Filme Filme americane

Divertisment inteligent: Palm Springs (2020)

Palm Springs (2020)
Regia: Max Barbakow
Distribuția: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons

‘Palm Springs’ regizat de Max Barbakow (aflat în mod incredibil la primul său film de lungmetraj) este pentru mine surpriza plăcută a sfârșitului acestui ciudat an cinematografic 2020. Este și un film care demonstrează încă o dată, dacă mai era cazul, scepticilor și blazaților că există filme de divertisment și comedii romantice care nu insultă inteligența spectatorilor și că filmele de genul ‘feel good’ pot conține o doză de fantastic (și chiar și referințe la mecanica cuantică). Premiera lui ‘Palm Springs’ a avut loc la Festivalul de la Sundance, după care urma să aibă loc premiera în sali, dar atunci lumea a încremenit și precum alte producții filmul lui Barbakow și-a găsit o platformă de streaming ca principal canal de difuzare. Îmi pare rău de ocazia ratată, căci acest film haios ar fi avut șanse bune să fie marea surpriză și un considerabil succes de casă al verii lui 2020. Din păcate, COVID-19 a avut alte planuri.

Filmul începe cu deșteptarea lui Nyles (Andy Samberg), într-o dimineața însorită într-o stațiune din mijlocul deșertului, unde o însoțește pe prietena sa (cam fâșneață de altfel) la nunta unde este domnișoară de onoare. Nyles, un tip cam necomformist, aproape că strica petrecerea cu un discurs improvizat influențat de consumație intensă la bar, după care o întâlnește pe Sarah (Cristin Milioti), sora miresei și ‘oaia neagră’ a familiei. Cei doi par a avea un ‘declic’ care îi va duce noaptea în deșert unde începutul unei partide de sex este întrerupt de un eveniment … și aici mă opresc din povestit pentru a nu cădea în păcatul spoilărelii.

Ceea ce se întâmplă în continuare este o combinație intre neobișnuit și romantic, fantastic și comedie inteligentă. Multe comentarii pe marginea filmului menționează că inspirația vine din ‘Groundhog Day’, un film pe care eu nu l-am văzut. Ceea ce pot spune este că nu am găsit cusur logic scenariului lui Andy Siara, care reușește să dea credibilitate pretextului și substanță personajelor, face că nouă spectatorilor să ne pese de ele, și chiar și adaugă un dram de știință cu ajutorul căreia eroii vor ieși dintr-o situație complicată. Nu îi cunoșteam cei doi actori din rolurile principale sau nu îmi amintesc de ei, dar ambii reușesc să ne câștige empatia. Apare și J.K. Simmons, actor pe care îl cunoaștem din nenumărate seriale de televiziune, într-un rol foarte diferit și original. ‘Palm Springs’ este unul dintre divertismentele cele mai bune ale anului, un film simpatic și inteligent pe care vi-l recomand.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Berkreviews.com)

Articole similare

Fata din Nazaret, de Petru Popescu

Dan Romascanu

‘O, ce veste minunata!’ – Angela Gheorghiu: Săptămâna Filme-cărți.ro de Crăciun

Dan Romascanu

Maria, de Marek Halter

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult