Filme Filme europene

Viața pe fugă: Arvottomat (1982)

Arvottomat (1982)
Regia: Mika Kaurismäki
Distribuția: Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen, Juuso Hirvikangas, Esko Nikkari

Talentele sunt câteodată împărțite pe familii. Cinematografia zilelor noastre este binecuvântată de câteva perechi de frați cineaști, care colaborează ca regizori și scenariști, câteodată actori, în filme remarcabile. Una dintre aceste perechi este cea a fraților finlandezi Mika și Aki Kaurismäki. Drumurile lor artistice s-au despărțit, dar la începuturile carierelor lor au lucrat mult împreună. ‘Arvottomat’ (‘The Worthless’ – ‘Cei de nimic’) este primul film de ficțiune de lung metraj regizat de vreunul dintre ei, în acest caz Mika, și a fost lansat în 1982. Scenariul este scris de cei doi frați împreună, iar Aki apare ca actor într-un rol secundar, dar important. Nici unul dintre ei nu împlinise 30 de ani, dar filmul anunța deja talentele lor deosebite, aborda unele dintre temele care aveau să revină în filmele următoare și avea deja acel gen de personaje și atmosfera care avea să fie specifica filmelor ‘marca Kaurismäki’.

Eroul principal al filmului, Manne, este un tip care trăiește la marginea societății. Spală vase într-un restaurant, dar este evident că aceasta nu este sursa sa principala de venituri. Printre prietenii săi se afla frumoasa Veera (pe care poate o iubește, și poate și ea îl iubește pe el), un muzician care își caută succesul, un tânăr care trăiește din cumpărări și vânzări de obiecte cu proveniență dubioasă. Acesta din urma cumpără un tablou care, daca este autentic, poate valora foarte mulți bani. Un colecționar foarte bogat, dar și o bandă de gangsteri sunt interesați să pună mâna pe tablou. Manne va reuși să obțină o sumă frumoasa de bani de la colecționar, care îi poate aranja viața lui și prietenilor, dar asta dacă scapă de banda de gangsteri și de poliția care pornește pe urmele sale în Finlanda înghețată iarna și verde vara.

Frații Kaurismäki erau foarte tineri și se aflau la începuturile drumurilor lor cinematografice când au făcut acest film. Cred că intenția lor atunci a fost să adapteze realităților și peisajelor Finlandei câteva dintre curentele la modă ale cinematografiei internaționale în deceniile precedente. ‘Arvottomat’ combină filmul ‘noir’ cu genul ‘road movie’. Străzile orașelor Helsinki și Tampere devin decorul peregrinărilor eroilor și urmăririlor de mașini (o mașină GAZ Volga este erou al acestor scene). Peisajele Finlandei, a unei Finlande rustice pe cale de dispariție, amintesc trilogia de ‘road movies’ a lui Wim Wenders. Putem identifica în multe locuri citate cinematografice, dar personajele au deja caracteristicile eroilor filmelor de mai târziu ale celor doi frați: inadaptabilitatea, refuzul convențiilor sociale, melancolia, prietenia ca valoare supremă. Matti Pellonpää și Pirkko Hämäläinen sunt excelenți în fruntea unei distribuții în care fiecare personaj își are locul și tipologia sa distinctă. ‘Arvottomat’ este o bornă de început de drum, dar și un film care merită oricând să fie vizionat pentru calitățile sale cinematografice.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera literara (28 mai – 3 iunie 2012)

Dan Romascanu

Dragoste de la primul cadru: Right Now, Wrong Then (2015)

Dan Romascanu

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows (2011)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult