Filme Filme europene

Poveștile au nevoie de suflet: En Liberté! (2018)

En Liberté! (2018) – În libertate
Regia: Pierre Salvadori
Scenariul: Benjamin Charbit, Pierre Salvadori, Benoît Graffin
Distributia: Adèle Haenel (Yvonne Santi), Damien Bonnard (Louis), Vincent Elbaz (Jean Santi), Pio Marmaï (Antoine Parent), Audrey Tautou (Agnes Parent)

Dupa zilele de vizionare ale filmelor “grele” din cadrul festivalului OneWorld Romania, promisiunea unei comedii a fost bine-venita.

Daca este sa iau in consideratie faptul ca problemele grave ale vietii de zi cu zi, problemele de cuplu si  de familie, de vinovatie si pedeapsa pe masura pot fi prezentate si intr-o maniera lejera, burlesca, cu un simt al umorului uneori macabru/morbid, parodiind pana la paroxism secvente bine-cunoscute din filme de actiune, “In libertate”, jucat de o echipa de actori excelenti, pe o partitura bine scrisa si coordonata de Pierre Salvadori, in ritmul muzicii lui Camille Bazbaz si surprins pe ecran de cinematografia semnata de Julien Poupard, este o comedie agreabila.

Razi uneori, te hlizesti alteori, compatimesti cu personajele care iubesc, dar nu sunt in stare sa-si transmita sentimentele, cu personajele care inventeaza povesti cu eroi invincibili, pentru a hrani memoria si constructul de tata  unui pusti care si l-a pierdut in urma cu doi ani, cu personajele care s-au trezit nedrept strivite de greselile aparatului politienesc si juridiciar, luand pe cocoasa o condamnare pentru o fapta nesavarsita… o comedie care iti atinge coardele sensibile, care iti semnaleaza cate ceva din suferintele omului produse exact de alti oameni, ceva din visele omului, proiectate asupra altor oameni, ceva despre oamenii “care traiesc visand”, ceva despre oamenii care traiesc cu masca pe fata sau cu punga pe cap, atacand linistea si chiverniseala altor oameni, ceva despre oameni care traiesc epuizati de secretele pe care ii poarta cu ei, ceva despre suferinta oamenilor umiliti si insultati ani la rand sub povara executarii unei condamnari nedrepte.

O comedie la care razi amar adesea si razi descatusat tot adesea, pentru ca filmul iti ofera si regretele si nevoia de a nu fi singur si nevoia de inocenta a personajelor, dar abunda si in gag-uri ingenioase,,, traznite, pline de umor…  spectatorul nu “beneficiaza” de nicio clipa de plictiseala 🙂 .

Yvonne, ofiter de politie, vaduva politistului cazut la datorie Jean Santi – corupt de fapt, dar nu devoalez mai mult decat este cazul, Louis, politistul indragostit in tacere de Yvonne si care vegheaza in calitate de naş asupra puştiului orfan, Antoine Parent – acuzatul pe nedrept de fapta lui Santi si incheind cei 8 ani de pedeapsa primita, Agnes Parent – sotia lui Antoaine, asteptandu-si si visandu-si intoarcerea sotului acasa… un patrulater care are in central de echilibru “statuia omagiala a politistului Santi.

Atunci cand acest punct de echilibru dispare ca semnificatie si valoare psihologica, personajele celor doua cupluri din cele patru colturi ale patrulaterului / ringului adevarului – intra intr-un soi de colaps terapeutic, care ii conduce catre o insanatosire reala, solida si bine-venita tuturor.

Drama se transforma intr-o realitate plina de promisiuni pozitive. Adevarul, oricat de scump a fost platit, prin sacrificii si prin contorsionarea realitatii in oglinzi false, a ajuns ca undelemnul, deasupra apei.

Fictiunile sunt deconstruite, povestile spuse seara “de acormit copiii” nu isi pierd din magie, dar castiga in realism, astfel incat Yvonne reuseste sa transmita fiului sau care este puntea de traversat intre trecut, prezent si viitor, oferindu-i acestuia echilibrul necesar in fragilitatea varstei lui. Pentru ca fiul sa inteleaga si sa accepte, de aceasta data, lipsa si pedeapsa asumata a mamei. Apoi intoarcerea, reunirea… jocurile de la capat.

Cum v-am mai spus, am ras, am si lacrimat, i-am admirat pe actori (fiecare exceptional si il adaug si pe interpretul soferului de taxi 🙂 (Alexandre Marouani), imaginile superbe-spectaculare ale cinematografiei, coloana sonora – iata si cateva extrase:

EN LIBERTÉ! Nu este un film mare, dar este un film bun care ne spune o poveste, intr-o poveste, intr-o poveste… Una dintre povesti poate fi si a noastra, a unuia dintre noi, a fiecaruia dintre noi!

Nota: 7.5/10

Articole similare

Shanghai (2010)

Mihaela

Ultimul film al lui John Sturges: The Eagle Has Landed (1976)

Dan Romascanu

Recuperând viața: Living (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult