Stiri

Timp de 8 zile, 8 ipostaze feminine – 1 martie: „fetita devine femeie”

1 martie: Fetita devine femeie:
„Pentru toti cei care si-ar fi dorit ca Holden Caulfield sa fie fost o fata, iata, a venit momentul!”
(U.S. News & World Report)

Aici, un material video inspirat de lectura cartii.

Lee Fiora, o fata de paisprezece ani, este acceptata cu bursa la un liceu particular de prestigiu din statul Massachusetts. Sosirea la internatul scolii este doar inceputul trecerii lui Lee dintr-un spatiu familiar intr-o minisocietate – o varianta la scara a societatii americane – in care trebuie sa-si (re)invete rolul. Incapacitatea de a se integra in noul mediu o transforma intr-o fina observatoare a detaliilor, de la cele de ordin social (relatiile cu cei din jur, ierarhiile impuse de situatia financiara, rasa, aspectul fizic etc.), pina la detaliile ce tin de propria evolutie.

Romanul captiveaza prin ritmul alert in care se desfasoara actiunea si cucereste prin umorul de situatie, de multe ori negru, lasindu-le cititorilor o senzatie de deja-vu, indiferent de extrema in care s-ar fi situat in timpul liceului – si trebuie sa fi fost o extrema, pentru ca la virsta aceea nu exista loc de altceva.

Celebra incrincenare adolescentina umple paginile cartii, dar mai ramine loc si de o inteligenta extraordinara, de bun-simt si multa tandrete.

„Mai tirziu, dupa Ault, m-am reinventat pe mine insami – nu peste noapte, dar putin cite putin. Ault m-a invatat tot ce-aveam nevoie sa stiu despre cum sa atragi oamenii si cum sa te instrainezi de ei – masura exacta cu care te folosesti de increderea in sine sau de autoironie, de umor, deschidere, curiozitate, chiar si de entuziasm. De asemenea, Ault a fost cel mai dur public cu care am avut vreodata de-a face.” (fragment)

Romanul prep de Curtis Sittenfeld – De veghe in lanul de secara in versiune feminina – a fost tradus in peste 30 de limbi, nominalizat la Orange Prize si se afla in curs de ecranizare, de catre Paramount Pictures.
Noua publicatii din Statele Unite, intre care The New York Times, The Washington Post si The Chicago Tribune, au inclus romanul prep in Topul Celor Mai Bune Zece Carti ale anului 2005.

Traducere din limba engleza de Roxana Boboc si Ana Maria Lisman / 512 p., 39,95 lei

Miine, 2 martie: Barbatul devine femeie

Articole similare

Evenimente Editura Herald la Bookfest 2011

Jovi Ene

Firmin. Aventurile unei vieți subterane, de Sam Savage

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Polar: Viforul nopții, Velvet Buzzsaw, Marvel’s The Punisher

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult