Stiri

„Oameni si zei”, castigatorul Marelui Premiu la Cannes 2010, in cinematografele din Romania, din 4 martie

„Oameni şi zei”/”Des Hommes et des Dieux”, care anul trecut a primit Marele Premiu al Festivalului de Film de la Cannes, va fi lansat în 4 martie şi în România, distribuit de Independenţa Film. Regizat de Xavier Beauvois, deopotrivă regizor, scenarist şi actor, lungmetrajul are 11 nominalizări la Premiile César din acest an, considerate echivalentul francez al Premiilor Oscar, fiind pelicula cu cele mai multe nominalizări din 2011. În prima săptămână, „Oameni şi zei” va rula în cinematografele Hollywood Multiplex şi Studio din Bucureşti, urmând ca mai departe să ajungă în toată ţara.

Filmul are la bază povestea călugărilor cistercieni din Tibhirine, în Algeria, din 1993, până la răpirea lor din 1996 de către Grupul Islamic Armat. Răpirea şi uciderea celor şapte călugări francezi din Tibhirine, în 1996, a fost unul dintre punctele culminante ale violenţei şi atrocităţilor din Algeria, urmare a confruntării dintre guvern şi grupările teroriste extremiste pentru preluarea puterii. Dispariţia călugărilor – prinşi la mijloc între cele două părţi – a avut un efect puternic şi de lungă durată asupra guvernelor, comunităţilor religioase şi opiniei publice internaţionale. Identitatea criminalilor şi circumstanţele exacte ale morţii călugărilor rămân un mister. Cazul a fost tratat de Curtea de apel în 2003, iar anumite documente au fost de curînd desecretizate. În lunile care urmează, noi informaţii ar putea, în sfârşit, să aducă adevărul la lumină.

Povestea filmului. O mănăstire în munţi, în Africa de Nord, în 1990. Opt călugări creştini francezi trăiesc în bună înţelegere, alături de fraţii lor musulmani. Când o echipă de muncitori este masacrată de un grup fundamentalist islamist, frica acaparează întreaga regiune. Armata le oferă protecţie, însă călugării refuză. În ciuda ameninţării care creşte din ce în ce mai repede, ei înţeleg că trebuie să rămână aici, orice ar fi.

„Oameni şi zei” explorează ultimele luni din viaţa acestei mici comunităţi de călugări creştini dintr-un „ţinut musulman”. Filmul surpinde spiritul, atmosfera evenimentelor şi pericolul din interiorul comunităţii, mai degrabă decât să relateze detaliile exacte ale unei realităţi istorice.

Lungmetrajul are 11 nominalizări la cea de-a 36-a ediţie a Premiilor César, a căror gală de decernare va avea loc duminica aceast, la Théâtre du Châtelet din Paris şi va fi prezidată în acest an de actriţa americană Jodie Foster.

„Oameni şi zei” este nominalizat la categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Xavier Beauvois), Cel mai bun actor (Lambert Wilson), Cel mai bun actor în rol secundar (o dublă nominalizare: Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin), Cel mai bun scenariu original (Etienne Comar, Xavier Beauvois), Cel mai bun sunet (Jean-Jacques Ferran, Vincent Guillon, Eric Bonnard), Cea mai bună imagine (Caroline Champetier), Cel mai bun montaj (Marie-Julie Maille), Cele mai bune costume (Marielle Robaut), Cele mai bune decoruri (Michel Barthélémy).

O coproducţie franceză între Why Not Productions, Armada Films, France 3 Cinéma, cu participarea France Télévisions, Canal+, Cinécinéma, Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée, „Oameni şi zei”/”Des Hommes et des Dieux” este distribuit în România de Independenţa Film.

Articole similare

Nemira și Nemi la Bookfest 2019 – noutăți editoriale și scriitori invitați

Jovi Ene

Târgul de Carte Librex – Ediția a XXV-a

Jovi Ene

Nicolae Ceauşescu se întoarce la Sala Palatului

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult