Stiri

Romanul Cosmopolis de Don DeLillo va fi lansat la Festivalul „Les Film de Cannes à Bucarest”

Cosmopolis, al 13-lea roman al lui Don DeLillo, apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba engleză de Veronica D. Niculescu, va fi lansat în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (19 – 25 octombrie), în aceeaşi zi în care va avea loc şi premiera filmului omonim, regizat de David Cronenberg, unul dintre cei mai apreciaţi rezigori contemporani.

Lansarea romanului va avea loc la Cinema Elvira Popescu, la Meeting Point-ul festivalului, înaintea premierei filmului, iar despre carte vor vorbi critici literari şi de film.

• Romanul

Cosmopolis  redă o zi din viaţa miliardarului Eric Packer, un tînăr de 28 de ani care crede că are toată lumea la picioare, pînă la proba contrarie. Îl însoţim într-o zi aparent banală de aprilie, prin Manhattanul secolului XXI. Miliardarul este surprins în timpul unei odisee mai puţin obişnuite, a cărei finalitate nu este Ithaca, ci o simplă şedinţă de tuns. Închis în limuzina sa luxoasă, Packer încearcă să străbată un oraş blocat de vizita preşedintelui, de înmormîntarea unui celebru rapper şi de o demonstraţie antiglobalizare. Ba mai mult, bodyguarzii săi cred că miliardarul ar putea fi ţinta unui atentat. Romanul este un adevărat studiu despre dispariţia afecţiunii, despre cinismul societăţii contemporane, o disecţie brutală a visului american.

• Autorul

Don DeLillo este autorul a paisprezece romane, printre care celebrele Zgomotul alb, Mao II şi Point Omega. Este cîştigător al National Book Award, al PEN/Faulkner Award for Fiction şi al Jerusalem Prize. În 2006, Underworld a fost numit de New York Times Book Review unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor douăzeci şi cinci de ani.

Aflat constant pe lista premiului Nobel pentru Literatură, Don DeLillo (n. 1936) este un scriitor exponenţial al postmodernismului american şi unul dintre marii romancieri de peste Ocean, alături de Philip Roth şi Cormac McCarthy.

În pregătire, de acelaşi autor: Point Omega

• Filmul

Amintind de „eXistenZ”, al aceluiaşi Cronenberg, „Cosmopolis” capturează perfect lumea complexă şi cinică a lui Don DeLillo, iar noul star hollywoodian Robert Pattinson,  protagonistul filmului, intră perfect în pielea personajului creat de scriitorul american. În film joacă şi Juliette Binoche, Samantha Morton, Sarah Gadon sau Paul Giamatti.

Trailer şi galerie foto, la pagina filmului.

• Regizorul

David Cronenberg este unul dintre cei mai apreciaţi rezigori contemporani. Printre ecranizările celebre semnate de regizorul canadian se numără: A dangerous method (2011), Spider (2002), Crash (1996) – un film-cult al anilor 90, M. Butterfly (1993).

• Festivalul

„Les Films de Cannes à Bucarest” le rezervă spectatorilor o serie de suprize anul acesta, între 19 şi 25 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu – filme aduse direct de la Cannes, în premieră sau în proiecţii unice, unele la scurtă vreme după lansarea în ţările de origine, invitaţi de marcă şi masterclass-uri. Pentru cinefili, va fi o ocazie unică să vadă cîteva dintre cele mai discutate filme ale anului.

Mai multe detalii despre festival.

Articole similare

PSIHOatelier: INDRĂGOSTEȘTE-TE PESTE 3 ANI! Iubește cu ochii deschiși | invitat psih. Alexandru Busila

Jovi Ene

Curtea Veche Publishing: cele mai citite cărți în 2020 și lecturi pentru 2021

Jovi Ene

316 scenarii înscrise la editia a XI-a a Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România

Delia Marc

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult