Filme Filme americane Filme europene Recomandat

Breaking and Entering (2006)

Breaking and Entering (2006) – Idila prin efractie
Regia: Anthony Minghella
Distributia: Jude Law, Robin Wright, Martin Freeman, Juliette Binoche, Rafi Gavron

Vine un moment cand trebuie sa-ti hotarasti sentimentele, cand trebuie sa te decizi unde urmezi sa o apuci, cand trebuie sa iti dai seama pe cine iubesti si langa cine crezi ca vei avea un viitor. Unii isi limpezesc pur si simplu gandurile printr-o introspectie sincera si individuala, prin care isi hotaraste destinul, printr-o decizie rece si calculata. Altii, asa cum este si personajul principal al acestui film, are nevoie de un alt fel de rezolvare a problemei: trebuie sa treaca printr-o relatie extraconjugala, la marginea dintre iubire si temere, dintre indragostire si gandire rece. Iar, spre final, isi poate lamuri sentimentele si se poate decide pe cine iubeste cu adevarat.

Will este nefericit. Pseudo-casnicia de acasa (pentru ca Ea nu vrea ca ei sa se casatoreasca) nu este ceea ce isi doreste, partial datorita problemelor de sanatate ale fiicei ei, partial din cauza lor, din cauza faptului ca au ajuns la un moment in care nici macar nu se mai pot privi in ochi. Serviciul ii ocupa tot timpul, mai cu seama ca va urma o mare deschidere a unui complex rezidential intr-o zona rau famata si ca sunt aproape zilnic calcati de hoti tineri, un fel de mafie sarba. Cel care fura sunt insa oameni nevinovati, printre care se distinge Miro, un tanar bosniac scapat impreuna cu mama sa din razboiul din Sarajevo, pentru a-si gasi sensul vietii si alinarea in Londra.

Jude Law si Juliette Binoche

Will (interpretat cu mare talent aici de catre Jude Law) nu rateaza momentul in care il urmareste pe Miro si afla unde locuieste acesta, dar si toate imprejurarile in care se desfasoara viata lui. Nu doreste niciun moment sa il denunte politiei, dar, dupa ce o cunoaste pe mama sa, isi da seama ca aceasta este Altceva, este plina de viata si poate fi sansa vietii lui pentru o noua portie de fericire. Este egoist, dar nu este singurul. Ea face acelasi joc dublu, pentru ea, in pofida sentimentelor care se formeaza in curand, fiul ei este mai important si faptul ca el este inca in libertate atata timp cat Will nu il denunta Politiei, care este tot mai aproape de Miro, strangand dovezi in acest sens.

Rutina, monotonia unui cuplu format de mai multi ani, in care exista si un copil dintr-o casatorie anterioara, determina tot lantul de probleme si de sentimente din acest film. Aventura sotului este aici sarea si piperul (si sunt sigur ca este o exceptie de la regula) si problemele cuplului sunt rezolvate astfel intr-un fel exotic si ciudat, pentru ca spre final Ea, un suflet trist, singuratic, chiar controversat, sa ia initiativa si sa salveze chiar si pe Miro si pe mama sa, intr-un gest profund uman si unic, care de fapt ofera o noua mare sansa cuplului. Este un film care poate fi usor recomandat atat cuplurilor in care s-a instalat deja monotonia, cat si cei care nu mai dau nicio sansa familiei, instalandu-se deja confortabili intr-un prelung adulter.

Nota: 7.5/10

Articole similare

Cărți pentru copii: Matei o iubește pe mami, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet

Jovi Ene

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2017

Jovi Ene

Que Viva Mexico! (1979)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult