Stiri

Festivalul Cinemascop a început!

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte. Iată cum a fost în prima zi și ce vă așteaptă zilele viitoare, în grădina de vară din Eforie Sud.

Proiecțiile de film încep în fiecare zi la ora 21:00. Acestea sunt puse la dispoziția festivalului de institute culturale ce fac parte din rețeaua EUNIC România, organizator al festivalului alături de Centrul Ceh București, ce l-a fondat în 2018. Evenimentul a debutat cu filmul polonez Șarlatanul (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020), oferit de Institutul Polonez, iar spectatorii au venit în număr mare pentru a afla povestea controversatului Jan Mikolásek. Programul de zilele viitoare este:

4.08 – Toată lumea pe punte (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), de la Institutul Francez

5.08 – Fortăreața (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 111 min), de la Film UA Group

6.08 – Britt-Marie a fost aici (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 97 min), de la Ambasada Suediei

7.08 – Havel (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 104 min), de la Centrul Ceh

Pentru că Cinemascop este mai mult decât un festival de film, așa cum spune motto-ul, grădina de vară din Eforie Sud mai pune la dispoziția vizitatorilor de toate vârstele și alte activități. Cei mici pot participa la ateliere de creație, sprijinite de brandul ceh Koh-I-Noor Hardtmuth România. Acestea încep la ora 18:00, atunci când grădina de vară se deschide. Până la începerea filmului, cei ce trec pragul grădinii pot vedea trei expoziții, se pot relaxa în zona special amenajată sau pot citi o carte.

Grădina de vară nu este deschisă doar în perioada festivalului, ci toată vara (04.07 – 04.09.2022), mulțumită proiectului Eforie Colorat, apărut în 2021 și organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale. Aceștia au pregătit peste 200 de evenimente ce se desfășoară pe parcursul celor două luni, iar festivalul Cinemascop are loc în prima săptămână din august, așa cum se obișnuiește.

Ca în fiecare an, expozițiile sunt nelipsite din grădina de vară. Anul acesta, în spațiu există trei expoziții, ce pot fi văzute pe tot parcursul verii la Eforie Colorat, dar și în timpul festivalului. Satelitul galeriei bucureștene E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, în grădina de vară din Eforie Sud, care găzduiește expoziția „Frenzyforia”, realizată de tinerii artiști Mircea Modreanu, Lucian Sandu Milea și Ana Cristina Toma. Ambasada Suediei aduce, anul acesta, expoziția Sustain Able Voices, care cuprinde lucrări ce arată forța designului și capacitatea acestuia de a induce schimbare, lucrări selectate dintre proiectele nominalizate la premiul Young Swedish Design (Ung Svensk Form). Expoziția Polska Architecture, realizată de Institutul Polonez, prezintă 20 de clădiri noi sau recent revitalizate ilustrate de cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură.

De asemenea, pereții interiori și exteriori ai grădinii de vară au fost, de-a lungul timpului, acoperiți de picturi murale ce aparțin unor artiști români și străini, atât la edițiile trecute ale festivalului Cinemascop, cât și în cadrul proiectelor conexe ale Eforie Colorat. Două dintre ele sunt proaspăt finalizate și pot fi văzute, alături de cele mai vechi, când treceți pe lângă grădina de vară și când vizitați spațiul.

Data de 6 august aduce o seară specială, de la ora 19:30 – un spectacol de teatru comunitar, realizat de Centrul Educațional de Arte Performative CEVA. Spectacolul „Ia mai zi ceva” a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Așadar, dacă sunteți pe litoral sau plănuiți să fiți până pe 7 august, sunteți bineveniți la Cinemascop! Intrarea este liberă, iar mai multe detalii despre program aflați de pe paginile de Facebook și Instagram ale festivalului.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomâniaFilm

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și colaboratori: Skoda, Koh-i-Noor, Comisia Europeană în România, Ambasada Republicii Cehe, Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman, Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, Film UA Group, Pattern Media, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Mirage MedSpa hotel, Hotel Anca, Hotel Mercur, Hotel MareMar, Hotel Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid, Complex Fortuna

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio Constanţa, Radio România Cultural, Radio Vacanța, AGERPRES, Revista Zeppelin, Liternet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Cuget Liber, Ziarul Metropolis, AaRC, Eforie Online

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 7 – 9 octombrie 2011

Delia Marc

Noutățile editurii Nemira la Gaudeamus 2017: cărți de Liu Cixin, George R.R. Martin, Neil deGrasse Tyson și Jumpa Lahiri

Jovi Ene

Va invitam la teatru!

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult