Dictatorul” pe cămilă îi deranjează teribil pe arabii din SUA,,  la inalti reprezentanti ONU.

Sigur ca fiecare rasa umana ridiculizata prin caricaturizarea unor aspecte specifice, poate protesta, la fel si feministele, la fel si oamenii loviti de diferite dizabilitati, la fel si cetatenii de diferite orientari sexuale, la fel si pudibonzii, la fel si politicienii, la fel si teroristii (de ce nu? 🙂 ), dar pana la urma aceasta este lumea reala in care traim!

Si cineva trebuie sa ne atraga atentia! Chiar daca o face din spatele unei enorme barbi negre (cu care, de altfel, a venit pe lume, bebelusul Alladeen, in anul 1973), fie din spatele gestului crud care indica retezarea capetelor supusilor, fie din spatele fetei tineresti si aparent inocente care arajeaza metodic si meticulos pe rafturile magazinului bio produsele visului american si mondial de asigurare a sanatatii, fie din spatele unui Alladeen care ridiculizeaza lumea hollywoodiana si institutia Oscarurilor  si fie din spatele unui Alladeen care – stupefiant indragostit – declara ca “democratia nu e perfecta, dar opteaza pentru o reala constitutie si alegeri libere”. (Parca am mai auzit asta, de curand, pe meleaguri mioritice)

Si acesta, din spatele tuturor mastilor, este Sacha Baron Cohen si echipa care ii sta alaturi! Acelasi Larry Charles (Borat, Bruno), inepuizabil alaturi de S.B.C, dar si alaturi de Seinfeld si acelasi frate Erran Baron Cohen (Borat, Bruno, The Infidel), vinovat pentru coloana sonora originala, dar in care se regasesc si piese interpretate de Jalal Hamdaou & Driver, Jalal Hamdaoui & Cheb Raya, Mohamed Amer, Mc Rai, Khaled, Michelle J. Nasser,  etc, din care puteti asculta aici si aici.  Lista completa a pieselor o gasiti pe Youtube.

Distributia este excelenta, Ben Kinsley (un Tamir – nume de origine atat evreiasca cat si araba – viclean, perfid, razbunator, duplicitar) si Anna Faris (bine determinata), dar si Jason Mantzoukas, stau umar la umar cu debordantul Sacha Baron Cohen. Ca sa nu mai vorbesc de doua aparitii fulgurante si copioase,  Megan Fox  şi  Edward Norton – in popriile roluri.

Trebuie sa vedeti acest film, pentru ca sa descoperiti singuri tot ceea ce eu am uitat sau am am omis deliberat sa va semnalez (de exemplu si citarea Romaniei pe lista lui Alladeen 🙂 ). Si bineinteles, ca sa radeti!

In promovarea filmului, RoImage ne-a transmis de la Biroul de Propaganda al Dictatorului 🙂 urmatorul comunicat, special pentru noi romanii 🙂 :

Data:     9 mai 2012

De la:    Biroul de Propagandă

RE: COMUNICAT EXTRAORDINAR PENTRU ROMÂNIA DE LA EXCELENŢA SA AMIRAL GENERAL ALADEEN – LIDER SUPREM, GENERAL ATOTTRIUMFĂTOR, ASUPRITOR IUBIT ŞI OFTALMOLOG-ŞEF AL POPORULUI REPUBLICII WADIYA

MESAJUL EXCELENŢEI SALE, GENERALUL ALADEEN, SPECIAL PENTRU ROMÂNIA

Ştiu că experienţa voastră anterioară cu un dictator nu a fost grozavă, dar, să fim sinceri, nici cu democraţia nu vă este mai bine.

Aşa că iată-mă aici pentru a vă arăta avantajele unei tiranii adevărate.

Vă voi garanta:

O rată a şomajului de 0% pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 9 ani.

Uniforma militară, gratuită, pentru toţi bărbaţii de peste 12 ani şi aceleaşi drepturi pentru femei, ca şi pentru bărbaţi. Nici unul.

Dacă vreti mai multe indicii, veniţi să vedeţi noul meu film “Dictatorul”, care va fi scos în curând, nu de turiştii ăia pe care i-am prins că au călcat graniţele ţării mele.

Hafla!

Excelenţa Sa şi-a rupt din preţiosul său timp pentru a vorbi direct românilor, aşa că va urmări personal dacă acest mesaj va ajunge la poporul vostru, căci Facebook, blogurile, tot internetul şi alte agenturi străine de spionaj şi-au pus cu generozitate la dispoziţie serviciile de supraveghere în secret a naţiunii voastre în slujba celui mai iubit Dictator.

Dacă vreţi ca democraţia să fie interzisă, drepturile omului să dispară şi dictatura de tip Wadiyan să fie instaurată şi în ţara voastră, daţi mai departe mesajul Liderului Suprem.

Pentru fapta voastră veţi fi „pedepsiţi” cu 72 de virgine din garda de corp personală a Preaiubitului Aladeen!

Nota: 8/10

Articole similare

Concurs: Soundtrack-uri celebre (6)

Delia Marc

Întrupările credinței: Corpus Christi (2019)

Dan Romascanu

Strada – ca o scena de film, Strada – ca o pagina de carte

Delia Marc

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult