Filme Filme americane

Șase fațete ale lui Bob Dylan: I’m Not There (2007)

I’m Not There (2007) – Noi suntem Bob Dylan
Regia: Todd Haynes
Distribuția: Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger, Ben Whishaw, Richard Gere, Kris Kristofferson

Cumva, am reușit să pierd ocazia să văd ‘I’m Not There’, filmul pe care Todd Haynes l-a realizat despre Bob Dylan, atunci când a fost lansat pe ecrane în 2007. Au trecut 14 ani de la realizarea acestui film foarte neobișnuit din multe puncte de vedere. S-au adăugat carierei și biografiei lui Dylan cântece, albume, concerte și un Premiu Nobel care probabil că l-a surprins pe cântăreț la fel de mult ca și pe mulți alții, dar misterul din jurul personalității sale cred că doar s-a amplificat. Personalitate multilaterală, excentrică și incomodă prin stilul său de a fi, cultivând o aură de mister în jurul personei și imaginii sale publice, Dylan scapă categorisirilor și când este vorba despre biografie și când este vorba despre muzica sa.

Abordând acest proiect Todd Haynes a decis din start că ar fi banal și inutil să realizeze un film biografic clasic despre o personalitate atât de neclasica. Căutând uneltele artistice potrivite, regizorul și co-scenaristul (împreună cu Oren Moverman), Todd Haynes a preluat un stil artistic (colajul) specific mișcării literare DADA de la începutul secolului 20 și elemente din cinematografia onirică a supra-realiștilor care i-au moștenit pe dadaiști. Rezultatul este o biografie colaj originală cinematografic, dar nu și foarte comodă pentru spectatori, mai ales pentru cei care nu sunt foarte familiari cu biografia și muzica lui Dylan. Șansa cea mare a filmului este însă muzica, în mare parte originală, inclusă în banda sonoră cu acordul lui Dylan.

‘I’m Not There’ urmărește aproximativ în paralel biografia a șase personaje care ar putea fi fațete ale persoanei sale: un băiețel negru pe nume Woody Guthrie, un cântăreț folk, un alt cântăreț abandonând folk-ul pentru pop electric, un actor, Arthur Rimbaud, Billie the Kid. Fiecare dintre personaje este interpretat de alt actor. Amănunte ale biografiei reale a lui Dylan sunt intercalate cu secvențe imaginare, unele onirice, citate din interviuri sau declarații făcute în contexte diferite sunt intercalate cu replici scrise în spiritul gândirii și acțiunilor cântărețului. Fiecare dintre cei care îl cunosc și îl iubesc pe Dylan va găsi scene pe care le cunoaște și texte care vor rezona pentru el. Cred însă că pentru fiecare dintre fani vor exista și detalii sau personaje care reprezintă mai puțin pe Dylan-ul fiecăruia. Mie, de exemplu personajul lui Billie the Kid nu mi-a spus nimic care să se lege cu imaginea mea despre Dylan, iar scenele cu copilul cu chitara mi s-au părut forțate, chiar și ca vise, chiar dacă băiatul poartă numele lui Woody Guthrie.

‘I’m Not There’ este interesant ca film experimental – are o idee originală, câștigă și păstrează atenția spectatorilor prin diversitatea planurilor și prin alternanța personajelor, include un mozaic de referințe despre cultura anilor ’60 și ’70 și conține multe momente și idei de cinematograf inteligent. Ca docu-dramă însă filmul nu a reușit să mă educe sau să-mi prezinte perspective noi despre Dylan pe care să le asimilez și cu care să pot pleca după vizionare. Cei care cunosc mai multe detalii despre biografia lui Dylan vor găsi probabil mai multe puncte de conectare, dar cred că tocmai aceasta permanentă căutare a detaliilor biografice în spații fictive (unde a spus asta?, când a cântat așa?, etc.) la care este provocat spectatorul elimină ocaziile de emoție autentică.

Câțiva dintre actorii care îl întruchipează pe Dylan realizează creații deosebite – desigur, prima care trebuie menționată este Cate Blanchett într-un rol cu totul special din cariera sa uluitoare, apoi Heath Ledger într-unul din ultimele sale roluri, și Christian Bale. Nu pot spune nimic despre Richard Gere, mărturisesc că este întruchiparea Dylan pe care am înțeles-o cel mai puțin. Pe Charlotte Gainsbourg o revăd întotdeauna cu placere, și nu, ea nu îl joacă pe Dylan. Una peste alta, ‘I’m Not There’ este un film intrigant și interesant, despre Bob Dylan și cu multă muzică de Bob Dylan, dar din care eu nu am aflat prea multe lucruri noi despre el. Misterul care îl înconjoară pe Dylan a rămas intact.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Piazza Bucarest, de Jens Christian Grondahl

Dan Romascanu

Lunga călătorie a nopții către zi: Victoria (2015)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (25 – 31 iulie 2011)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult