Filme Filme europene

Între destin și onoare. „Beckett” (Netflix, 2021)

„Beckett” (Netflix, 2021)
Regizor: Ferdinando Cito Filomarino
Actori: John David Washington, Alicia Vikander

Pandemia a marcat considerabil piața de cinema, aducând tot mai mult comercial în sfera cinematografică și tot mai puține emoții veritabile, ceea ce pentru mine, un consumator fidel, face ca o căutare de film să fie pentru mine aidoma unui quest. Mare mi-a fost bucuria să dau peste un film care chiar mi-a plăcut. Pelicula „Beckett”, regizată de Ferdinando Cito Filomarino, pe care îl cunoaștem prin prisma unor filme de succes precum este „Antonia” sau „Diarchia”, are în prim plan un cuplu de americani veniți în inima Greciei pentru a-i descoperi toate colțișoarele de neuitat.

Beckett, interpretat de actorul John David Washington, este un specialist în soluții IT, îndrăgostit până peste urechi de iubita sa April, jucată, la rândul ei, de actrița Alicia Vikander. Cei doi își consumă dragostea pe fundalul unei Grecii care pare atât de primitoare. Se pare însă că destinul are pentru ei un cu totul alt plan.

Filmul a fost catalogat, zic eu, incorect drept unul de acțiune, deși senzațiile mele înclină exclusiv spre o dramă, una jucată extrem de bine. Avem în față practic un one man show, în care Beckett este figura centrală, omul care trăiește cu intensitate durerea, emoția, furia. Maniera în care acesta se integrează în film, forma în care joacă chiar și unele pasaje care par de-a dreptul neverosimile, dau acestui film greutate.

Se simte rafinamentul și maniera pur europeană a filmului, care este lipsit de dinamica forțată a celor pur americane și care contopește în sine imaginile bine cadrate, accentele de spațiu și de culoare, încadrarea meticuloasă a peisajelor și spațiilor. Coloana sonoră este încă un atu al filmului, deoarece nu este abundentă, ci punctată exact acolo unde e nevoie. Crescendo-ul folosit pentru suspans i-a adăugat putere peliculei, ajutându-mă să mă concentrez asupra detaliilor.

„Beckett” nu este un film pretențios, dar nici unul prea facil. Inevitabil, ajungi să empatizezi cu eroul principal, resimți stările sale lăuntrice, iar în prim-planurile utilizate de regizor, acest lucru este și mai ușor de simțit. Cred că este o peliculă mult peste medie, din categoria filmelor despre care poți vorbi fără teama de a dezamăgi. Un atu aparte, pe care țin cu tot dinadinsul să-l menționez, este maniera cu care regizorul a utilizat ambientul grecesc, de la oameni deosebiți, surprinși în cadru, până la acea lentoare specifică metropolelor elene.

Transformarea personajului central, maturizarea acestuia forțată pe care o vedem pe ecrane, este aidoma unei căliri constante la foc deschis. Beckett este pus la încercat, trecut prin sita unor situații care ar fi trebuit să-l doboare, dar reușește să fie mult peste acestea.

Dacă nu știți efectiv ce să mai priviți de calitate pe micile ecrane, fără acea senzație de pierdere inutilă a timpului, atunci notați acest film și savurați. „Beckett” este un film despre dorința de viață, supraviețuirea cu orice preț și despre răzbunare în formă pură, fără cosmetizări inutile și eroism umflat în pene.

Pe Netflix, din 13 august.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: screenrant.com, afisha.ru, binged.com)

Articole similare

Canapea time pe Netflix în luna iunie!

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: The Witcher Sezonul 2, Sexify, The Witcher: Blood Origin

Jovi Ene

O bună educație: L’enfant sauvage (1970)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult