Filme Filme europene

Distopie spațială și glasnost: Kin-dza-dza! (1986)

Kin-dza-dza! (1986)
Regia: Georgiy Daneliya
Distribuție: Stanislav Lyubshin, Evgeniy Leonov, Yuriy Yakovlev, Levan Gabriadze, Olga Mashnaya

‘Kin-dza-dza!’ este o producție de science-fiction din 1986 a studiourilor de film sovietice Mosfilm, regizată de regizorul georgian Georgiy Daneliya. Daca nu am ști nimic despre acest film și dacă ar fi vorbit în engleză l-am putea clasifica în categoria filmelor low-cost cu un scenariu trăsnit care combină pretextul science-fiction cu comedia absurdă și cu critica socială. Pentru spectatorul informat ‘Kin-dza-dza’ este însă mult mai mult. 1986 este unul dintre primii ani ai democratizării Uniunii Sovietice. Regizorul Georgiy Daneliya, care își văzuse multe dintre filmele sale precedente cenzurate și alte proiecte oprite înainte de a fi realizate, era dintre primii care folosea atmosfera de deschidere (‘glasnost’ în limba rusă) pentru a realiza un film satiric la adresa societății sovietice, a inegalităților dintre popoarele URSS, a lipsurilor suferite de populație, a dezastrelor ecologice provocate de industrializarea forțată. El combină în acest film tradiția științifico-fantastica din literatura și cinematografia rusă (Arkadi și Boris Strugatzki) cu satira socială practicată în primele decenii ale istoriei sovietice de Ilf și Petrov. Rezultatul este în film original, caraghios și straniu care a devenit pe buna dreptate un film de legendă sau ‘de cult’ dacă vreți (nu sunt adept al acestui termen), de neuitat pentru cei care îl cunosc, dar și ignorat de mulți alții.

Filmul începe în stil Hollywoodian. Doi cetățeni sovietici de pe o stradă moscovită apasă pe butonul greșit al unui dispozitiv straniu și se trezesc pe o planetă deșertică dintr-o altă galaxie. Unul dintre ei, Vladimir Nikolaevici (Stanislav Lyubshin), mai matur, este inginer sau șef de echipă într-o fabrică sovietică, celălalt , Gedevan (Levan Gabriadze), este un tânăr care transportă o vioară. Încercările de a contacta ambasada sovietica, desigur, eșuează, iar codurile morale și de comportament sovietice sunt puse la grea încercare. Locuitorii lumii în care au ajuns stăpânesc telepatia și călătoria inter-galactică, dar societatea lor este separată în clase, și cei suspuși au drepturi aproape supreme asupra destinelor celor din clasele sau rasele inferioare.

Limbajul este redus la câteva cuvinte și unul dintre ele (‘ku’ dacă sunteți curioși) poate avea mii de semnificații. La mare preț sunt chibriturile, și cutia pe care o are Vladimiri Nikolaevici în buzunar poate cumpără multe, inclusiv o călătorie printre stele, iar vioara îi va transforma într-un fel de ‘performeri’ ai locuitorilor planetei, desi talentul lor muzical zgârie serios urechile spectatorilor pământeni. Cei care au trăit epoca și cei care s-au informat despre ea vor recunoaște multe aspecte specifice societății sovietice, de la inegalitățile dintre ruși și celelalte popoare ale Uniunii la catastrofa ecologică tranformatoare a planetei într-un uriaș desert, presărat cu schelete industriale ruginite, martori ai unei trecute industrializări, și cu vapoare eșuate în ceea ce era cândva un fund de mare. În 1986 trebuia nu numai talent ci și curaj pentru a aduce pe ecran o asemenea înlănțuire de metafore subversive.

Georgiy Daneliya și operatorul Pavel Lebeshev reușesc să creeze o imagine consistentă și de efect, transformând lipsa de mijloace tehnice într-o calitate artistică. Costumele sunt superbe, gen cinema post-apocaliptic. Stanislav Lybshin este un actor de calitate în tradiția filmului sovietic, iar tânărul Levan Gabriadze este atât de expresiv încât nu pot să nu mă întreb de ce filmografia sa s-a limitat doar la câteva filme. Întreaga distribuție este de altfel formidabilă. ‘Kin-dza-dza!’ este un film de referință pentru perioada în care a fost realizat, dar și un divertisment ciudat și amuzant, care spune multe despre lumea de atunci și … despre cea de azi, căci unele lucruri nu s-au schimbat prea mult.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.projectionboothpodcast.com/2019/12/episode-447-kin-dza-dza-1986.html)

Articole similare

De la poem la pictură

Alina Tălmaciu

Fără sens: Charleston (2017)

Dan Romascanu

Love Actually (2003)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult