Filme Filme americane

(Ne)fericirea lucrurilor mărunte: Certain Women (2016)

Certain Women (2016)
Regia: Kelly Reichardt

Cu: Laura Dern, Michelle Williams, Kristen Stewart, Lily Gladstone

„Certain Women” (2016) marchează a treia colaborare dintre actrița Michelle Williams (recent văzută și apreciată și în „Hai, că sunt belea!” / I Feel Preety, care a avut premiera în România pe 4 mai) și regizoarea Kelly Reichardt (Old Joy, Wendy and Lucy, Meek’s Cutoff). Prezentat în cadrul ediției de anul acesta a American Independent Film Festival de la București, „Certain Women” poate fi declarat, fără ezitare, desprins dintr-un manual nescris al filmelor independente.

Deși cinematografia și firul narativ sunt reprezentative pentru genul Indie, ansamblul de actrițe care reușesc, în unanimitate, roluri remarcabile, este excelent. Le avem, în același peisaj, pe Laura Dern (dublu nominalizată la Premiile Oscar, în 1991 și 2014 – ceea ce dovedește o consistență impresionantă, dar și cunoscută publicului prin colaborările cu regizorul David Lynch sau prin recenta apariție în serialul HBO „Marile minciuni nevinovate”, pentru care a primit un Golden Globe și un Emmy în 2017), Michelle Williams (despre care am pomenit deja în introducere) și Kristen Stewart (care, în opinia mea, are un prim rol diferit de cele din filmele care i-au adus celebritatea și „faima negativă” de actriță lipsită de personalitate sau expresie).

Filmul împletește poveștile a trei femei, fiind bazat pe trei nuvele ale lui Maile Meloy. Laura Wells (Laura Dern) este avocat, iar drama ei profesională și mai ales personală se învârte în jurul desconsiderației pe care unul dintre clienții săi o are față de munca sa, pe motiv de gen. Prin aceeași dramă trece și Gina Lewis (Michelle Williams), care nu reușește să se impună nici în educația fiicei sale pre-adolescente, nici în tranzacțiile necesare construirii unei case – spre deosebire de soțul său, care pare să reușească aceste lucruri fără prea mare efort.

În sfârșit, poate cea mai emoționantă dintre povești este cea a lui Jamie (Lily Gladstone), care lucrează la o fermă și nimerește, din greșeală, la un curs de drept predat de o tânără avocat (Kristen Stewart). Alegând să urmeze cursul, deși nu este interesată de subiect, între cele două se creează o relație incertă, care nu se termină așa cum ar fi fost de dorit – cel puțin pentru una dintre ele.

Întreg filmul este dominat de o atmosferă sumbră, aproape lipsită de culoare. Filmările au avut loc în orașul Livingston, din Montana, aproape de orașul natal (Helena) al autoarei celor trei nuvele. Am remarcat absența aproape totală a coloanei sonore, regizoarea preferând să folosească sunete ambientale, de fundal, la fel de pustiitoare și de marcate de tumult ca viața interioară a protagonistelor.

„Certain Women” este un film despre relațiile interumane mai mult sau mai puțin ratate, cu precădere ca urmare a așteptărilor diferite ale celor implicați. Dincolo de interacțiunile sociale sau familiale, cele trei protagoniste își înțeleg și își deplâng singurătatea, fără să găsească decât rareori o cale de ieșire, și chiar și atunci ea duce spre o fundătură. Descris de The Telegraph ca un „portret calculat, dar blând, al unor femei la limită”, nu este o poveste cu happy-end, ci, mai degrabă, o pildă cu intersecții narative despre cum, uneori, fericirea e într-adevăr rezultatul gesturilor mărunte.

Nota: 6/10

Articole similare

O cursă de șoareci într-o cursă de șoareci: See How They Run (2022)

Dan Romascanu

Fericirea e obligatorie: Little Joe (2019)

Carmen Florea

Tatăl nostru: Copiii secreți ai doctorului Cline (Netflix, 2022). O istorie despre cum nu trebuie să te joci de-a Dumnezeu

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult