Filme Filme europene

Problemele familiale ale producătorilor de vin: „Ce qui nous lie” (2017)

Ce qui nous lie (2017)
Regia: Cédric Klapisch
Distribuția: Pio Marmaï, Ana Girardot, François Civil

Iubitorii vinului vor avea multe motive să le placă filmul lui Cédric Klapisch „Ce qui nous lie” (titlul în engleză este „Back to Burgundy”). Peisajul din Bourgogne, frumos filmat în toate anotimpurile anului, o poveste a cărei eroi sunt oameni care nu numai că trăiesc din vin, dar vinul este tot ceea ce știu și doresc să facă, o tradiție transmisă in familii de multe generații, cu podgorii care sunt moștenite de la bunic la tată și de la tată la fiu și fiice. Este frumos filmat, cu o mulțime de detalii tehnice și artizanale, descrise cu respect și dedicație. Îmi place vinul, așa că mi-a plăcut foarte mult această fațetă a filmului. Totuși, „Ce qui nous lie” este mai mult decât atât.

Regizorul Cédric Klapisch a demonstrat în filme anterioare ca ‘L’auberge espagnole’ sau ‘Le puzzle chinois’ că știe și îi place să construiască melodrame de familie și să descrie relații între personaje credibile, de care ne pasă. Asta este ceea ce încearcă să facă și aici, dar în acest caz pare să adune prea multe intrigi care nu se potrivesc bine una cu alta: avem o regăsire a fraților de peste ani, o relație tată-fiu care se păstrează tensionată de-a lungul vremii și chiar după moartea tatălui, o moștenire de podgorii și vinuri aflată sub presiunea unui testament ciudat și a impozitelor, conflicte între generații și drama depărtării de copii aflați în cealaltă parte a planetei etc. Unele sunt mai bine descrise, altele sunt rezolvate cu găselnițe de scenariu abrupte și mai puțin credibile, senzația mea a fost că autorii nu s-au hotărât ce este mai important – poveștile despre eroii filmului sau fundalul frumos filmat și stilul de viață al personajelor .

Din fericire, filmul este ajutat de o un joc actoricesc splendid. Rolurile celor trei frați sunt încredințate unei triplete de actori mai puțin sau deloc cunoscuți – Pio Marmaï, Ana Girardot și François Civil – și toți trei joacă foarte bine. Câteva dintre cadrele și mișcările aparatului de filmat sunt cu adevărat memorabile (siluetele despărțindu-se ale celor trei frați imediat după un flash-back care ni i-a arătat îmbrățișati cu mama lor cu mulți ani în urmă, scena în pat cu fratele mai mare și prietena lui separați și reuniți în același timp de prezența între ei a copilul lor de 5 ani, dialogul dintre fiul care se întoarce și tatăl său muribund). În ansamblu, este un film satisfăcător, cu momente fermecătoare, puțin prea lung, dar există destule multe motive pe lângă fascinația vinului pentru a merge și a-l vedea.

Nota: 6/10

Articole similare

English Vinglish (2012)

Andreea Andrusca

Doar încă un film de acțiune – Sicario: Day of the Soldado (2018)

Dan Romascanu

Distopie spațială și glasnost: Kin-dza-dza! (1986)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult