Filme Filme europene

Parabolă deranjantă: The Killing of a Sacred Deer (2017)

The Killing of a Sacred Deer (2017)
Regia: Yorgos Lanthimos
Distribuția: Nicole Kidman, Colin Farrell, Alicia Silverstone

Filmele lui Yorgos Lanthimos sunt greu de comparat sau de inclus într-o categorie. Poate că ar trebui să fie declarate un gen propriu. „Dogtooth” sau „The Lobster” au oferit perspective distopice despre familie și dragoste. Cu ‘The Killing of a Sacred Deer’ („Uciderea unui cerb sacru”) pare că a făcut pași înainte. Atât în ​​asimilarea și prelucrarea miturilor și a relațiilor sociale, dar și în crearea unei atmosfere deranjante. Acesta este un film deranjant din multe puncte de vedere. Datorită, sau în ciuda acestui lucru, el transmite un mesaj puternic care face ca filmul să nu poată fi uitat.

Povestea începe ca o dramă medicală. Reputatul chirurg dr. Murphy (Colin Farrell) le are pe toate – o soție frumoasă (Nicole Kidman), doi copii adolescenți rezonabili și o relație de prietenie – tutelă cu un alt adolescent de condiție socială inferioară, care poate că va deveni și el cândva chirurg. Cu toate acestea, cursul aparent solid al vieții sale se fisureaza treptat, în timp ce prietenul său cel tânăr începe să dea semne că devine altcineva sau altceva, o ființă cu care împărtășește secrete întunecate și care are motive să-l pedepsească sau chiar să-i distrugă viața. Filmul alunecă încet în groază, fantastic, mit. Se termină într-un loc foarte diferit de cel de unde a început. Este șocant și înspăimântător.

Arta lui Yorgos Lanthimos combină povestea fluentă cu stăpânirea diferitelor genuri, dar rădăcinile sale sunt mai profunde, ca de exemplu trimiterea la mitologie care este inclusă înca din titlu. Este fascinant să vezi că actori precum Colin Farrell sau Nicole Kidman se integrează perfect și își trăiesc personajele abandonând complet propriile personalități de staruri. Regizorul născut în Grecia nu face nici un efort să evite controversele și încălcările tabuurilor. Nu este un film ușor de văzut, dar este imposibil de scos din minte din momentul în care ai acceptat să intri în lumea sa. Recomandat călduros.

Nota: 8/10

https://www.youtube.com/watch?v=ZZwqZa5QJCo

Articole similare

Filme pe scurt: Phantom Thread (2017)

Tudor Mirică

”Nimeni nu are dreptul să-i judece pe supraviețuitorii Holocaustului pentru că au supraviețuit” (interviu cu Heather Morris)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (11 – 17 noiembrie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult