Filme Filme americane

Crime în frig: The Frozen Ground (2013)

The Frozen Ground (2013)
Regia: Scott Walker
Distribuția: Nicolas Cage, Vanessa Hudgens, John Cusack

Prezența pe generic a oricăruia dintre Nicolas Cage sau John Cusack este un motiv suficient pentru a mă face curios să văd un film în care apare vreunul dintre ei, cu atât mai mult când joacă împreună, așa încât nu am avut prea multe ezitări să decid să văd ‘The Frozen Ground’, în pofida experiențelor cinematografice destul de puțin fericite pe care le-am avut în ultimii ani cu rolurile bizare alese de Nicolas Cage. Criticii și spectatorii care apreciază filmele la IMDB nu au fost nici ei entuziasmați, și totuși filmul regizat de Scott Walker (la primul și singurul său film de lungmetraj până acum) nu m-a dezamăgit.

‘The Frozen Ground’ este bazat pe cazuri reale petrecute în Alaska în anii ’70 și ’80, retrasând povestea anchetei care a dus la prinderea și trimiterea în judecată a unui criminal serial pe nume Robert Hansen (rolul jucat de John Cusack în film). Este unul dintre acele cazuri în care criminalul este cunoscut de spectatori de la începutul filmului și povestea se concentrează asupra detaliilor anchetei și a aspectelor juridice și procedurale care permit arestarea și inculparea bănuitului. Suspectul era în aparență ceea ce se numește un ‘cetățean normativ’ și sistemul legal american ca și conveniențele sociale erau de partea lui.

IMG_2828.CR2

Ancheta dusă de polițistul jucat în film de Nicolas Cage avea ca singur martor o tânără prostituată, a cărei mărturie era pusă sub semnul îndoielii din cauza statutului ei social. Realitatea nu furnizează întotdeauna suficiente date reale filmelor de ficțiune, și trebuie construit în jurul ei. În acest caz scenaristul Scott Walker s-a concentrat pe relația dintre polițist și singura victimă supraviețuitoare a criminalului care răpea, viola și ucidea femei tinere.

Elementele de procedură criminală sunt destul de banale și cunoscute din multe alte filme similare. Filmul reușește totuși să rămână la un nivel decent cu o acțiune bine construită, cu descrierea realistă a mediului violent și corupt al orașelor de frontieră ale Alaskăi în perioada boom-ului petrolier, cu filmările peisajelor înghețate în care își găsesc sfârșitul o parte dintre victime. Nicolas Cage joacă decent, dar cam monoton rolul polițistului devotat și omenos, John Cusack are un rol cam mic pentru un actor de calitatea lui, dar merită de așteptat scena interogatoriului din finalul filmului care îi aduce pe cei doi împreună pe ecran. Revelația actoricească este Vanessa Hudgens, în rolul tinerei vulnerabile, victimă a traumelor familiale și sociale, care se achită cu brio de dificultățile unui rol în care până în final este mai mult decât doar o victima. Fără a excela în vreo privință ‘The Frozen Ground’ este un film mai mult decât rezonabil în genul ‘crimă reală’ și vizionarea sa nu este o pierdere de timp.

Nota: 6/10

Articole similare

Grădinari și pădurari: ”Grădinarul din Oceakov”, de Andrei Kurkov

Dan Romascanu

O poveste de iubire imposibilă: Victoria and Abdul (2017)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (1 – 7 iunie 2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult