Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Prima mea carte despre numere

”Prima mea carte despre numere, cu multe autocolante minunate”
Text de Chiara Piroddi
Ilustrații de Agnese Baruzzi
Editura Meteor Publishing, București, 2017
Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu

Chiar dacă pe coperta 1 se face precizarea că această carte este destinată copiilor între 4-6 ani, eu aș îndrăzni și mai mult și aș recomanda-o și copiilor de sub 4 ani, iar în perioada următoare voi face un experiment în acest sens, dăruind volumul unui băiețel de trei ani, sunt curios (și voi întreba) care vor fi progresele. De asemenea, se spune că acest volum este inspirat de principiile Metodei Montessori, despre care mulți au auzit, însă destul de puțini știu ”cu ce se mănâncă”. 

Poate și de aceea, primele două pagini din carte ne explică atent și cu multe argumente ce înseamnă pedagogia Mariei Montessori și felul în care putem îndemna copilul nostru de vârstă preșcolară să învețe numele cu această carte:

”În pedagogia Montessori, cunoașterea este o experiență care trece prin simțuri (pipăit, văz și auz) și utilizează manevrarea liberă a materialelor, fiind susținută de libertatea alegerii și făcând uz de experiența practică și experimentarea directă, în locul unei înțelegeri conceptuale abstracte.”

Așadar, alături de anumite instrumente specifice precum creioanele, foarfeca, autocolantele sau pictura cu degetul (cu alte cuvinte, coloratul), purcedem, alături de copilul nostru, la drum, pentru a descoperi care este calea cea mai directă de a învăța numerele de la 0 la 9. Mare parte din carte se bazează pe ilustrații și pe autocolante (la finalul cărții, se află opt pagini pline de autocolante, care vor fi utilizate pe parcursul exercițiilor), lucruri care atrag copilul spre învățarea prin joacă, cu atât mai interesantă. Uneori însă este nevoie ca ilustrațiile să fie colorate de către copil, alteori este necesar ca să descoperim anumite numere prin paginile deja colorate.

Unele pagini sunt destinate a fi distruse (a se citi ”tăiate”), de vreme ce ni se sugerează o foarfecă, ceva sensuri de decupare și indicații. În plus, nu este vorba doar despre a număra, a colora și a utiliza anumite instrumente. Multe pagini conțin lucruri care copilului i s-ar putea părea noi, precum imaginile cu planete și sateliți, așa că este un moment bun să-l învățați câteva informații noi despre acestea. Aveți, de asememea, de deslușit puzzle-uri, de împodobit pomul de Crăciun, de gătit un tort, de construit zgârie-nori și multe altele.

”Primele mele numere” este un volum perfect pentru a începe incursiunea din lumea numerelor, un volum scris și ilustrat de doi specialiști italieni în psihoterapie, metoda Montessori și cărțile pentru copii (din câte aflăm din prezentarea autorilor).

Puteți cumpăra cartea: Editura Meteor Press/Libris.ro.

Articole similare

Prin blogosfera literară (5 – 11 februarie 2018)

Dan Romascanu

Interviu Florin Irimia: ”Orice amintire, și mai cu seamă una ce ține de trecutul îndepărtat, este până la urmă o formă de ficțiune”

Jovi Ene

Recolta, de Jim Crace

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult