Carti Carti de fictiune

Playing for Pizza, de John Grisham

Playing for Pizza (Fotbal și pizza), de John Grisham
Random House, 2013

A consemnat Cindrel Lupe

Căutând cu totul altceva, am găsit pe un raft o carte de John Grisham, rămasă necitită de nişte ani, după ce înghiţisem un pachet de romane bune şi cu subiecte sinistre, de acelaşi autor. Sunt convins că şi lui i se făcuse lehamite de ce scria, ceea ce explică nuvela amuzantă “PLAYING FOR PIZZA”. Excelentă pentru ridicat nivelul moralului, în caz că e prea jos.

Nimic despre avocaţi şi crime, mafie, procese şi puşcării, doar football. American, în Europa. Singurele persoane juridice evocate sunt un judecător tânăr care e tailback în echipă şi nişte avocaţi implicaţi într-un divorţ. Singura parte brutală a nuvelei este momentul în care eroul cărtii îi dă un pumn în falcă unui cronicar sportiv dezagreabil.

Eroul respectiv este un june quarterback ocolit de succes în US NFL, plimbat dintr-o echipă în alta, care, în urma unui meci soldat cu o pasă proastă şi o comoţie cerebrală, rămâne fără angajament posibil în orice echipă din America de Nord, inclusiv Canada. Agentul său îi propune un post de quaterback într-o echipă din Parma, Italia, Europa… Fotbalistul acceptă, iar restul cărţii este, pentru cititor, un amuzament permanent şi o descoperire. A Italiei, footballului american în Europa, gastronomiei italiene, operei italiene, manierelor, oraşelor, automobilelor şi tot ce vă mai puteţi imagina, sau nu.

Un vodevil sportiv, asezonat agreabil cu de toate, inclusiv momente sentimentale reuşite sau nu, spirit de echipă, ambiţie, dezolare şi succes final dramatic, cu un Super Bowl – probabil din cristal de Murano, urmat de valuri de bere şi mormane de pizza. Ceea ce explică în mod cert titlul.

Cartea a fost tot un bestseller, sau prin contrast, sau prin gustul bun de gelato vanilla pe care îl lasă în final.

Puteți cumpăra cartea: Elefant.ro/Libris.ro/Books-express.ro.

(Sursă fotografii: Npr.org, Libris.ro, Books-express.ro)

Articole similare

“Scrii pentru că totul moare, ca să salvezi ceea ce piere”: Tony și Susan, de Austin Wright

Delia Marc

Monstrul din prag, de H. P. Lovecraft

Iulia Dromereschi

Regina mătăsurilor, de Vanora Bennett

Iulia Dromereschi

1 comment

Radu 17 septembrie 2019 at 18:23

Am citit cartea, e minunată. Dar oarecum atipică, dat fiind stilul și mai ales tematica lui Grisham.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult