Filme Filme americane Recomandat

Black Mass (2015) – Black Mass: Afaceri murdare

Black MassBlack Mass (2015) – Black Mass: Afaceri murdare

Regizor: Scott Cooper
Distribuția: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon

Unul dintre cei mai versatili actori ai momentului, Johnny Depp, revine pe marile ecrane, din 2 octombrie, în rolul lui Whitey Bulger, un vestit gangster care, ajutat de FBI, își construiește cu sânge un imperiu al drogurilor, pariurilor și jafurilor în Boston.

După o lungă perioadă în care filmele sale au dezamăgit, Depp face un rol magistral, îndelung așteptat de fani, un rol ce îi poate aduce chiar o nominalizare la Premiile Oscar. Pe lângă acesta, distribuția filmului mai are în componență câteva nume importante precum: Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Joel Edgerton (Warrior) sau Dakota Johnson (Fifty Shades of Grey), lucru care, în aceste vremuri când opțiunile spectatorilor în materie de cinematografie se bazează din ce în ce mai mult pe nume mari (și nu pe calitate), constituie un categoric plus pentru întreaga producție.

Cu o poveste tipic hollywoodiană, care relatează, totuși, un fapt real – lupta FBI-ului cu o grupare mafiotă italiano-americană care activează în sudul orașului Boston, în anii 70 -, spusă, evident, tot în stil hollywoodian, producția ar risca să devină un alt film de sertar despre mafie și gangsteri (căci însuși subiectul tratat reduce filmul la o problemă de stil, nemaifiind nimic nou de spus pe acestă temă), însă rolul lui Depp se dovedește a fi locomotiva ce tractează întreaga producție.

Pentru James „Whitey” Bulger, gangster local în plină ascensiune, aflat în război cu mafia ce controlează Bostonul, avansarea unui vechi prieten într-o funcție înaltă din cadrul FBI constituie o oportunitate grozavă pentru a-și extinde nelegiuirile. Astfel, prin intermediul agentului John Connolly (Joel Edgerton), Bulger este ocrotit de FBI în schimbul unor informații cu privire la activitatea mafiei. Deși are mână liberă de la agenția americană, lucrurile se complică pe măsură ce numărul crimelor comise de către Jimmy crește vertiginos.

maxresdefaultBulger este un personaj foarte interesant. Activând în cartierul său natal, acesta este cunoscut și iubit de foarte mulți oameni din acea zona, în ciuda faptului că, în trecut, el fusese închis la Alcatraz. În comunitate, el este privit precum un zeu, fiind un tip carismatic, iar oamenii îl idolatrizează și fac totul ca să să lucreze pentru el. Ba mai mult, ei îl înțeleg, empatizează cu un om aflat la limita legalității. Însuși Johnny Depp vorbește despre personajul său spunând: ”James Bulger mi s-a părut un personaj fascinant şi am fost foarte interesat de el”. Cu toate că este deseori de o violență atroce, urmele sale de umanitate, dovedite în discuțiile și comportamentul cu mama și fiul său, câștigă spectatorul, fiind ca un pansament pentru toate fărădelegile trecute și viitoare.

Există, de asemenea, scene, cum ar fi cea în care gangsterul îi oferă fiului său lecții de viață, în care observăm și frumoase nuanțe de umor negru. Deși ar fi fost de preferat că aceste scene să fie mai dese, momentele de umor negru constituie elemente importante în film, detensionând, într-o oarecare masură, situația ce pare să se agraveze în fiecare moment. Alături de acestea, coloana sonoră reprezintă și ea un punct forte al filmului, accentuând momentele de dramatism și de disperare până la paroxism.

Nota: 7/10

Articole similare

King Kong (1933)

Deea

The Disaster Artist (2017)

Dan Romascanu

Devenind copil ca toți ceilalți: Pinocchio (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult