Filme Filme americane Recomandat

Source Code (2011)

Source Code (2011) – Transfer de identitate
Regia: Duncan Jones
Scenariul: Ben Ripley
Distributia: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright

Esti ca intr-un fel de” zi a cartitei”, o bucla temporala, un du-te vino (dar atentie – numai pret de cate 8 minute) intre un tren ce urmeaza sa explodeze la periferia orasului Chicago (ca urmare a unei bombe plasate de un „cine?” si „unde?”) si carlinga unui elicopter din spatiul aerian al Afganistanului. O bucla temporala in care sunt prizoniere doua entitati angrenate pe baza unei cercetari stiintifice de varf care se bazeaza pe redistribuirea timpului / transferul de identitate / memoria pe termen scurt / calatoria in spatii paralele. Insa atentie: fara a altera trecutul – regula aceasta de baza find argumentat si solid stabilita – fizic, matematic, biologic, psihologic… De fapt este vorba despre un transfer de identitate in timp real, pentru ca ruptura temporala de doi ani – distanta dintre momentul prabusirii aparatului lui Colter Stevens si momentul actiunii este surmontata de faptul ca trupul pilotului (partial) si ceea ce este mai important – o parte activa a creierului acestuia – se afla in mijlocul experimentului care se desfasoara intr-un laborator al Ministerului Apararii american.

Vera Farmiga

Iar schimbul de identitate: creierul antrenat al lui Colter infuzat in trupul acelui real Sean din trenul gonind spre neant, desfasurat in reprize repetate de catre 8 minute, sub amenintarea limbilor ceasului – reprezinta continuitatea etapelor concentrate de depistare a incarcaturii explozive, a detonatorului si neaparat – a teroristului ale carei intentii viitoare sunt la fel de amenintatoare si distructive. Tot acest proiect inedit se desfasoara in universul trenului – sub ochii tinerei Christine – colega lui Seam, este coordonat din laborator de catre capitanul Colleen Goodwin si este dirijat de catre eminenta experimentului – Dr. Rutledge. Un triunghi cu 5 colturi 🙂 un imposibil joc in jurul punctului median: teroristul.

Un scenariu bine scris, care dezvolta pas cu pas actiunea, pastrand suspansul, jongland bine cu detaliile psihologice/traumatice ale acomodarii lui Colter la conditia si misiunea sa, pe fondul momentului rupturii din urma cu doi ani, umanizand profund relatia Goodwin/Colter.

Jake Gyllenhaal

Insa greseste, construind – inutil dupa parerea mea – o relatie romantica de inceput de iubire intre cei doi – Colter si Christine ; eu as fi vazut momentul zero – al indeplinirii misiunii, drept minutul 1 al inceputului unei vieti pentru fiecare, dar separat! Dar ce sa zic, viziunea echipei filmului! Interesanta insa – si asta trebuie sa fie definitorie, ideea existentei si reexistentei inca si inca a lui Colter – si nu numai sub cupola de sticla a laboratorului – ci intr-un fel, mai departe, in cel ce i-a fost gazda…si i-a ramas! Caci impreuna au reusit!

Impresionanta Vera Farmiga in rolul cpt. Colleen Goodwin: frumoasa, expresiva, inteligenta!

As fi preferat alt actor pentru rolul lui Colter/Sean – pentru ca pur si simplu am simtit ca Jake Gyllenhaal nu s-a integrat personajului, adica nu a reusit acel „transfer de identitate” necesar. Figura lui mi s-a parut insuficient de expresiva, ba chiar amorfa uneori, nu a trecut dincolo de ecran, spre sufletul meu si asta e mare pacat si un minus pentru un astfel de film original. Si un motiv de a scadea putin din nota 🙂

Nota: 8/10

Articole similare

Pour elle (2008) & The Next Three Days (2010): intre oglinzi paralele

Delia Marc

Fahrenheit 451 (1966)

Jovi Ene

Săptămâna Pedro Almodovar: ¿Qué he hecho yo para merecer esto!! (1984)

Jovi Ene

1 comment

Cristian F. 24 aprilie 2011 at 12:20

Azi am vazut finalul filmului pe care am inceput sa-l vad acum 3 zile. Este un film bun pentru mine (nota 7). Are intr-adevar si scapari (Jake Gyllenhaal nu e la inaltimea rolului ). Ideea filmului nu e noua si poate ca are multe variante de scenariu dar sigur inepuizabile (Flash Forward, Fringe, etc.)

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult