Filme Filme americane

Infracțiuni și prietenie: Thunderbolt and Lightfoot (1974)

Thunderbolt and Lightfoot (1974)
Regia: Michael Cimino
Distribuția: Clint Eastwood, Jeff Bridges, Geoffrey Lewis, Catherine Bach, George Kennedy

Nu sunt mare ‘fan’ nici al lui Clint Eastwood (ca actor) și nici al lui Jeff Bridges. Am decis să văd ‘Thunderbolt and Lightfoot’ deoarece este filmul de debut în 1974 al regizorului Michael Cimino, al cărui film următor avea să fie ‘Deer Hunter’. Cimino este un regizor care deși a realizat doar șapte filme de lungmetraj în cariera sa a lăsat o amprenta incontestabila în istoria cinematografiei americane. Surpriza mea a fost plăcuta, căci am văzut un film de divertisment de calitate, bine scris (tot de Cimino) și regizat cu o mână sigură, ca a unui regizor cu multă experiență.

Avem de-a face în ‘Thunderbolt and Lightfoot’ cu o poveste de prietenie grefată pe un road movie și pe un film de jafuri. Thunderbolt este un jefuitor de bănci a cărui metodă folosește experiența sa militară și care se ascunde și de oamenii legii și de complicii săi care îl bănuiesc (pe nedrept) că și-ar fi însușit banii ultimei lovituri. Lightfoot este un tânăr (frumos ca Apollo) pe cale de a deveni și el răufăcător, care își găsește în Thunderbolt un model și dorește să-i devină prieten. Împrejurările îi aduc pe cei doi împreună într-o călătorie care îi va purta în locații spectaculoase în Midwest-ul american și le va oferi ocazia unui nou jaf. Ca în orice alt film din aceasta categorie lucrurile se complică.

Filmul funcționează bine din câteva motive. Eastwood și Bridges sunt excelent distribuiți și între ei se instalează o ‘chimie’ credibilă. Apare și George Kennedy, un actor de roluri secundare, care mie îmi place mult și care nu dezamăgește. Atmosfera pitorească a micilor orașe americane pierdute în imensitatea naturii este excelent redată. Chiar dacă partea de jaf este oarecum standard, finalul revine la tema prieteniei și ridică nivelul filmului. Daca veți recunoaște influența lui ‘Easy Rider’ sau dacă finalul vă va aminti ‘Reconstituirea’ lui Pintilie îmi veți da dreptate. La 48 de ani după realizare, ‘Thunderbolt and Lightfoot’ merită vizionarea sau revizionarea.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Amazon.com)

Articole similare

Jocuri în oglindă: Enemy (2013)

Dan Romascanu

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

Jovi Ene

Piazza Bucarest, de Jens Christian Grondahl

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult